Τι συμπεραινει ο πραγματογνώμονας ή πως «αλλοιώθηκε» η λίστα Λαγκάρντ

`

Ο Γιώργος Καραθανάσης, M.Sc., EnCe, LEVA CeT, είναι εµπειρογνώµονας της Forensic Associates και πιστοποιηµένος εξεταστής ψηφιακων πιεστηρίων. Ακολούθησε όλες τις διαδικασίες που περιγράφονται στους σύγχρονους κανόνες λειτουργίας των εγκληµατικών εργαστηρίων (στα πρωτόκολλα) και στους οποίους έχει εκπαιδευτεί στην Αγγλία και στην Αµερική. Είναι πτυχιούχος του Πολυτεχνείου της; Πάτρας, στη σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Ο Γιώργος Καραθανάσης, M.Sc., EnCe, LEVA CeT, είναι εµπειρογνώµονας της Forensic Associates και πιστοποιηµένος εξεταστής ψηφιακων πιεστηρίων. Ακολούθησε όλες τις διαδικασίες που περιγράφονται στους σύγχρονους κανόνες λειτουργίας των εγκληµατικών εργαστηρίων (στα πρωτόκολλα) και στους οποίους έχει εκπαιδευτεί στην Αγγλία και στην Αµερική. Είναι πτυχιούχος του Πολυτεχνείου της; Πάτρας, στη σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Πως εμπλακήκατε στην υπόθεση αυτή;

Στις 3-1-2013 έλαβα τηλεφώνηµα από τον κ. Βαξεβάνη, ο οποίος µου ζήτησε να µε διορίσει τεχνικό σύµβουλο να εξετάσω ένα usb stick, µια µνήµη τύπου flash.

Τι στοιχεία περιείχε

αυτή η µνήµη;

Δεν γνώριζα πριν την δω.

Όταν.πήρατε τη Λίστα,

τι κάνατε ακριβώς;

Δηµιούργησα ασφαλή αντίγραφο του usb που µου δόθηκε, ώστε να µην υπάρξει καµία δική µου παρεµβολή πάνω στα δεδοµένα.ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Εξασφαλίσατε κατά τη διαδικασία της αντιγραφής ότι δικά σας

δεδοµένα δεν θα µπορούσαν να επιστρέψουν και να γραφούν πάνω στο usb;

Εξασφάλισα και ότι δεν θα µπορούσαν δικά µου δεδοµένα να εµφανιστούν

πάνω στο usb, αλλά και ότι η διαδικασία απορρόφησης των δεδομένων έγινε χωρίς κανένα λάθος.

Αυτό πως το βεβαιώνετε;

Αυτό το βεβαιώνω µε το λογισµικό  που χρησιµοποιείται από τις σύγχρονες εγκληµατολογικές υπηρεσίες όλου του κόσµου, καθώς και της χώρας µας.

Έχετε εκπαιδευτεί στη χρήση αυτού του λογισµικού;

Έχω παρακολουθήσει 8 εκπαιδεύσεις από την εταιρία που φτιάχνει αυτό το λογισµικό, η οποία είναι η νούµερο ένα στον κόσµο αυτή την στιγµή.

Όταν πήρατε τα δεδοµένα, ποια διαδικασία ακολουθήσατε;

Το φωτογράφισα για τις ανάγκες της εργαστηριακής µου έκθεσης και το επέστρεψα στον κ. Βαξεβάνη. Μετά εγώ δούλεψα πάνω στα πειστήρια στον εργαστηριακό µου χώρο, χωρίς να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα µόλυνσης των δεδοµένων.

Πάνω στην ουσία της έρευνάς σας τι διαπιστώσατε;

Διαπίστωσα ότι αυτό το usb (αναφέρεται στο USB που έχει στην κατοχή του το Ηοτ Doc) είχε κάποια ίχνη από το 2011, οπότε προφανώς είχε δηµιουργηθεί ο αποθηκευτικός χώρος (το usb), αν εξετάσουµε τον τύπο του αρχείου για τον οποίο µιλάµε. Το usb είχε δεδοµένα µε ηµεροµηνία δηµιουργίας τους την 15η Απριλίου 2009. Τα ίδια δεδοµένα τροποποιήθηκαν για τελευταία φορά στις 4 και 5 Αυγούστου 2010.

Μέσα στο usb πόσα αρχεία βρήκατε;

Βρήκα 2.059 αρχεία τύπου xls. πρόκειται για αρχεία που δηµιουργεί το Micrsoft Excel στην έκδοση του 1997-2003. Αυτά τα αρχεία έχουν δηµιουργηθεί στις 15-4-2009.

ΕΞΩΦΥΛΟ HOT DOC.jpg

Δεκάδες σελίδες αποκαλύψεων. Ίνα τεύχος που δεν πρέπει να χάσει κανείς

Αυτό το είδα στα µεταδεδοµένα που κρατάει κάθε αρχείο.

Αυτά δημιουργήθηκαν στο usb που εξετάσατε ή δηµιουργήθηκαν αλλού και µμεταφέρθηκαν στο usb;

Οι τιµές αυτές είναι οι τιµές που κρατάνε τα αρχεία. Είναι το ιστορικό των αρχείων.

Άρα είναι οι τιµές που δηµιουργήθηκαν τα ίδια τα αρχεία;

Ακριβώς.

Βρήκατε την ηµεροµηνία που έγινε η αντιγραφή στο usb που έχετε στα χέρια σας;

Η ηµεροµηνία δηµιουργίας αλλά και τελευταίας τροποποίησης των αρχείων που µου παρέδωσε ο κ. Βαξεβάνης είναι 4 και 5 Αυγούστου 2010.

Τι έγινε στις 4-8-2010;

Αντέγραψαν τα αρχεία στο usb από κάπου;

Στις 4-8-2010, µε βάση την εργαστηριακή µου έρευνα, δεν έχει γίνει µια απλή αντιγραφή, όπως την γνωρίζει ο µέσος χρήστης ηλεκτρονικού υπολογιστή, δηλαδή η διαδικασία copy-paste. Η διαδικασία copy-paste δεν θα τροποποιούσε το περιεχόμενο των αρχείων. Επειδή υπάρχει ημερομηνία τροποποίησης των αρχείων και στο ιστορικό των αρχείων αλλά και σε αυτό που κρατάει το usb, το λειτουργικό σύστημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή, υποδηλώνεται ότι εκείνες τις δυο ημέρες, δηλαδή 4 και 5 Αυγούστου, είτε έγινε τροποποίηση είτε όχι (δεν μπορούμε να το αποδείξουμε αυτό). Πάντως δεν έγινε απλή μεταφορά τους.

Δεν έγινε απλή αντιγραφή του;

Έγινε άνοιγμα του κάθε αρχείου και σώσιμο στο usb. Και κάτι που επίσης το υποδηλώνει αυτό είναι το εργαστηριακό πείραμα που διεξάγαμε. Αντιγράψαμε σε cd τα αρχεία και υπολογίσαμε τους χρόνους. Με βάση το εργαστηριακό πείραμα, τα 1.962 αρχεία που αντιγράφηκαν και έχουν ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης τις 4 Αυγούστου 2010 χρειάζονται γύρω στα 11 λεπτά σε ένα μέσο σύστημα για να γίνει απλή αντιγραφή. Όμως στο usb οι ημερομηνίες δείχνουν ότι αυτή η διαδικασία διήρκησε 7 ώρες και 20 λεπτά.

Πόσο χρόνο παραπάνω από το φυσιολογικό;

Σαράντα φορές  περισσότερο χρόνο.

Άρα κάποιος τα άνοιγε, τα κοίταζε και τα έσωζε αλλού;

Ο χρόνος ανάμεσα στο σώσιμο κάθε αρχείου είναι 10-15 δευτερόλεπτα, που είναι ένας ικανός χρόνος.

Μπορούσε κάποιος σε αυτά τα 10-15 δευτερόλεπτα, αν ήθελε να σβήσει κάτι, να το κάνει;

Πολύ πιθανό. Θα μπορούσε.

Τα υπόλοιπα πότε αντιγράφηκαν;

Τα υπόλοιπα 97 αρχεία αντιγράφηκαν την επόμενη μέρα, στις 5-8-2010, και η αντιγραφή διήρκησε γύρω στα 20 λεπτά. Η διαδικασία για αυτά τα αρχεία, με βάση το μέγεθός τους, σε ένα μέσο σύστημα διαρκεί περίπου 1 λεπτό και κάτι. Και εκεί έχουν μεγάλη απόκλιση, σχεδόν 20 φορές πιο πολύ. Πέρα από τους χρόνους, η απόκλιση εντοπίζεται και στο ότι η ημερομηνία δημιουργίας τους είναι η ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης.

Αν αντιγράφονταν απευθείας από cd με τη διαδικασία του copy-paste, οι ημερομηνίες θα ήταν ίδιες;

Όχι βέβαια. Αντιγράφοντας απευθείας από ένα cd με τη διαδικασία copy paste δεν θα άλλαζε η ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης που είχαν όσο βρίσκονταν στο cd.

Βρήκατε άλλα στοιχεία που να έχουν να κάνουν με την επεξεργασία των αρχείων;

Έχουν εκτυπωθεί;

Βρήκα ότι όλα τα αρχεία έχουν εκτυπωθεί. Τα 515 έχουν εκτυπωθεί σε έναν εκτυπωτή επαγγελματικών προδιαγραφών RlCOH Aficio 3224C έγχρωμο, ένα μεγάλο εκτυπωτικό μηχάνημα, και από τα υπόλοιπα έχουν δημιουργηθεί αρχεία PDF με τη χρήση ενός λογισμικού PDF creator, το οποίο είναι ένα λογισμικό που μπορεί να λειτουργεί σαν εικονικός εκτυπωτής και να δημιουργεί αρχεία PDF ωιό τα αντίστοιχα που στέλνουμε για εκτύπωση. Η ώρα εκτύπωσης είναι παντού η ίδια.

Αυτό τι δείχνει;

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί. Πιθανολογούμε ότι έγινε με τη χρήση κάποιου προγράμματος software print manager, δηλαδή ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται τις εκτυπώσεις κεντρικά, όπου μπορούμε να στείλουμε για εκτύπωση όλα τα αρχεία μαζί και αυτά τα αρχεία να τα διαχειριστεί ο print manager και να τα εκτυπώσει. Αρά δεν αποκλείεται η ημερομηνία εκτύπωσης, που είναι σε όλα τα αρχεία η ίδια, να είναι η ημερομηνία που ο print manager τα δέχτηκε και μετά τα τύπωσε με τον χρόνο του χωρίς να τροποποιεί τις ημερομηνίες.

Βρήκατε στοιχεία διαγεγραμμένα που να συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα, αρχεία δηλαδή που πιθανόν κάποιος τα είχε σβήσει;

Τα τρία αρχεία που, με βάση την αναζήτησή μου στον Τύπο, θεωρούνται ότι σβήστηκαν και είναι αυτά που αναφέρονται στην κυρία Παπακωνσταντίνου, στον κ. Ρωσσώνη και στον κ. Συκιαρίδη, δεν βρέθηκαν. Κανένα ίχνος δεν βρέθηκε με βάση τα στοιχεία που έχω στη διάθεση μου. Εγώ, αν ήμουν στη θέση κάποιου που θα ήθελε να μην εμφανιστούν ποτέ, θα μπορούσα από το cd να τα αντιγράψω στο usb απλώς μη επιλέγοντάς τα. Δηλαδή να αντιγράψω από το cd όλα τα άλλα χωρίς να αντιγράψω αυτά τα 3 αρχεία.

Με βάση ένα ενημερωτικό που μου παρέδωσε ο κ. Βαξεβάνης με την ονοματοδοσία των τριών αρχείων που λείπουν από το cd και που πρόσφατα παρέδωσε το υπουργείο οικονομικών, διαπίστωσα ότι υπάρχει μια δυσαναλογία στην ονοματοδοσία των αρχείων που κατ έχω από το usb που μου παρέδωσε ο κ. Βαξεβάνης και στην ονοματοδοσία που αναφέρεται σε αυτό το ένγραφο. Συγκεκριμένα, σε αυτό το έννραφο η ονοματοδοσία των αρχείων της Λίστας αυτής είναι bup. δέκα ψηφία.xls, ενώ τα αρχεία που εξέτασα αναφέρουν ένα Β κεφαλαίο και τα δέκα ψηφία.xls (δηλαδή λείπει το up και η τελεία), που σημαίνει ότι μπορεί στο αποθηκευτικό μέσο που είναι προς εξέταση στο εργαστήριά μας να έχουν υποστεί μετονομασία τα αρχεία.

Έχετε συντάξει για αυτά που λέτε εκθέσεις;

Έχω συντάξει έκθεση εργαστηριακής εξέτασης για δικαστική χρήση. HD

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: