Ένας ήλιος που δύει;

`

PostHeaderIcon ….Όπως λέει η λαϊκή σοφία, «δεν έχει μούτρα να κυκλοφορεί στην κοινωνία».

ΔΥΣΗ ΠΑΣΟΚΜέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο ένας από τους δυο πυλώνες του δικομματισμού κατέρρευσε με πολύ εντυπωσιακό τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ είδε τα ποσοστά του από το 43,92% του 2009 να κατρακυλούν στο 13,18% τον περασμένο Μάη και να καταλήγουν στο 12,28% τον Ιούνη. Η συνέχεια είναι ακόμα πιο οδυνηρή για το «Κίνημα». Μέσα σε λίγους μήνες και μετά τη συμμετοχή του σε μια ακόμη μνημονιακή κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται έβδομο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος με ποσοστό 5% στις ψηλότερες τιμές του ενώ στις χαμηλότερες τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η είσοδος του στην επόμενη βουλή.

Η αποψίλωση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο εκλογική. Σαν τέτοια, εύκολα θα μπορούσε να ερμηνευτεί και να περιοριστεί. Άλλωστε πολλές φορές αυτό το κόμμα, όποτε στριμωχνόταν πολιτικά, είχε την πολυτέλεια να μεταβιβάζει ψηφοφόρους του προς όμορους πολιτικούς χώρους της «κεντροαριστεράς» και στη συνέχεια να τους παίρνει πίσω.

Μόνο που αυτή τη φορά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Γιατί οι δυνάμεις του έφυγαν προς τρεις κατευθύνσεις: τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη «Χρυσή Αυγή» όπως λένε οι μαθηματικές αναγωγές και οι συγκρίσεις των απωλειών του «Κινήματος» με τις αντίστοιχες αυξήσεις των τριών άλλων.

Αν δεχτούμε πως στη ΝΔ πήγε η «κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων» που προσκολλάται στο πρώτο κόμμα και στον ΣΥΡΙΖΑ πήγαν οι «ιδεολόγοι (!) της κεντροαριστεράς» και οι επιτήδειοι που θέλουν να γίνουν τα νέα τεχνοκρατικά στελέχη μιας μελλοντικής «αριστερής» κυβέρνησης, η μετακίνηση παραδοσιακών ψηφοφόρων του «Κινήματος» προς τα φασιστοειδή της «Χ.Α.» δείχνει ότι τα ιδεολογικά ανώριμα τμήματα της εργατικής τάξης που είχαν στεγαστεί στο ΠΑΣΟΚ με την ίδια ευκολία που παπαγάλιζαν ιδεοληψίες περί «Αλλαγής» και «επάρατου δεξιάς» τώρα θέλγονται από «αίμα και τιμή».

Από τις εκλογές μέχρι τώρα, το ΠΑΣΟΚ δεν παρουσιάζει μόνο εκλογική συρρίκνωση αλλά και κρίση ταυτότητας. Είναι ο πιο πιστός εταίρος της κυβερνητικής τρόικας και ο πρόεδρος του λειτουργεί ως ιδεολογικός εκπρόσωπος της μνημονιακής παράταξης. Την περίοδο της πρώτης μνημονιακής τρόικας υπό τον Παπαδήμο, η ΝΔ ως μικρότερη συνιστώσα κατέφευγε και σε αντιμνημονιακές ρητορίες για να δικαιολογήσει το ρόλο του «άλλου» κόμματος.

Τώρα που οι ρόλοι αντιστράφηκαν, το ΠΑΣΟΚ –και να θέλει- δεν μπορεί να κάνει το ίδιο γιατί έχει ταυτιστεί με την πολιτική των μνημονίων και, μέσω αυτής, προσπαθεί να δικαιώσει τις επιλογές του 2009. Στην πραγματικότητα, ο κύριος κορμός των στελεχών του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι διαποτισμένος από τις λογικές Σημίτη για «την ισχυρή Ελλάδα μέσα στην ισχυρή Ευρώπη» και τις διαχειριστικές λογικές των αμερικανοτραφέντων απολίτικων τεχνοκρατών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Αυτό ξέρουν να κάνουν οι άνθρωποι, αυτό συνεχίζουν να κάνουν. Κανείς, συνεπώς, δεν σοκάρεται όταν το κόμμα που φώναζε κάποτε «Έξω από την ΕΟΚ» σήμερα ανησυχεί για την καθυστέρηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δηλώνοντας πως «ηάγονη κατάληξη της Συνόδου Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δείχνει ότι η εμπειρία της κρίσης αντί να ενισχύσει αποδυνάμωσε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

Όμως, ό,τι απέμεινε από τη βάση του «Κινήματος» νοιώθει άβολα γιατί βλέπει πως αυτή η πολιτική της ηγεσίας του τού στέρησε κάθε λαϊκό έρεισμα και, όπως λέει η λαϊκή σοφία, «δεν έχει μούτρα να κυκλοφορεί στην κοινωνία». Έτσι, επιταχύνονται οι φυγόκεντρες δυνάμεις προς κάθε κατεύθυνση.

Εκτός από τη βάση, φαίνεται πως κι εκείνοι που εξέθρεψαν και γιγάντωσαν το ΠΑΣΟΚ για πάνω από τρεις δεκαετίες έχουν πάρει την απόφαση τους. Το «Κίνημα» τούς ξελάσπωσε από το 1974 μέχρι σήμερα εκτονώνοντας το ριζοσπαστισμό των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων,  απορρόφησε και μετάλλαξε τις αντιιμπεριαλιστικές αντι-ευρωενωσιακές διαθέσεις του λαού, συνέβαλλε στο ξεχαρβάλωμα της αγροτικής και βιομηχανικής οικονομίας και, ανοίγοντας την Κερκόπορτα,  παρέδωσε τη χώρα δέσμια στους «δανειστές» επικυρίαρχους.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται σε κανέναν παρά μόνο στους ιστορικούς και τους κοινωνιολόγους. Γι αυτό το σύστημα ανέχεται –και ενθαρρύνει- αυτές τις κινήσεις διάλυσης του κόμματος για να ανοίξει γρήγορα ο δρόμος για μια άλλη εκδοχή του δικομματισμού με «νέους πρωταγωνιστές». Ήδη τη θέση του ΠΑΣΟΚ, ως αντίπαλου δέους στη ΝΔ, την πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, είδε τα μονοψήφια ποσοστά του να πολλαπλασιάζονται όπως οι άρτοι και τα ψάρια στα βουνά της Τιβεριάδας. Κι ίσως, αν κριθεί σκόπιμο, και η ΝΔ να δώσει τη θέση της σε άλλο σχήμα για να συνεχίσει να παίζεται το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού με «διαφορετικούς» πρωταγωνιστές.

Αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή είναι πως κανένας δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του ΠΑΣΟΚ: ούτε το σύστημα ούτε το εκλογικό σώμα. Δεν είναι καθόλου απίθανο να ακολουθήσει κι αυτό την πορεία εξαφάνισης τόσων συστημικών κομμάτων όπως το «Λαϊκό Κόμμα», ο «Συναγερμός», η ΕΠΕΚ ή η «Ένωση Κέντρου». Κι αν, με τα συντακτικά συνέδρια και τις αναδιοργανώσεις, καταφέρει να πάρει το φιλί της ζωής, φαίνεται πως του επιφυλάσσεται πια ένας άλλος ρόλος, επικουρικός όχι πρωταγωνιστικός.

Όπως όλα δείχνουν, ένας ήλιος (αυτός του ΠΑΣΟΚ) δύει. Και μισό αστέρι (αυτό του Συνασπισμού) σηκώνεται ψηλά. Σημειολογικό; Ίσως. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως και τα δυο απαντώνται στο διάστημα. Όπως και οι κομήτες.

απο Εργατικός Αγώνας |

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 • NAOMI KLEIN Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΚΛΙΚ.

  Ολόκληρο το Βιβλίο Μπέστ-σέλλερ, προσφορά του συνεργάτη μας ftanei_pia στο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ. Για να μαθαίνουν νέοι και παληοί.

  Το βιβλίο της Νάομι Κλάιν συγκλονίζει με τις ομοιότητες που βιώνει το πειραματόζωο Ελλάς. Αφού πριν χρόνια η νεοφιλελεύθερη σχολή Φρίντμαν τα εφάρμοσε στη Λατ, Αμερική, Πολωνία, Μεγ. Βρεττανία, Ινδονησία, Ρωσία, Σρι Λάνκα, Ιράκ. κ.α

 • «Καλώς ήρθες» CIA #Twitter & # Facebook!

  Η CIA εισέρχεται στα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθεί, κατασκόπευει και να προβλέπει τις παγκόσμιες τάσεις.

 • Πακέτο!

  θα τους ταραξουμε στη νομιμότητα (κι'όσοι προκάνουμε..)

 • Μπορεί ο αστυνομικός να είναι χρυσαυγίτης;

  Δεν υποστηρίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ που ψηφίζουν τα αυγά είναι ναζιστές ή συνειδητοί αντι-δημοκράτες – αν και αυτή η επιλογή δεν έχει το παραμικρό ελαφρυντικό. Ωστόσο, τα μεγάλα ποσοστά που παίρνει η ΧΑ ξανά και ξανά εκεί που ψηφίζουν οι αστυνομικοί δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφέστατο και κανένας δε μπορεί να το αγνοεί.

  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ- http://wp.me/pVnfp-g9p

 • Σαν να μην πέρασε μιά μέρα…

  2400 Χρόνια Πίσω ;

 • Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

 • Πρόσφατα άρθρα

 • ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ε.ΥΔ.Α.Π

 • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

  Μας "πυροβολούν" εν ψυχρώ, μας γυρίζουν στην Γιούλεν των αμερικάνων και αυτοί αντί να ξεσηκώνονται και να τα κάνουν όλα λαμπόγιαλο, παρακολουθούν και μελετούν τις εξελίξεις, ψύχραιμοι και ωραίοι. Και οι "πέτρες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ίπτανται"..

  Εκείνα τα χρήματα του "κουμπαρά" Μπάρδη-Ομοσπονδίας που μας λέγατε πως πήγαιναν οι περικοπές των αποδοχών, εννοείτε πως θα είναι το ισοδύναμο από τις απώλειες στο εφάπαξ;

 • Μεταπληροφορίιες

 • Αγωνιστικο και Λυτρωτικό το 2014

 • Χάουαρντ Ζιν (1923-2010)

  ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΒΙΒΛΙΟ (1,2,3,4 Κεφάλαια)

 • ΑΝ ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ

  Οταν στην πρώτη σελίδα του blog υπάρχει η (μοναδική) παραπομπή σε παράταξη κόμματος; Και που έχει ζητηθεί η απομάκρυνση της πολλές φορές; Μετά απορούμε για την αναξιοπιστία-ανυποληψία του κομματικού συνδικαλισμού;

 • ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ…

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ > και αν δεν ανοίγει ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Δεκέμβριος 2012
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Νοέ.   Ιαν. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • ΕΝΟΤΗΤΑ -ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙ’ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΠ΄ΤΗ ΠΕΙΝΑ

  Αυτοοργάνωση, επιτροπές εργαζομένων παντού, αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες

 • ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  protovoulia1.eydap@gmail.com
  ---------
  ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ.
  ---------
  -Μπορείτε να δημοσιεύσετε άρθρο σας -επώνυμα ή με τα αρχικά*.
  Παράκληση: Χωρίς ύβρεις και συκοφαντίες
  *Τα πλήρη στοιχεία στη διάθεση μας.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

 • «Έπεσε» στο μάτι μας

  και γελάσαμε ..πικρά

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ -ΛΙΝΚ //σε περίπτωση που δεν ανοίγει το προηγούμενοι ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • Τα πάντα διαλύονται, ξεπουλιούνται..Η Α.Ε. εκποίησης δημόσιας περιουσίας δουλεύει! Εμείς? (ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ)

  ...Εμείς οι χιλιάδες, οι εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια... τι κάνουμε, τι περιμένουμε για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας; Τιιιιιιιιιιιιι;

  ..και τα συνδικάτα, οι παρατάξεις, οι δεκάδες "συνδικαλιστές| (βάλτε όποια και όποιους φαντάζεστε) στη ..νιρβάνα τους?

 • ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  Πότε θα γυρίσουμε σελίδα; Δεν αρκούν 40 σχεδόν, χρόνια συναλλαγής, διαφθοράς, ιδιοτέλειας, πελατειακών σχέσεων; Θα πρέπει μήπως να τα ..κατοστήσουμε;

 • αν

 • Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: