«ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ», ΚΟΥΤΣΟΙ, ΣΤΡΑΒΟΙ, ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ

`

Φωτό από το περιοδικό unfollow Δεκ. 2012,

Φωτό από το περιοδικό Unfollow Δεκ. 2012,

ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ «ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ, AΠO ΤΗΝ «ΥΠEYΘYNH  ΑΡΙΣΤΕΡΑ» ΩΣ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΤΗ ΦIΛΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ANTΙΠAPATEΘEI ΜΕ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ TΣΙΠPA.

Του Λευτέρη Χαραλαµπόπουλου

Animated_Alphabet_Green_Speckle_K_b_1αταιγιστικές εξελίξεις στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού θα σηµατοδοτήσει η είσοδος του 2013. Το µνηµόνιο έχει ήδη καταπιεί δύο κυβερνήσεις και έχει αρχίσει να ροκανίζει την τρίτη. Οι περισσότερες δηµοσκοπήσεις εµφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ να καταποντίζεται και τη ΔΗΜΑΡ να δείχνει σηµάδια κάµψης.

Στα επιτελεία της ελληνικής τρόικας έχει ηχήσει καµπανάκι, ενώ την ίδια ώρα τµήµα της παλιάς αστικής τάξης και των επιχειρηµατιών έχει αρχίσει να θορυβείται. Και όταν τα τζάκια ανησυχούν, το χέρι µπαίνει βαθιά στην τσέπη για να συντηρηθούν τα … κεκτημένα. Το Ευρωπαϊκό Κόµµα προ των πυλών και πληρώνουν όσο-όσο. Το ρόλο του Τοµ Πάππας, που µεγαλούργησε στην Ελλάδα µετά τον εµφύλιο και µέχρι τη Χούντα µε τη φράση «έχω φέρει το money», καλούνται να παίξουν επιχειρηµατικά κέντρα που συνεργάζονται µε ξένες εταιρείες ευρωπαϊκής «λατρείας».

Με το ΠΑΣΟΚ να θεωρείται «καµένο χαρτί», όλες οι ελπίδες του αστικού πολιτικού συστήµατος έχουν εναποτεθεί στον Αντώνη Σαµαρά. Με τον σηµερινό πρωθυπουργό να αντέχει δηµοσκοπικά παρά την πτώση της ΝΔ-µε τη βοήθεια των παράλληλων δηµοσκοπικών ευρηµάτων, όπως η «καταλληλότητα» για πρωθυπουργός ή το «πόσοι θέλουν να παραµείνουν στο ευρώ»-, πυκνώνουν τα «σενάρια» που φέρουν τον πρωθυπουργό να έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου κόµµατος, που θα καλύπτει όλο το χώρο της Δεξιάς και θα φτάνει µέχρι την κεντροαριστερά.

Ο σηµερινός πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το εγχείρηµα της τρικοµµατικής κυβέρνησης µε Βενιζέλο και Κουβέλη δεν µπορεί να είναι µακράς πνοής, κι ας δηλώνει το αντίθετο στις δηµόσιες εµφανίσεις του. Η επιβολή των µέτρων του τρίτου µνηµονίου αλλά και αυτά που θα ακολουθήσουν -η πλειοψηφία των πολιτών δεν πιστεύει ότι τα µέτρα του Νοεµβρίου ήταν τα τελευταία- θα προκαλέσουν τεράστιους κλυδωνισµούς στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης και θα επιφέρουν τεράστιο πολιτικό κόστος στον ίδιο και τη ΝΔ.

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ, ΚΟΙΝΗ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Σε κάθε περίπτωση στο σύνολο των στελεχών της ΝΔ, αλλά και πολλών του ΠΑΣΟΚ και της «υπεύθυνης αριστεράς», είναι κυρίαρχη η άποψη ότι η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες απέναντι στον κεντροαριστερό πόλο που ήδη έχει αρχίσει και διαµορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογική αναµέτρηση του Ιουνίου έφερε το τέλος µιας περιόδου που κράτησε 38 χρόνια και σηµαδεύτηκε από την εναλλαγή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Με τη συγκρότηση της κυβέρνηση; ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πραγµατοποιήθηκε η πρώτη ουσιαστική ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Πλέον έχουµε µπει στη φάση της αναµόρφωσης, Το νέο µοντέλο του δικοµµατισµού φαίνεται ότι θα έχει διπολικά χαρακτηριστικά. «Απέναντι στον υπό διαµόρφωση κεντροαριστερό πόλο υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να συγκροτηθεί ένας ισχυρός κεντροδεξιός πόλος σηµείωνε στενός συνεργάτης του Σαµαρά από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Η πρεµούρα που τους έχει πιάσει να αντιδράσουν πριν καταλήξουν να έχουν το τέλος του πρωθυπουργού µε το κανό, του Γιώργου Παπανδρέου, έγινε φανερή προ ηµερών. «Οφείλουµε να αντιδράσουµε πριν να είναι αργά» σηµείωνε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ το βράδυ της ψήφισης του µνηµονίου στη Βουλή. Μέσα στους κόλπους της ΝΔ αυτήν τη στιγµή υπάρχουν δύο τάσεις. Η πρώτη τάση (την οποία συγκροτούν οι Κ. Μητσοτάκης, Β. Μεϊµαράκης, Δ. Αβραµόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Ντ. Μπακογιάννη) προτείνει κάτω από την οµπρέλα του «ευρωπαϊκού µετώπου» την ίδρυση ενός νέου κεντροδεξιού κόµµατος µε τη συµµετοχή και στελεχών της κεντροαριστεράς που έχουν δώσει διαπιστευτήρια νεοφιλελευθερισµού. Η δεύτερη (µε θιασώτες τους Μ. Βορίδη, Ευρ. Στυλιανίδη, Ν. Δένδια) υποστηρίζει την άποψη ότι δεν πρέπει να θιγούν «σύµβολα και τίτλοι» και ότι χρειάζεται µόνο «ανανέωση» προσώπων.

«Απέναντι στον υπό διαμόρφωση κεντροαριστερό πόλο υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να συγκροτηθεί ένας ισχυρός κεντροδεξιός πόλος»

Το µαχαίρι και το πεπόνι πάντως βρίσκονται στα χέρια του Σαµαρά. Οι κινήσεις του πρωθυπουργού αναµένεται να γίνουν µετά την καταβολή της περιβόητης πλέον δόσης από την τρόικα. Δείγµα των προθέσεών του αναµένεται να αποκαλυφθεί στον ανασχηµατισµό της κυβέρνησης που ήδη έχει προαναγγείλει το Μέγαρο Μαξίµου. Ο ανασχηµατισµός κατά πολλούς θα είναι το πρώτο βήµα, που όµως θα καθορίσει τις εξελίξεις για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Πολλά επίσης θα κριθούν και από την αποδοχή ή µη της πρότασης του πρωθυπουργού προς τους Βενιζέλο και Κουβέλη να συµµετάσχουν στην κυβέρνηση.

Οι δυο στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Χρ. Λαζαρίδης και ο Δ. Σταµάτης, φέρεται να του έχουν προτείνει στο αµέσως επόµενο διάστηµα να προχωρήσει στην ίδρυση καινούργιου πολιτικού φορέα µε νέο σύµβολο και όνοµα, που θα καλύπτει όλο το φάσµα της Δεξιάς µέχρι τις παρυφές της κεντροαριστεράς, ενώ δεν θα αποκλείει και τη συµµετοχή στελεχών της επονοµαζόµενης «υπεύθυνης Αριστεράς».

Αυτή ακριβώς την εισήγηση σύµφωνα µε πληροφορίες φαίνεται να υιοθετεί και ο Σαµαράς. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι κεντρικός πυλώνας του νέου κεντροδεξιού κόµµατος θα είναι η ΝΔ, του σχήµατος θα ηγηθεί ο ίδιος και θα έχει στόχο να συνενώσει όλες τις ευρωενωσιακές και µνηµονιακές πολιτικές δυνάµεις και φωνές. Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Δεξιάς (τµήµα τους εντοπίζει στους Ανεξάρτητους Έλληνες και στη Χρυσή Αυγή), αλλά και να απορροφήσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ πριν καταλήξουν στον ΣΤΡΙΖΑ. Επίσης, να υπερκεράσει τη φθορά που εµφανίζουν σήµερα τα κόµµατα που κυβερνούν και ταυτόχρονα να παρουσιαστεί ως κεντρικός εκφραστής του συνόλου του αστικού πολιτικού κόσµου.

ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΘΥΜΟI

Σε αυτό το εγχείρηµα φαίνεται ότι είναι πρόθυµα να συµµετάσχουν πολλά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σήµερα είτε έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το ΠΑΣΟΚ είτε έχουν συγκρουστεί µε τον Ε. Βενιζέλο. Το σύνθηµα της συσπείρωσης γύρω από το νέο πολιτικό εγχείρηµα φρόντισε να δώσει εδώ και ένα µήνα ο πρώην υπουργός σχεδόν όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος. «Ολοι µαζί µε τον Σαµαρά, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος» ήταν η παρότρυνση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος ως γνωστόν έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με συνεργάτες του Α. Σαμαρά, έχουν και οι Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοίδης, Φλωρίδης, οι οποίοι κατά καιρού; έχουν εκφραστεί υπέρ της «συγκρότηση; ενός μετώπου όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων» απέναντι στον ΣΎΡΙΖΑ. Ο Χρυσοχοίδης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό να ετοιμάζει το έδαφος, μιλώντας συχνά για την ανάγκη ύπαρξης ενός ευρωπαϊκού κόμματος, που θα προστατεύσει το συμφέρον της πατρίδας απέναντι στο λόμπι της δραχμής. Πρόθυμα να συμμετάσχουν ωστόσο σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως οι Ν. Μπίστης, Β. Οικονόμου και ο Γρ. Ψαριανός. Θυμίζουμε ότι οι δύο τελευταίοι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίαο των μέτρων του μνημονίου αρχικά επέλεξαν να απουσιάζουν από την αίθουσα του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια, όταν τα «κουκιά» είχαν βγει, επανήλθαν για να δηλώσουν «παρών» σύμφωνα με την κομματική γραμμή της ΔΗΜΑΡ. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πληροφορίες τούς ήθελαν να ήταν «μνημονιακότεροι» του μνημονίου!

ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠIΧΕIΡΗΜΑΤΙΕΣ

Τις προθέσεις και σκέψεις του Σαμαρά τις γνωρίζουν, αν δεν τις κατευθύνουν, και τα μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια της χώρας. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος πολύ πριν τις εκλογές του Ιουνίου είχε ζητήσει τη συνεργασία-συγχώνευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων για να προωθηθούν τα μέτρα των μνημονίων. Δεδομένη θεωρείται και η στήριξη των τραπεζιτών αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φροντίσει να τους παρέχουν πλήθος δισεκατομμυρίων ευρώ για να διασώσουν τις τράπεζες τους.

Εξάλλου μέσα στη Βουλή παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές ομάδες λειτουργούν και «επιχειρηματικές ομάδες», που τις απαρτίζουν βουλευτές που έχουν την «εύνοια» συγκεκριμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι αναμένεται να καθορίσουν τις εξελίξεις σε

 «Ολοι µαζί µε τον Σαµαρά, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος» ήταν η παρότρυνση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος ως γνωστόν έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

σχέση με την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Η ΝΔ υπηρετεί παραδοσιακά τον σκληρό πυρήνα της αστικής τάξης που είναι υπέρ της ΕΕ και της ευρωζώνης. Σήμερα σε πλήρη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ προωθεί το μνημονιακό μείγμα πολιτικής που στηρίζει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Τη συνέχιση και κλιμάκωση ακριβώς αυτής της σκληρή; νεοφιλελεύθερης πολιτικής έχει διαγνώσει ο επιχειρηματικός κόσμος ότι μπορεί να του την προσφέρει η συγκρότηση ενός κεντροδεξιού πόλου, που ταυτόχρονα θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος απέναντι στον ΣΎΡΙΖΑ, που εξελίσσεται σε μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που, ήδη έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΎΡΙΖΑ, στην προοπτική ως έτερος πόλος του νέου δικομματικού συστήματος να γίνει ο επόμενος διαχειριστής της πολιτικής εξουσίας. Πρόκειται για τμήματα του κεφαλαίου που προσανατολίζουν τα συμφέροντα τους και έξω από τα όρια τις ΕΕ, βλέποντας προς ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.

Ο ΞΕΝΟΣ «ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ»…

Εδώ μπαίνει και ο ρόλος του ξένου παράγοντα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι οι κινήσεις του αστικού πολιτικού συστήματος γίνονται σε μια περίοδο που κορυφώνονται και οι αντιθέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΔΝΤ γύρω από τη «βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους.

Το εγχείρημα της δημιουργίας ενός ισχυρού «κεντροδεξιού πόλου» είναι δεδομένο ότι θα το υποδεχτεί θετικά τόσο το Βερολίνο όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Θυμίζουμε ότι η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, είχε υποδεχτεί με ενθουσιασμό τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνηση; και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σαμαρά. Οι όρκοι πίστης που έχει δώσει σε όλους τους τόνους ο σημερινός πρωθυπουργός για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκή; προοπτικής της Ελλάδας και την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών που προκρίνει η ΕΕ, αποτελούν εγγύηση για το Βερολίνο.

«Πρέπει να αλλάξουν όλα για να μείνουν όλα τα ίδια»..

Από την άλλη, ωστόσο, βρίσκονται οι ΗΠΑ, που δεν βλέπουν με καλό μάτι το πέρασμα της Ελλάδας στη σφαίρα επιρροής της Γερμανίας. Η εμμονή του ΔΝΤ (δηλαδή των ΗΠΑ) να γίνει κούρεμα του ελληνικού κρατικού χρέους κόντρα στους χειρισμούς του Βερολίνου, που απορρίπτουν κάθε συζήτηση για νέα αναδιάρθρωση του χρέους, αναμένεται να επηρεάσουν και την ανασύνθεση του αστικού πολιτικού σκηνικού. Μόνο τυχαία δεν είναι η στροφή του Α. Τσίπρα προς τις ΗΠΑ, τον πρόεδρο Ομπάμα και την επίκληση από τον επικεφαλή; του ΣΎΡΙΖΑ των θέσεων του ΔΝΤ -που μέχρι πρότινος απέρριπτε μετά βδελυγμίας σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος. «Λέω κάτι παρόμοιο με αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Ομπάμα στις ΗΠΑ» δήλωσε τον προηγούμενο μήνα στο CNN ο Α. Τσίπρας.

Ο Σαμαράς, με την έλευση της δόσης που έγινε γεφύρι της Άρτας, θα αφοσιωθεί στον αντίπαλο Τσίπρα. Πλέον θα αρχίσει να μιλάει για κάλπες όποτε πιέζεται και θα περιμένει την ευκαιρία να πάει σε εκλογές μέχρι την άνοιξη με στόχο να σβήσει το μέτωπο της κεντροαριστεράς που συγκεντρώνεται γύρω από τον Τσίπρα. Πιστεύει ότι μπορεί, εκμεταλλευόμενος τα δημοσκοπικά ευρήματα που θέλουν τον ίδιο «καταλληλότερο» και την πλειοψηφία «υπέρ του ευρώ», να λάβει εκ νέου την εντολή του ελληνικού λαού και να στείλει τη σοσιαλδημοκρατία του Τσίπρα στη φθορά. Είναι σίγουρο ότι οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα θα είναι ένα σήριαλ με πολλά επεισόδια. Είναι ακόμα όμως πιο σίγουρο ότι αργά η γρήγορα ο ελληνικός λαός θα γίνει μάρτυρας ενός νέου δικομματικού σκηνικού με πάνω-κάτω τους ίδιους πρωταγωνιστές. Οπως έλεγε και ο ηθοποιός Μπάρτ Λάνκανστερ στη συγκλονιστική ταινία Ο Γατόπαρδος: «Πρέπει να αλλάξουν όλα για να μείνουν όλα τα ίδια»… »

Πηγή:

Μηνιαίο Περιοδικό UNFOLLOW Δεκ. 2012

Μηνιαίο Περιοδικό UNFOLLOW Δεκ. 2012

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: