Δεν σε ρώτησα αυτό Κατερίνα

Του Κώστα

Βαξεβάνη

‘Ενα από τα πιο πετυχηµένα ανέκδοτα που

Κατερίνα Στικούδη -τραγουδίστρια-

Κατερίνα Στικούδη -τραγουδίστρια- Τις 8 Φεβ. μαζύ μας, με Στ. Γονίδη -Ν.Οικονομόπουλο ΕΔΩ

κυκλοφορεί το τελεταίo διάστηµα, είναι αυτό µε την Κατερίνα. Κάποιος τύπος πάει σε ένα µπαρ, βλέπει µια κοπέλα στην µπάρα και κάθεται δίπλα της. Παραγγέλνει ποτό και γυρνάει µε ύφος προς το µέρος της. «Τι θα γίνει, Κατερίνα, θα κάνουµε σεξ σήµερα;» τη ρωτάει. Αυτή γουρλώνει τα µάτια και όλο απορία του απαντάει: «Μα δεν µε λένε Κατερίνα», Αυτός µε φυσικότητα της ανταπαντάει: «Δεν σε ρώτησα αυτό».

Δεν θέλω να υπονοήσω τίποτα για τον Ευάγγελο Βενιξέλο, αλλά οφείλω να οµολογήσω την αµαρτία µου. Όταν τον άκουγα στη Βουλή να παραληρεί για το πόσα πρόσφερε στη χώρα, και πόσο κακός και εµµονικός είµαι απέναντί του, την ώρα που έπρεπε να απαντήσει απλά και ξεκάθαρα για όσα τον κατηγορούσαν, µου ερχόταν να του πω: «Δεν σε ρώτησα αυτό, Κατερίνα».

Η Κατερίνα-Βενιζέλος, ή αν θέλετε ο Βενιζέλος που το παίζει αθώα Κατερίνα, συστηµατικά λειτουργεί µε εκείνον τον παλαιοκομματικό τρόπο που εγκαινιάστηκε από τον Μένιο Κουτσόγιωργα και αγκάλιασε όλη την πολιτική ζωή της χώρας επί δεκαετίες. Όταν συλλαµβάνεσαι «κλέπτων οπώρας» αντιστρέφεις τα διλλήματα, µιλάς για σκοπιµότητες, για µένος εναντίον σου, για βεντέτες, για πολιτικές διώξεις. Δεν είσαι εσύ ο παραβάτης, οι άλλοι είναι που θέλουν να σε εξοντώσουν.

Η ίδια λογική διέπει την επιχειρηµατολογία και τη γραµµή αντίστασης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Κάποιοι θέλουν την πολιτική του εξόντωση και στήνουν µια πλεκτάνη. Δεν είναι αυτός που έπαιρνε µίζες, προς Θεού. Αν αναρωτιέστε τώρα τι σχέση έχουν ο Άκης µε τον Βενιζέλο, εκτός ότι κυβέρνησαν επί δεκαετίες αυτή τη χώρα, στο ίδιο κόµµα, µε την ίδια πολιτική, ο Βενιζέλος; είναι αυτός που αθώωσε τον Άκη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, υποστηρίζοντας πως οι λογαριασµοί µε τις offshore είναι αριθµοί τηλεφώνων. Μετά την «αθώωση» Άκη, απαίτησε µάλιστα από όσους τον κατηγορούσαν να ζητήσουν συγγνώµη από τον Τσοχατζόπουλο.

Άρα, η τακτική αυτή του ανεστραµµένου ερωτήµατος και της επιθετικής τακτικής δεν είναι προϊόν ευφυϊας Βενιζέλου, αλλά παλιάς τακτικής. Τόσο παλιάς όσο και ο κόσµος. Στη βάση λοιπόν αυτής της τακτικής, ο Βενιζέλος; δεν πρέπει να απολογηθεί για τίποτα, γιατί οι κατήγοροί του είναι εµµονικοί, έχουν βεντέτα µαζί του, θέλουν να τον εξολοθρεύσουν. Προφανώς; και δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Ο Βενιζέλος µπορεί και µόνος του να αυτοεξολοθρευτεί, ρίχνοντας στον γκρεµό µαζί µε το ογκώδες «εγώ» του και τον πολιτικό του χώρο, του οποίου αναµφίβολα είναι ο τελευταίος αρχηγός.

Η φηµολογούµενη ευφυϊα του τελευταίου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έφτασε ως το σηµείο να κάνει αυτό που όλοι (ακόµη και οι ανόητοι) κάνουν. Να κατηγορήσει αυτούς που τον κατηγορούν. Ταύτισε το Ηοτ Doc µε έναν πολιτικό χώρο και εµένα µε µια ψυχολογική συμπεριφορά για να παρουσιάσει όσα έχουν αποκαλυφθεί ως αποτέλεσµα προσωπικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Είναι δεδοµένο πως µε τον Βενιζέλο δεν µας χωρίζει τίποτε άλλο εκτός από αυτά που έχει κάνει σε αυτή τη χώρα. Νοµικά εκτρώµατα, εξυπηρέτηση συµφερόντων συγκεκριµένων οµάδων, Πολιτικές αλχηµείες και καταδίκη της χώρας σε λιτότητα και καταστροφή. Η συνεχής αναφορά στο πρόσωπό του σχετίζεται µε το γεγονός ότι συστηµατικά βρίσκεται πίσω από οτιδήποτε ακουµπάει η δηµόσιογραφική έρευνα. Παντού υπάρχει ένας Βενιζέλος .

Για τον Ευάγ. Βενιζέλο  όλα αυτά αποτελούν εµµονή. Η αλήθεια, η αναζήτησή της, δεν είναι εµµονή. Είναι υποχρέωση του δηµοσιογράφου. Υποχρέωση του πολιτικού είναι να απαντάει στον δηµόσιο έλεγχο. Ακόµη και αν είναι άδικος. Είναι κάτι που ο Βενιζέλος συστηµατικά δεν κάνει, προτιµώντας το προστατευµένο περιβάλλον των οικείων Μέσων Ενηµέρωσης, τα οποία το πολύ πολύ να του αποδώσουν ευθύνη µέσω του προπατορικού αµαρτήµατος. Τίποτε άλλο. Αν επιµένει ωστόσο να χαρακτηρίζει τη δημοσιογραφική έρευνα εµµονή, µε µεγάλη µου χαρά να το αποδεχτώ. Αλλά επιµένω: «Δεν σε ρώτησα αυτό, Κατερίνα».

HOTDOC.

hotdoc20 (1)

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: