«Αγαπώ μόνο την πατρίδα των παιδιών μου, την άγνωστη, στις μακρινές θάλασσες» του Αλέκου Αλαβάνου

`http://tometopo.gr/home/images/_DSC1253-2.jpg

«Είμαστε σε πόλεμο.

Νομίζω ότι πρώτη χρησιμοποίησε αυτό τον όρο η Αλ. Παπαρήγα. Κι είχε δίκιο.

Στον πόλεμο έχουμε πείνα. Και σήμερα κρούσματα ασιτίας εμφανίζονται στο ένα σχολείο μετά το άλλο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Στον πόλεμο έχουμε κρυοπαγήματα. Και σήμερα ο φόβος του κρύου, ο φόβος του χειμώνα πλανάται πάνω από τις συνοικίες κι αποτελεί αντικείμενο καθημερινών αγχωτικών συζητήσεων.

Στον πόλεμο έχουμε θανάτους. Και σήμερα βλέπουμε την Ελλάδα των ονείρων κάθε γενιάς να αργοπεθαίνει βασανιστικά και ανυπόφορα.

Στον πόλεμο έχουμε κουκουλοφόρους καταδότες και χαφιέδες. Και σήμερα έχουν μολυνθεί οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων από τα τάγματα εφόδου των ρατσιστών που βιαιοπραγούν ασύστολα κατά των μεταναστών.

Στον πόλεμο έχουμε παρακράτος και ταγματασφαλίτες. Και σήμερα βλέπουμε την ελληνική αστυνομία να γίνεται το φυτώριο του ναζισμού.

Στον πόλεμο έχουμε «συνεργάτες» και «κουίσλιγκ», όλους αυτούς που θέτουν τις διεθνείς τους διασυνδέσεις, τις ιδεολογικές τους ταυτότητες, τα συμφέροντά τους πάνω από την κυριαρχία, την επιβίωση και την ευημερία του λαού. Και σήμερα βλέπουμε ένα παράλυτο και παρασιτικό οικονομικό και πολιτικό σύστημα να θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ευρωπαϊσμό, το ευρώ πάνω από τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα κοινωνικά δικαιώματα, πάνω από τα συμφέροντα όλου του κόσμου της εργασίας.

Στον πόλεμο έχουμε τους μαυραγορίτες. Και σήμερα οι μαυραγορίτες της «Αγοράς Χρυσού», νόμιμα, με τα επιθετικά κατακίτρινα χρώματα στα μαγαζιά τους, βάζουν στο χέρι και λειώνουν τα χρυσαφικά από τη Μικρασία, από τον Πόντο, από την Αίγυπτο, από τα αμέτρητα σημεία της διασποράς του ελληνικού λαού που είναι τα σύμβολα και οι συντεταγμένες της πορείας της κάθε οικογένειας μέσα στην ιστορία.

Στον πόλεμο έχουμε πυρκαγιές, καταστροφές και στάχτη. Και σήμερα βλέπουμε να έχουν μείνει μόνο στάχτες από όλα όσα, μικρά και μεγαλύτερα, κατέκτησαν με αγώνες και θυσίες οι εργαζόμενοι, από όλα όσα έκτιζαν για δεκαετίες έλληνες επιστήμονες και εργάτες για την πατρίδα, από όλα όσα η βιοπάλη γενιάς μετά από γενιά προσφύγων, μεταναστών στα ξένα, ναυτικών, ανθρώπων του μόχθου θα άφηνε ως αφετηρία για ένα καλύτερο μέλλον στους απογόνους.

Στον πόλεμο έχουμε τραυματίες, αναπήρους και αιχμαλώτους που περιφέρονται χωρίς σκοπό ή αναζητούν ένα τσιγάρο στα στρατόπεδα. Και σήμερα τραυματισμένο, ανάπηρο, αιχμάλωτο, χωρίς σκοπό είναι το άνθος του τόπου.

Πώς να αντέξουμε, που δεν είμαστε μαθημένοι, τόση οδύνη, που μόνο ο πόλεμος φέρνει;

Πώς να αντέξουμε μπροστά στα παιδιά μας που όλη η ζωή τους πάει να καταντήσει ψέμα και φτηνό παραμύθι; Τα σχολεία, τα αγγλικά, τα βίντεο, τα γενέθλια, τα επώνυμα είδη, οι εισαγωγικές, τα πτυχία, ο ανταγωνισμός; Στα 20, στα 30, στα 40 τους , έχουμε δώσει ζωή σε μια γενιά τραυματισμένη στο σημείο της ίδιας της καρδιάς, που εκεί στη θέση του πανικού και της ανασφάλειας έπρεπε τώρα να φυτρώνει η αισιοδοξία και η προσδοκία. Ανάπηρη – σα νεοσσοί που τους έχουν κόψει τα φτερά και τους παραδίδουν στα μυρμήγκια μιας δολοφονικής καθημερινότητας. Αιχμάλωτη – των αγορών, των χρηματιστηρίων, του Νταλάρα, των Βρυξελών, του ευρώ.

Δεν έχουμε άλλη διέξοδο παρά να αντέξουμε.

Θα σφίγγουμε τα δόντια. Αλλά από μέσα μας θα λέμε «θα εκδικηθούμε» και θα ετοιμάζουμε την εκδίκησή μας.

Θα ξέρουμε ότι σήμερα χρειάζεται «αντοχή». Αλλά αντοχή δεν σημαίνει «αποδοχή».

Θα λέμε: «ένας πόλεμος κρίνεται κυρίως από το ηθικό». Αλλά το ηθικό για να γεννηθεί και να κρατηθεί χρειάζεται προοπτική, λύση, φως στον ορίζοντα.

Θα ξαναπιστέυσουμε ότι η ψυχή ενός λαού έχει μεγαλύτερη ισχύ από τη μηχανή ενός τεθωρακισμένου. Αυτό είναι το καταστάλαγμα όλων των απελευθερωτικών αγώνων, σε κάθε σημείο του κόσμου. Ότι είμαστε πιο δυνατοί και από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, κι από τις γερμανικές τράπεζες, κι από τις επιτροπές των Βρυξελλών, και από το νόμισμά τους.

Θα γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο όπλο τους είναι ο φόβος: «Τι θα κάνετε χωρίς εμάς, χωρίς τα δάνειά μας, χωρίς τις δόσεις μας, χωρίς το ευρώ μας;»

Θα γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο όπλο μας είναι η αυτοεκτίμησή μας: «Σε αυτό τον πόλεμο εμείς θα είμαστε οι νικητές».

Και μετά τον πόλεμο πάντα η ζωή ξαναρχίζει με εκρηκτικό τρόπο, ο πυρετός της οικοδόμησης, τα ανθρώπινα μελίσσια για την ανασυγκρότηση και τη μάθηση.

Όχι για να ξανακτίσουμε το παλιό, που εμπεριέχει όλους τους κώδικες που μας οδήγησαν εδώ. Αλλά για να αναζητήσουμε το εντελώς καινούργιο, αυτό που ανταποκρίνεται στις μη αποκωδικοποιημένες ακόμα δυνατότητες και ανάγκες των νεώτερων γενιών. Κι αν εμπεριέχει τον κίνδυνο του αγνώστου, εμπεριέχει επίσης την επαναστατική δύναμη της δημιουργίας και της καινοτομίας. Μια νέα Ελλάδα.

«Αγαπώ μόνο την πατρίδα των παιδιών μου, την άγνωστη, στις μακρινές θάλασσες: αυτήν το καράβι μου θα αναζητά πάντα και πάντα».

Από την ομιλία του Αλ. Αλαβάνου στη Λαμία, 14.12.2012

Το απόσπασμα της κατάληξης προέρχεται από το «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» του Φρίντριχ Νίτσε.

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 • NAOMI KLEIN Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΚΛΙΚ.

  Ολόκληρο το Βιβλίο Μπέστ-σέλλερ, προσφορά του συνεργάτη μας ftanei_pia στο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ. Για να μαθαίνουν νέοι και παληοί.

  Το βιβλίο της Νάομι Κλάιν συγκλονίζει με τις ομοιότητες που βιώνει το πειραματόζωο Ελλάς. Αφού πριν χρόνια η νεοφιλελεύθερη σχολή Φρίντμαν τα εφάρμοσε στη Λατ, Αμερική, Πολωνία, Μεγ. Βρεττανία, Ινδονησία, Ρωσία, Σρι Λάνκα, Ιράκ. κ.α

 • «Καλώς ήρθες» CIA #Twitter & # Facebook!

  Η CIA εισέρχεται στα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθεί, κατασκόπευει και να προβλέπει τις παγκόσμιες τάσεις.

 • Πακέτο!

  θα τους ταραξουμε στη νομιμότητα (κι'όσοι προκάνουμε..)

 • Μπορεί ο αστυνομικός να είναι χρυσαυγίτης;

  Δεν υποστηρίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ που ψηφίζουν τα αυγά είναι ναζιστές ή συνειδητοί αντι-δημοκράτες – αν και αυτή η επιλογή δεν έχει το παραμικρό ελαφρυντικό. Ωστόσο, τα μεγάλα ποσοστά που παίρνει η ΧΑ ξανά και ξανά εκεί που ψηφίζουν οι αστυνομικοί δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφέστατο και κανένας δε μπορεί να το αγνοεί.

  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ- http://wp.me/pVnfp-g9p

 • Σαν να μην πέρασε μιά μέρα…

  2400 Χρόνια Πίσω ;

 • Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

 • Πρόσφατα άρθρα

 • ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ε.ΥΔ.Α.Π

 • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

  Μας "πυροβολούν" εν ψυχρώ, μας γυρίζουν στην Γιούλεν των αμερικάνων και αυτοί αντί να ξεσηκώνονται και να τα κάνουν όλα λαμπόγιαλο, παρακολουθούν και μελετούν τις εξελίξεις, ψύχραιμοι και ωραίοι. Και οι "πέτρες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ίπτανται"..

  Εκείνα τα χρήματα του "κουμπαρά" Μπάρδη-Ομοσπονδίας που μας λέγατε πως πήγαιναν οι περικοπές των αποδοχών, εννοείτε πως θα είναι το ισοδύναμο από τις απώλειες στο εφάπαξ;

 • Μεταπληροφορίιες

 • Αγωνιστικο και Λυτρωτικό το 2014

 • Χάουαρντ Ζιν (1923-2010)

  ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΒΙΒΛΙΟ (1,2,3,4 Κεφάλαια)

 • ΑΝ ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ

  Οταν στην πρώτη σελίδα του blog υπάρχει η (μοναδική) παραπομπή σε παράταξη κόμματος; Και που έχει ζητηθεί η απομάκρυνση της πολλές φορές; Μετά απορούμε για την αναξιοπιστία-ανυποληψία του κομματικού συνδικαλισμού;

 • ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ…

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ > και αν δεν ανοίγει ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Νοέμβριος 2012
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ.   Δεκ. »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • ΕΝΟΤΗΤΑ -ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙ’ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΠ΄ΤΗ ΠΕΙΝΑ

  Αυτοοργάνωση, επιτροπές εργαζομένων παντού, αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες

 • ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  protovoulia1.eydap@gmail.com
  ---------
  ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ.
  ---------
  -Μπορείτε να δημοσιεύσετε άρθρο σας -επώνυμα ή με τα αρχικά*.
  Παράκληση: Χωρίς ύβρεις και συκοφαντίες
  *Τα πλήρη στοιχεία στη διάθεση μας.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

 • «Έπεσε» στο μάτι μας

  και γελάσαμε ..πικρά

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ -ΛΙΝΚ //σε περίπτωση που δεν ανοίγει το προηγούμενοι ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • Τα πάντα διαλύονται, ξεπουλιούνται..Η Α.Ε. εκποίησης δημόσιας περιουσίας δουλεύει! Εμείς? (ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ)

  ...Εμείς οι χιλιάδες, οι εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια... τι κάνουμε, τι περιμένουμε για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας; Τιιιιιιιιιιιιι;

  ..και τα συνδικάτα, οι παρατάξεις, οι δεκάδες "συνδικαλιστές| (βάλτε όποια και όποιους φαντάζεστε) στη ..νιρβάνα τους?

 • ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  Πότε θα γυρίσουμε σελίδα; Δεν αρκούν 40 σχεδόν, χρόνια συναλλαγής, διαφθοράς, ιδιοτέλειας, πελατειακών σχέσεων; Θα πρέπει μήπως να τα ..κατοστήσουμε;

 • αν

 • Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: