Θάτσερ: Ο θρίαμβος της κερδοσκοπίας και του ατομισμού (video)*

`

Παιδομάνι, ανάμεσα στους μεγάλους. Eφηβοι που ‘βγαιναν από εγκαταλειμμένες, επικίνδυνες στοές με λίγο κάρβουνο σε κουβάδες για να αντιμετωπισθεί το κρύο. Φωτιές και καζάνια για τα συσσίτια. Απεργιακές επιτροπές που δεν αστειεύονταν

Συνεδριάσεις στους δρόμους, τις πλατείες, παντού. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη από ένα αρχέγονο πνεύμα αλληλεγγύης και επιβίωσης που αναδείχνονταν από ένα γενεόγραμμα αιώνων ζωής στο κέντρο της γης των κοινοτήτων των Βρετανών ανθρακωρύχων. Ζωντανεύουν εικόνες από πολυκαιρισμένα εφηβικά βιβλία για τις κοινότητες του κάρβουνου στη Βρετανία. Το «The Road to Wigan Pier» του Orwell. Το «The Citadel» του Cronin. Το «Hard Times» του Dickens. Απέναντί τους, μηχανή καταστροφής, η έφιππη αστυνομία.

Ηταν ο βαρύς χειμώνας του 1985.Προσκεκλημένοι από τον μαρξιστή ευρωβουλευτή του Εργατικού Κόμματος Alf Lomas μια δεκάδα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιοδεύαμε στα ανθρακωρυχεία του Yorkshire. Να φέρουμε εκεί μήνυμα αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους άλλων χωρών της Ευρώπης στους, για έναν σχεδόν χρόνο, απεργούς.

Να επιστρέψουμε με ένα SOS για εκδήλωση στήριξης σε έναν αγώνα που έπρεπε να αποφύγει την ήττα. Δεν την απέφυγε. Η πολιτική Θάτσερ, για το κλείσιμο στοών και την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής κάρβουνου, επιβλήθηκε με φωτιά και τσεκούρι. Οχι με τον καλύτερο τρόπο οργανωμένη, χωρίς να μπορέσει να πετύχει μια ευρύτατη κοινωνική στήριξη, η κινητοποίηση αυτή της εργατικής τάξης αναδείχθηκε σε μια ήττα-σύμβολο για μια ολόκληρη εποχή.

Δεν είναι μόνο ότι το Δημόσιο εκποιήθηκε και έγινε ιδιωτικό. Οτι το κράτος πρόνοιας εκτοπίσθηκε από το αστυνομικό κράτος. Οτι η κοινότητα συντρίφτηκε από τις άγριες δυνάμεις του κεφαλαίου. Είναι και η απαξίωση στη λαϊκή κουλτούρα και φαντασία των αξιών της συλλογικότητας, του κοινού δημόσιου χώρου, της ισότητας, του δικαιώματος στη δουλειά για όλους. Είναι ο θρίαμβος της κερδοσκοπίας, του ατομισμού, της απληστίας του πλούτου, της θρησκείας της αγοράς.

Πριν καταρρεύσει το σοσιαλιστικό εγχείρημα με την κομμουνιστική μορφή στην Ανατολική Ευρώπη, κατέρρευσε με τη σοσιαλδημοκρατική μορφή στη Δυτική Ευρώπη. Και στις δύο σταυροφορίες είχε πρωταγωνιστήσει η «σιδηρά κυρία». Δεν είναι λόγω της Θάτσερ που εκδηλώθηκε αυτή η άγρια αντεπανάσταση της Νέας Δεξιάς. Οι ιδέες ξεκινούν από τον Friedrich von Hayek.

Εκφράζουν τους ισχυρότατους κύκλους της κεφαλαιοκρατίας που απαιτούν τέλος στη δύναμη των συνδικάτων, τέλος στον δημόσιο τομέα, τέλος στις κρατικές ρυθμίσεις και ελέγχους, ασυδοσία της αγοράς. Η Θάτσερ έδωσε όμως σε αυτή την επιδρομή ανοικτό συγκρουσιακό χαρακτήρα. Επέκτεινε το πεδίο του πολέμου στον χώρο των ιδεών. Χρησιμοποίησε μεθόδους αμείλικτες και αδίστακτες. Δημιούργησε ένα κλίμα μαύρου-άσπρου. Και κυρίως κατανόησε πόσο εύθραυστες ήταν οι οργανώσεις και οι ιδέες της εργατικής τάξης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενσωματωμένες στο σύστημα, διαβρωμένες από τη γραφειοκρατία και τα παγιωμένα συμφέροντα και πάνω από όλα ανίκανες να περάσουν προγραμματικά και ιδεολογικά σε μια νέα τεχνολογική εποχή. Ενώ η δεξιά μπόρεσε. Κι ο Ρίγκαν ακολούθησε την ίδια πολιτική. Εμεινε όμως ο όρος «Θατσερισμός» πολύ περισσότερο από «Ριγκανισμός». Ηταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα χαρακτηριστικά της όμως δεν ήταν θηλυκά, μητρικά.

Ηταν αρσενικά, επιθετικά. Η Θάτσερ βέβαια πέθανε. Αλλά το «Θάτσερ ζεις, εσύ μας οδηγείς» το βλέπουμε και μετά την πτώση της από την πρωθυπουργία στα 1990. Ολα αυτά τα χρόνια. Σε όλες τις συντεταγμένες του πλανήτη. Και σήμερα. Κι εδώ στην Ελλάδα, μέσα από τις εντολές της τρόικας. Ως υπουργός ακόμα Παιδείας έκοψε τη διανομή γάλακτος στα λαϊκά σχολεία – κι εδώ πληθαίνουν οι πεινασμένοι μαθητές σε αίθουσες χωρίς θέρμανση. Εθεσε σχεδόν απαγορευτικούς όρους για τη συνδικαλιστική δράση – κι εδώ καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Ιδιωτικοποίησε την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου, συγκοινωνιών, επικοινωνιών – κι εδώ ακριβώς το ίδιο. Συρρίκνωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας – το μοντέλο της ακολουθείται εδώ. Ο κεφαλικός φόρος (poll tax) έχει το ακριβώς αντίστοιχο σε αγριότητα στο χαράτσι των ακινήτων σε μας.

Τα πράγματα όμως είναι πια αντεστραμμένα. Το μπλοκάρισμα, η παράλυση, η διαφθορά, το αδιέξοδο, η έλλειψη αξιών χαρακτηρίζουν το πνιγηρό περιβάλλον της κάποτε Νέας Δεξιάς. Οι δυνάμεις της εργασίας, εκτός συστήματος, με κατανόηση των δυνατοτήτων μιας νέας εποχής ιστορικών αλλαγών, συγκρουσιακές, συγκροτημένες, με αυτοπεποίθηση, με τα ιδεώδη της πλήρους απασχόλησης, του κοινού δημόσιου χώρου, της ισότητας μπορούν να πάρουν την εκδίκηση του «μαζί» απέναντι στο «εγώ». Κι όσο κι αν φαίνεται παράξενο ο «Θατσερισμός» μπορεί να υποστεί μια δεινή ήττα εδώ, στην Ελλάδα, όπου η εφαρμογή του είναι η πιο αποκρουστική και βάναυση ακόμη κι από την πρωτότυπη εφαρμογή του στη Βρετανία.

Ας εμψυχωθούμε, λοιπόν, από τους στίχους ενός νέου τραγουδιστή από τη ζώνη των βρετανικών ανθρακωρυχείων, από το Newcastle, λίγο καιρό μετά τη μεγάλη απεργία στο άλμπουμ του «The Dream of the Blue Turtles». Ετσι απάντησε ο Sting στη Θάτσερ: «Our blood has stained the coal We tunneled deep inside tha nations’ soul We matter more than pounds and pence Your economy theory makes no sense». Και ας συναισθανθούμε τους Βρετανούς που κατά χιλιάδες συγκεντρώνουν υπογραφές να μη γίνει η κηδεία της Θάτσερ με δημόσια δαπάνη. Ας ιδιωτικοποιηθεί αυτή η αυτοκρατορική τελετή σύμφωνα με τα αλύγιστα και απάνθρωπα «πιστεύω» της.

Ηταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα χαρακτηριστικά της όμως δεν ήταν θηλυκά, μητρικά. Ηταν αρσενικά, επιθετικά

*Αλ. Αλαβάνος, Συνιδρυτής της πολιτικής κίησης «Σχέδιο β’»

(Άρθρο στο forum του ΕΘΝΟΥΣ 14/4/2013)

υ.γ. Φωτό & σχολιασμός δικά μας

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • NAOMI KLEIN Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΚΛΙΚ.

  Ολόκληρο το Βιβλίο Μπέστ-σέλλερ, προσφορά του συνεργάτη μας ftanei_pia στο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ. Για να μαθαίνουν νέοι και παληοί.

  Το βιβλίο της Νάομι Κλάιν συγκλονίζει με τις ομοιότητες που βιώνει το πειραματόζωο Ελλάς. Αφού πριν χρόνια η νεοφιλελεύθερη σχολή Φρίντμαν τα εφάρμοσε στη Λατ, Αμερική, Πολωνία, Μεγ. Βρεττανία, Ινδονησία, Ρωσία, Σρι Λάνκα, Ιράκ. κ.α

 • «Καλώς ήρθες» CIA #Twitter & # Facebook!

  Η CIA εισέρχεται στα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθεί, κατασκόπευει και να προβλέπει τις παγκόσμιες τάσεις.

 • Πακέτο!

  θα τους ταραξουμε στη νομιμότητα (κι'όσοι προκάνουμε..)

 • Μπορεί ο αστυνομικός να είναι χρυσαυγίτης;

  Δεν υποστηρίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ που ψηφίζουν τα αυγά είναι ναζιστές ή συνειδητοί αντι-δημοκράτες – αν και αυτή η επιλογή δεν έχει το παραμικρό ελαφρυντικό. Ωστόσο, τα μεγάλα ποσοστά που παίρνει η ΧΑ ξανά και ξανά εκεί που ψηφίζουν οι αστυνομικοί δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφέστατο και κανένας δε μπορεί να το αγνοεί.

  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ- http://wp.me/pVnfp-g9p

 • Σαν να μην πέρασε μιά μέρα…

  2400 Χρόνια Πίσω ;

 • Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

 • Πρόσφατα άρθρα

 • ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ε.ΥΔ.Α.Π

 • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

  Μας "πυροβολούν" εν ψυχρώ, μας γυρίζουν στην Γιούλεν των αμερικάνων και αυτοί αντί να ξεσηκώνονται και να τα κάνουν όλα λαμπόγιαλο, παρακολουθούν και μελετούν τις εξελίξεις, ψύχραιμοι και ωραίοι. Και οι "πέτρες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ίπτανται"..

  Εκείνα τα χρήματα του "κουμπαρά" Μπάρδη-Ομοσπονδίας που μας λέγατε πως πήγαιναν οι περικοπές των αποδοχών, εννοείτε πως θα είναι το ισοδύναμο από τις απώλειες στο εφάπαξ;

 • Μεταπληροφορίιες

 • Αγωνιστικο και Λυτρωτικό το 2014

 • Χάουαρντ Ζιν (1923-2010)

  ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΒΙΒΛΙΟ (1,2,3,4 Κεφάλαια)

 • ΑΝ ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ

  Οταν στην πρώτη σελίδα του blog υπάρχει η (μοναδική) παραπομπή σε παράταξη κόμματος; Και που έχει ζητηθεί η απομάκρυνση της πολλές φορές; Μετά απορούμε για την αναξιοπιστία-ανυποληψία του κομματικού συνδικαλισμού;

 • ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ…

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ > και αν δεν ανοίγει ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Απρίλιος 2013
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μαρ.   Μάι. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • ΕΝΟΤΗΤΑ -ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙ’ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΠ΄ΤΗ ΠΕΙΝΑ

  Αυτοοργάνωση, επιτροπές εργαζομένων παντού, αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες

 • ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  protovoulia1.eydap@gmail.com
  ---------
  ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ.
  ---------
  -Μπορείτε να δημοσιεύσετε άρθρο σας -επώνυμα ή με τα αρχικά*.
  Παράκληση: Χωρίς ύβρεις και συκοφαντίες
  *Τα πλήρη στοιχεία στη διάθεση μας.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

 • «Έπεσε» στο μάτι μας

  και γελάσαμε ..πικρά

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ -ΛΙΝΚ //σε περίπτωση που δεν ανοίγει το προηγούμενοι ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • Τα πάντα διαλύονται, ξεπουλιούνται..Η Α.Ε. εκποίησης δημόσιας περιουσίας δουλεύει! Εμείς? (ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ)

  ...Εμείς οι χιλιάδες, οι εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια... τι κάνουμε, τι περιμένουμε για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας; Τιιιιιιιιιιιιι;

  ..και τα συνδικάτα, οι παρατάξεις, οι δεκάδες "συνδικαλιστές| (βάλτε όποια και όποιους φαντάζεστε) στη ..νιρβάνα τους?

 • ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  Πότε θα γυρίσουμε σελίδα; Δεν αρκούν 40 σχεδόν, χρόνια συναλλαγής, διαφθοράς, ιδιοτέλειας, πελατειακών σχέσεων; Θα πρέπει μήπως να τα ..κατοστήσουμε;

 • αν

 • Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: