ΔΕΚΟ: ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΠΑΣΚΕ ΚΑΙ ΔΑΚΕ (ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ)

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ  ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ

 

Αγαστή συνεργασία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ για το ξεπούληµα του Ταµιευτηρίου

Μετά το χάρισµα της Αγροτικής Τράπεζας στον Σάλλα, ήρθε η ώρα και του Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου, προκειµένου να γίνει το µεγάλο ξεκαθάρισµα στον τραπεζικό κλάδο και να ξεµπερδεύει η κυβέρνηση από τις υπό δηµόσιο έλεγχο τράπεζες. Στόχος τους, σύµφωνα µε δηλώσεις Στουρνάρα, είναι να µείνουν δύο τραπεζικοί όµιλοι στην Ελλάδα. Τώρα γίνεται η µεγάλη µοιρασιά στον τραπεζικό χώρο για το ποιος τραπεζίτης θα κυριαρχήσει στην αγορά.

Η προηγούµενη κυβέρνηση αποφάσισε την ανακεφαλαιοποίηση µε 50 δισ. ευρώ των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) µετά το PSI, ενώ επεφύλασσε διαφορετική  τύχη για την Αγροτική και ‘το Ταµιευτήριο. (…)

• Πολιτικό και οικονοµικό σκάνδαλο

Πρόκειται για πολύ µεγάλου µεγέθους πολιτικό και οικονοµικό σκάνδαλο.
Μπαίνουν στο πρόγραµµα ανακεφαλαιποίησης οι 4 ιδιωτικές τράπεζες χρεώνοντάς τον ελληνικό λαό έως και 50 δισ., ενώ µένουν εκτός ΑΤΕ και ΤΤ, οι οποίες θα επέστρεφαν µεσοπρόθεσµα τα χρήµατα στο ελληνικό δηµόσιο.

Το Ταµιευτήριο ειδικότερα, είναι η πιο εύρωστη τράπεζα τόσο σε κεφαλαιακή επάρκεια (..) όσο και σε ποιότητα χαρτοφυλακίου, µε τις λιγότερες επισφάλειες(..).

Έτσι οι εργαζόµενοι στο ΤΤ αρχίζουν κινητοποιήσεις στα τέλη Ιουλίου.  (…) Τις σταματάν και αρχίζουν διαπραγματεύσεις, χωρίς ορατό αποτέλεσμα. (…) Τέλη Αυγούστου όταν ανακοινώθηκε το ξεπούληµα της ΑΤΕ το προσωπικό καταλαμβάνει  το κτήριο της διοίκησης, προκειµένου να µπλοκαριστεί το Δ.Σ της τράπεζας που θα αποφάσιζε τη δηµοσίευση των αποτελεσµάτων. Την επόµενη ηµέρα ο υπουργός Οικονοµικών δήλωσε ότι το Τ.Τ δεν είναι βιώσιµο µε αποτέλεσµα την κατάρρευση της µετοχής στο χρηµατιστήριο (-30%) και την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για απόσυρση της από το ταµπλό. Η χρηµατιστηριακή αξία της συµµετοχής του δηµοσίου είναι µόλις 16,5 εκατ. ευρώ σήµερα (κατέχει το 34,43% του µετοχικού κεφαλαίου άµεσα).

ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ
διαλύουν την απεργία

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η απαξίωση της πιο εύρωστης τράπεζας και το ξεπούληµα µε τον χειρότερο τρόπο. Προσπαθούν µε κάθε τρόπο να δηµιουργήσουν bad bank, χωρίς να δίνουν στη δηµοσιότητα και στο κοινοβούλιο κανένα στοιχείο για αυτό, παρότι ο βασικός µέτοχος της τράπεζας είναι το ελληνικό δηµόσιο.

Και ενώ οι εργαζόµενοι βρίσκονταν σε δυναµικές κινητοποιήσεις, ζητώντας άµεση ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας αλλά και εγγυήσεις από την κυβέρνηση για την οµαλή λειτουργία της, την Κυριακή 2 Σεπτεµβρίου σε συνεδρίαση του Δ.Σ του συλλόγου για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και ενόψει της συζήτησης στην Βουλή της επιτροπής οικονοµικών υποθέσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συντεταγµένα, προτείνουν σπάσιµο της απεργίας χωρίς να έχει δοθεί καµία εγγύηση για το
µέλλον του ΤΤ µε το πρόσχηµα της εξυπηρέτησης των πελατών.

Παρότι ο πρόεδρος του συλλόγου (ο οποίος προέρχεται από την ΠΑΣΚΕ) πρότεινε τη συνέχιση της απεργίας και δυναµική κινητοποίηση έξω από την Βουλή (την πρόταση αυτή ψήφισαν γ. Γραµµατέας και Αντιπρόεδρος) το υπόλοιπο Δ.Σ (δηλαδή η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ) καταψήφισ:αν.

Αποτέλεσµα ήταν η παραίτηση του Προέδρου, η διάλυση του προεδρείου και το σπάσιµο της απεργίας. Με κάθε µέσο κυβέρνηση και συνεργάτες προσπαθούν να απαξιώσουν το ΤΤ επαναλαµβάνοντας µεταξύ άλλων δηλώσεις περί µη βιωσιµότητας. Μετά από πιέσεις των εργαζοµένων και της παράταξης Κίνησης συγκαλείται τελικά έκτακτη γενική συνέλευση
την περασµένη Πέµπτη. Σε έντονο κλίµα οι εργαζόµενοι απαιτούν δυναµικές κινητοποιήσεις. Από την Παρασκευή το Τ.Τ βρίσκεται σε πανελλαδική απεργία και κατάληψη της κεντρικής υπηρεσίας.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ στις 4/9 κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την απαξίωση και την επιχειρούµενη ιδιωτικοποίηση του ΤΤ, ενώ την ίδια ηµέρα βουλευτές του ζήτησαν την άµεση σύγκληση της Επιτροπής Οικονοµικών Υποθέσεων και κάλεσαν τον υπουργό Οικονοµικών να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσµών και Διαφάνειας.

Από την Εφ. Εποχή 9/9/2012  (με ορισμένες συντομεύσεις μας), με βάση άρθρο της

Νάγιας Νικολάου

Μέλους του Δ.Σ. ΕΚΑ

`

Σ.Σ.  Ας έχουν το νου τους  οι ενδιαφερόμενοι. Σε όλους τους χώρους των ΔΕΚΟ, τα πρώην κόμματα εξουσίας έχουν στήσει τις «Πέμπτες τους Φάλαγγες», που είναι έτοιμες μόλις χρειαστεί να κάνουν αυτό για το οποίο είναι ταγμένες.

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: