Το σχέδιο Σαμαρά τρίζει…

Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Νέα λαϊκή αφύπνιση, απάντηση στον πρωθυπουργό που φαντάστηκε ότι το λουκέτο στην ΕΡΤ θα είναι περίπατος γι’ αυτόν. 

Ο Αντώνης Σαμαράς φαντάστηκε πάλι έναν περίπατο. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση προς την κοινή γνώμη, όχι τόσο προς τους εταίρους της συγκυβέρνησης, πίστευε ότι θα καθαρίσει εύκολα το τοπίο. Ότι θα μετατοπίσει την κουβέντα από το κουρέλιασμα του success story, καθώς το βασιλικό διάταγμα του ΔΝΤ καλούσε σε επιβολή νέων έκτακτων μέτρων αφού το μνημονιακό πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Πίστευε ότι το φιάσκο με το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ και την αποχώρηση των Ρώσων επενδυτών, η ανάδειξη των βαθύτερων αντιθέσεων στο εσωτερικό της τρόικα αλλά και της Ε.Ε. που δυσκολεύει τις όποιες κινήσεις σχεδιάζονται, θα μπορούσε να διασκεδαστεί με το πλασάρισμα μιας ακόμα δόσης περί «χαραμοφάηδων κρατικοδίαιτων» συντεχνιών που «αντιστρατεύονται το σχέδιο για μια ανταγωνιστική Ελλάδα».

Κυρίως πίστευε ότι εύκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η βαθύτερη επιθυμία του για ολοκληρωτική εκχώρηση της πληροφόρησης και ενός μεγάλου μέρους της πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς που βρίσκεται στα αρχεία της ΕΡΤ, στα χέρια των καναλαρχών. Θεώρησε ότι η στιγμή του επιτρέπει μια φυγή προς τα εμπρός με σαφή αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά και ακροδεξιό προσανατολισμό.

Και ήταν τέτοια η μανία του κυβερνητικού επιτελείου, τέτοια η αλαζονεία του, που νόμιζε ότι οι αναγκαίες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν με ένα απλό «αποφασίζουμε και διατάζουμε» του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η οργή που σιγόβραζε

Δεν υπολόγισε, όμως, υποτίμησε το στοιχειώδες. Την ενεργοποίηση της λαϊκής οργής που σιγόβραζε όλο αυτό το διάστημα, την εκδήλωσή της με μεγάλες κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Και το λαϊκό αίσθημα προσανατολίσθηκε αλάνθαστα για άλλη μια φορά. Το κλείσιμο της ΕΡΤ συνδέθηκε με το αίτημα για δημοκρατία. Και το αίτημα για πραγματική δημοκρατία συνδέθηκε, ως στοιχειώδης προϋπόθεση, με το αίτημα για σωτηρία της χώρας και διέξοδο από το τροϊκανό καθεστώς.

Το «μαύρο» στις οθόνες των τηλεοράσεων δικαίως θύμισε χούντα και «στρατεύματα κατοχής». Στις βασικές πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Υπερασπίσθηκε το δικαίωμα στην πληροφόρηση, στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ σε κάθε πόλη. Το απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ κέρδισε τις καρδιές, ξεπέρασε τις αγκυλώσεις και αυτής της ίδιας της δημόσιας τηλεόρασης, έδειξε τη δύναμη μιας πραγματικά ελεύθερης τηλεόρασης. Η απεργία στα ΜΜΕ φίμωσε τα παπαγαλάκια. Οι πρετεντέρηδες κάθε είδους ατόνησαν. Το «σενάριο» Κεδίκογλου στην πραγματικότητα αχρηστεύτηκε.

Αποσταθεροποίηση της κυβερνητικής συνοχής

Η έκταση των λαϊκών κινητοποιήσεων προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στο σχέδιο Σαμαρά. Προκάλεσε τριγμούς και αποσταθεροποίησε περισσότερο την ήδη κλονισμένη, από την περιπέτεια του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, κυβερνητική συνοχή.

Είναι βέβαιο ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είχαν γνώση των κυβερνητικών προθέσεων. Σχεδίαζαν να επαναλάβουν το χιλιοπαιγμένο έργο: «Διαφωνώ αλλά στηρίζω την κυβέρνηση». Και το έκαναν έτσι στις πρώτες τους ανακοινώσεις. Μέχρι που είδαν τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Και αναγκάστηκαν τότε, υπό το φόβο της ολοκληρωτικής εξαφάνισης, να σηκώσουν τους τόνους της «δυσφορίας», να κερδίσουν χρόνο αναζητώντας «τίμιο» συμβιβασμό χρεώνοντας –με ολοφάνερο χτυποκάρδι– την ευθύνη στη Ν.Δ. αν επέλεγε ως λύση την εκβιαστική προσφυγή στις κάλπες. Την ίδια στιγμή έστελναν μήνυμα στα πραγματικά αφεντικά –ΔΝΤ και Ε.Ε. – ότι οι ίδιοι δεν επιθυμούν εκλογές.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις και η εξαιτίας τους κυβερνητική αποσταθεροποίηση θορύβησαν και τους ιθύνοντες της Ε.Ε. Μοναδική τους απαίτηση είναι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου. Και αυτό σημαίνει κυβερνητική σταθερότητα και εμπέδωση της λογικής ότι το εγχώριο πολιτικό προσωπικό τελεί υπό κηδεμονία για κάθε σοβαρή απόφαση. Και βέβαια ότι είναι αναλώσιμο. Έτσι η φυγή Σαμαρά προς τα εμπρός και η προσπάθειά του να αναδειχθεί σε μοναδικό διαχειριστή της μνημονιακής Ελλάδας σημαίνει, υπό τις σημερινές συνθήκες, κινδύνους στη συνταγή που έχει διαταχθεί. Και άρα πιέσεις για αναζήτηση ενός συμβιβασμού που θα φέρνει τα πράγματα στην προηγούμενη τάξη.

Το τι τελικά θα γίνει, δεν είναι αυτή τη στιγμή δεδομένο. Πολλά θα κριθούν από τη σταθερότητα και την επιμονή που θα δείξει η λαϊκή αφύπνιση. Με αυτή την έννοια, η ματιά δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στις κοινοβουλευτικές ή θεσμικές διαδικασίες. Το βασικό στοιχείο είναι η παρουσία του λαϊκού παράγοντα αυτές τις κρίσιμες μέρες στους δρόμους, στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, στις πλατείες. Από εκεί θα κριθούν πολλά.

Αναρτήθηκε από ΒΑΘΥ στις 5:06 π.μ.

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • NAOMI KLEIN Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΚΛΙΚ.

  Ολόκληρο το Βιβλίο Μπέστ-σέλλερ, προσφορά του συνεργάτη μας ftanei_pia στο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ. Για να μαθαίνουν νέοι και παληοί.

  Το βιβλίο της Νάομι Κλάιν συγκλονίζει με τις ομοιότητες που βιώνει το πειραματόζωο Ελλάς. Αφού πριν χρόνια η νεοφιλελεύθερη σχολή Φρίντμαν τα εφάρμοσε στη Λατ, Αμερική, Πολωνία, Μεγ. Βρεττανία, Ινδονησία, Ρωσία, Σρι Λάνκα, Ιράκ. κ.α

 • «Καλώς ήρθες» CIA #Twitter & # Facebook!

  Η CIA εισέρχεται στα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθεί, κατασκόπευει και να προβλέπει τις παγκόσμιες τάσεις.

 • Πακέτο!

  θα τους ταραξουμε στη νομιμότητα (κι'όσοι προκάνουμε..)

 • Μπορεί ο αστυνομικός να είναι χρυσαυγίτης;

  Δεν υποστηρίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ που ψηφίζουν τα αυγά είναι ναζιστές ή συνειδητοί αντι-δημοκράτες – αν και αυτή η επιλογή δεν έχει το παραμικρό ελαφρυντικό. Ωστόσο, τα μεγάλα ποσοστά που παίρνει η ΧΑ ξανά και ξανά εκεί που ψηφίζουν οι αστυνομικοί δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφέστατο και κανένας δε μπορεί να το αγνοεί.

  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ- http://wp.me/pVnfp-g9p

 • Σαν να μην πέρασε μιά μέρα…

  2400 Χρόνια Πίσω ;

 • Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

 • Πρόσφατα άρθρα

 • ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ε.ΥΔ.Α.Π

 • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

  Μας "πυροβολούν" εν ψυχρώ, μας γυρίζουν στην Γιούλεν των αμερικάνων και αυτοί αντί να ξεσηκώνονται και να τα κάνουν όλα λαμπόγιαλο, παρακολουθούν και μελετούν τις εξελίξεις, ψύχραιμοι και ωραίοι. Και οι "πέτρες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ίπτανται"..

  Εκείνα τα χρήματα του "κουμπαρά" Μπάρδη-Ομοσπονδίας που μας λέγατε πως πήγαιναν οι περικοπές των αποδοχών, εννοείτε πως θα είναι το ισοδύναμο από τις απώλειες στο εφάπαξ;

 • Μεταπληροφορίιες

 • Αγωνιστικο και Λυτρωτικό το 2014

 • Χάουαρντ Ζιν (1923-2010)

  ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΒΙΒΛΙΟ (1,2,3,4 Κεφάλαια)

 • ΑΝ ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ

  Οταν στην πρώτη σελίδα του blog υπάρχει η (μοναδική) παραπομπή σε παράταξη κόμματος; Και που έχει ζητηθεί η απομάκρυνση της πολλές φορές; Μετά απορούμε για την αναξιοπιστία-ανυποληψία του κομματικού συνδικαλισμού;

 • ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ…

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ > και αν δεν ανοίγει ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Ιουνίου 2013
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Ιολ. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • ΕΝΟΤΗΤΑ -ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙ’ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΠ΄ΤΗ ΠΕΙΝΑ

  Αυτοοργάνωση, επιτροπές εργαζομένων παντού, αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες

 • ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  protovoulia1.eydap@gmail.com
  ---------
  ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ.
  ---------
  -Μπορείτε να δημοσιεύσετε άρθρο σας -επώνυμα ή με τα αρχικά*.
  Παράκληση: Χωρίς ύβρεις και συκοφαντίες
  *Τα πλήρη στοιχεία στη διάθεση μας.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

 • «Έπεσε» στο μάτι μας

  και γελάσαμε ..πικρά

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ -ΛΙΝΚ //σε περίπτωση που δεν ανοίγει το προηγούμενοι ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • Τα πάντα διαλύονται, ξεπουλιούνται..Η Α.Ε. εκποίησης δημόσιας περιουσίας δουλεύει! Εμείς? (ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ)

  ...Εμείς οι χιλιάδες, οι εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια... τι κάνουμε, τι περιμένουμε για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας; Τιιιιιιιιιιιιι;

  ..και τα συνδικάτα, οι παρατάξεις, οι δεκάδες "συνδικαλιστές| (βάλτε όποια και όποιους φαντάζεστε) στη ..νιρβάνα τους?

 • ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  Πότε θα γυρίσουμε σελίδα; Δεν αρκούν 40 σχεδόν, χρόνια συναλλαγής, διαφθοράς, ιδιοτέλειας, πελατειακών σχέσεων; Θα πρέπει μήπως να τα ..κατοστήσουμε;

 • αν

 • Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: