Από τον Οθωνα στην τρόικα

Του Περικλή Κοροβέση

ν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, το ενδεχόμενο να ξανακυβερνήσουν οι συστηματικοί καταστροφείς αυτής της χώρας, δηλαδή η φασίζουσα κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με τα ανδρείκελα της πλειοψηφίας (σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση, αλλά όποιος το πράξει διαγράφεται αυτομάτως από το κόμμα), αυτή λοιπόν η πλειοψηφική μηχανή που παράγει μόνο συμφορές για αυτόν τον λαό, χωρίς καμιά ορατή ελπίδα ανάκαμψης, είναι πιθανόν να ξανακερδίσουν την πλειοψηφία και να συνεχίσουν το θεάρεστο για τη Μέρκελ έργο, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να ζητάμε άδεια παραμονής από τη Γερμανία για να ζήσουμε στην Ελλάδα.

Περιμένετε και θα δείτε όταν θα βρεθούν πετρέλαια στη χώρα μας, που είναι από τώρα υποθηκευμένα, όπως και τόσα άλλα, ανάμεσα σε αυτά και εμείς, όπως παλιά οι δουλοπάροικοι που πουλιούνταν μαζί με τα χωράφια. Και ας μην ξεχνάμε πως έχουμε υπογράψει το αγγλικό δίκαιο, δηλαδή αυτό που ίσχυε για τις αποικίες τής πάλαι ποτέ Μεγάλης Βρετανίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις μετριοπαθείς θέσεις του, τοποθετείται στα δεξιά μιας Σοσιαλδημοκρατίας του Ούλοφ Πάλμε ή του Μιτεράν και αποφεύγει τα δύσκολα. Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Αυτό, αν ήταν εφικτό, θα το έκανε και η παρούσα κυβέρνηση. (Κανείς πολιτικός, όπου και να είναι, δεν θα γούσταρε να τον φτύνουν και να τον προπηλακίζουν μόλις κυκλοφορήσει σαν κανονικός άνθρωπος.) Το θέμα είναι η επαναδιαπραγμάτευση της θέσης μας με Ε.Ε. και ΟΝΕ. Η θεομηνία που θερίζει τη χώρα μας έχει προέλευση τη γερμανική Ευρώπη. Δεύτερο βήμα είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους και σύσταση διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να δούμε ποιο είναι το πραγματικό χρέος και ποιο είναι το πλαστό, δηλαδή αυτό που δεν πήγε σε παραγωγικά έργα, αλλά στις τσέπες των διάφορων «τσοχατζόπουλων» που είναι η τυπική ράτσα των Ελλήνων πολιτευτών.

Εισαγωγικά άνοιγμα κόκκινο γ. κιτρινοΚατ’ αρχάς δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμά-τευσης του χρέους. Αυτό, αν ήταν εφικτό, θα το έκανε και η παρούσα κυβέρνηση. (Κανείς πολιτικός, όπου και να είναι, δεν θα γούσταρε να τον φτύνουν και να τον προπηλακίζουν μόλις κυκλοφορήσει σαν κανονικός άνθρωπος.)

Στην Ελλάδα δεν έχουμε παράδοση κοινωνικών κινημάτων. Κάποτε είχαμε τον κοινοτισμό, ένα είδος αυτοοργάνωσης σε τοπικό ή επαγγελματικό επίπεδο, που ήταν έμπρακτα αλληλέγγυο και υπεράσπιζε τα συμφέροντα της κοινότητας, που διαλύθηκε με την τεχνοκρατική βία του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας του Γερμανού (Βαυαρού) Οθωνα. Κι έτσι, από τον Οθωνα στη Μέρκελ, φτάνουμε στην τρόικα. Τι κάνουμε λοιπόν σήμερα; Απάντηση: κοινωνικά κινήματα. Αλλά όποιο κοινωνικό κίνημα το στελέχωσε η Αριστερά, το έθαψε προς όφελος του κόμματος. Τι απέγινε η Attac, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους; Οποιος ξέρει ας το πει και σε μένα, για να γίνω μέλος. Ηταν κινήματα που συμπαθούσα, που σου έδιναν τη δυνατότητα να προσφέρεις κάτι στην κοινωνία, χωρίς να ενισχύσεις τη γραφειοκρατία που είναι ο καρκίνος κάθε συλλογικότητας.

Οταν γεννηθεί μια γραφειοκρατία, δεν την καταλαβαίνεις γιατί είναι ο διπλανός σου και έχει το ίδιο καλό πνεύμα και οπωσδήποτε εξίσου αγαθές προθέσεις. Η διαφοροποίηση γίνεται στον ρεαλισμό, στην τακτική και την αποτελεσματικότητα του εδώ και τώρα και όχι στην προοπτική του χρόνου, που απαιτεί κάθε ζωντανός οργανισμός για να αναπτυχθεί και να δώσει τους επιθυμητούς καρπούς. Η γραφειοκρατία απαιτεί εκλογή οργάνων που στην αρχή είναι αιρετά και ανακλητά, για να καταλήξουν να γίνουν παντοδύναμα και μη ανατρέψιμα διευθυντήρια. Το είδαμε πολλές φορές αυτό το έργο, σε κόμματα, συνδικάτα, συνεταιρισμούς, άσχετα από την πολιτική αναφορά. Ακόμα και οι αναρχικοί, που ανήκουν σε ένα κίνημα κατεξοχήν αντιγραφειοκρατικό, δημιουργούν τη δική τους γραφειοκρατία στο όνομα του αντιαυταρχισμού. Ολοι οι αναρχικοί είναι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους, για να παραφράσουμε τον πάντα επίκαιρο Οργουελ. Εντούτοις, οι αυτόνομες κοινότητες είναι οι μόνες που έχουν προοπτική.

Η γραφειοκρατία πρέπει να ιδωθεί σαν μια παιδική αρρώστια, που μπορεί να είναι ανώδυνη για τα παιδιά, αλλά για τους ενηλίκους συχνά είναι θανατηφόρα. Και αυτό σημαίνει πως αν τα μέλη μιας συλλογικότητας ή ενός συνεταιρισμού, δεν ελέγχουν πλήρως το εγχείρημά τους σε όλα τα επίπεδα, είναι χαμένα όλα από χέρι. Οι «Εκδόσεις των Συναδέλφων» είναι ένα συνεταιριστικό εγχείρημα αντίστοιχο με αυτό της «Εφ.Συν.». Και όταν τους ρώτησα γιατί δεν αναφέρουν τη λέξη «συνεταιρισμό», μου απάντησαν πως είναι πολύ απαξιωμένος αυτός ο όρος και παραπέμπει στη ρεμούλα. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους από την επαρχία που είχαν τη βιωμένη εμπειρία των αγροτικών συνεταιρισμών. Αλλά ακόμα και μια ελίτ της Αριστεράς πιστεύει πως τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα ώριμα για τέτοια πειράματα.

Κάποιοι παλιοί και αγαπητοί συνάδελφοι από την αυθεντική «Ελευθεροτυπία» προτίμησαν να δουλέψουν στη «Νεο-Ελευθεροτυπία» του κ. Οικονομόπουλου, που έχει νοικιάσει το όνομα, γιατί πίστευαν πως οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα καταλήγουν πάντα σε αποτυχία. Εμείς εδώ πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο. Και πήγαμε πολύ καλά. Το μοναδικό κεφάλαιό μας είναι οι αναγνώστες μας και η εγγύηση πως αυτή η εφημερίδα δεν θα περάσει σε άλλα χέρια. Αρκεί να φτάσει στην επιθυμητή κυκλοφορία και να βρεθεί στην πρώτη θέση. Θα είναι μια ανάσα ελευθερίας που τη χρειαζόμαστε όλοι.

perkor29@gmail.com

Εφ. Συντακτών

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 • NAOMI KLEIN Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΚΛΙΚ.

  Ολόκληρο το Βιβλίο Μπέστ-σέλλερ, προσφορά του συνεργάτη μας ftanei_pia στο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ. Για να μαθαίνουν νέοι και παληοί.

  Το βιβλίο της Νάομι Κλάιν συγκλονίζει με τις ομοιότητες που βιώνει το πειραματόζωο Ελλάς. Αφού πριν χρόνια η νεοφιλελεύθερη σχολή Φρίντμαν τα εφάρμοσε στη Λατ, Αμερική, Πολωνία, Μεγ. Βρεττανία, Ινδονησία, Ρωσία, Σρι Λάνκα, Ιράκ. κ.α

 • «Καλώς ήρθες» CIA #Twitter & # Facebook!

  Η CIA εισέρχεται στα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθεί, κατασκόπευει και να προβλέπει τις παγκόσμιες τάσεις.

 • Πακέτο!

  θα τους ταραξουμε στη νομιμότητα (κι'όσοι προκάνουμε..)

 • Μπορεί ο αστυνομικός να είναι χρυσαυγίτης;

  Δεν υποστηρίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ που ψηφίζουν τα αυγά είναι ναζιστές ή συνειδητοί αντι-δημοκράτες – αν και αυτή η επιλογή δεν έχει το παραμικρό ελαφρυντικό. Ωστόσο, τα μεγάλα ποσοστά που παίρνει η ΧΑ ξανά και ξανά εκεί που ψηφίζουν οι αστυνομικοί δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφέστατο και κανένας δε μπορεί να το αγνοεί.

  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ- http://wp.me/pVnfp-g9p

 • Σαν να μην πέρασε μιά μέρα…

  2400 Χρόνια Πίσω ;

 • Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

 • Πρόσφατα άρθρα

 • ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ε.ΥΔ.Α.Π

 • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

  Μας "πυροβολούν" εν ψυχρώ, μας γυρίζουν στην Γιούλεν των αμερικάνων και αυτοί αντί να ξεσηκώνονται και να τα κάνουν όλα λαμπόγιαλο, παρακολουθούν και μελετούν τις εξελίξεις, ψύχραιμοι και ωραίοι. Και οι "πέτρες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ίπτανται"..

  Εκείνα τα χρήματα του "κουμπαρά" Μπάρδη-Ομοσπονδίας που μας λέγατε πως πήγαιναν οι περικοπές των αποδοχών, εννοείτε πως θα είναι το ισοδύναμο από τις απώλειες στο εφάπαξ;

 • Μεταπληροφορίιες

 • Αγωνιστικο και Λυτρωτικό το 2014

 • Χάουαρντ Ζιν (1923-2010)

  ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΒΙΒΛΙΟ (1,2,3,4 Κεφάλαια)

 • ΑΝ ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ

  Οταν στην πρώτη σελίδα του blog υπάρχει η (μοναδική) παραπομπή σε παράταξη κόμματος; Και που έχει ζητηθεί η απομάκρυνση της πολλές φορές; Μετά απορούμε για την αναξιοπιστία-ανυποληψία του κομματικού συνδικαλισμού;

 • ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ…

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ > και αν δεν ανοίγει ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Νοέμβριος 2013
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ.   Δεκ. »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • ΕΝΟΤΗΤΑ -ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙ’ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΠ΄ΤΗ ΠΕΙΝΑ

  Αυτοοργάνωση, επιτροπές εργαζομένων παντού, αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες

 • ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  protovoulia1.eydap@gmail.com
  ---------
  ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ.
  ---------
  -Μπορείτε να δημοσιεύσετε άρθρο σας -επώνυμα ή με τα αρχικά*.
  Παράκληση: Χωρίς ύβρεις και συκοφαντίες
  *Τα πλήρη στοιχεία στη διάθεση μας.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

 • «Έπεσε» στο μάτι μας

  και γελάσαμε ..πικρά

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ -ΛΙΝΚ //σε περίπτωση που δεν ανοίγει το προηγούμενοι ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • Τα πάντα διαλύονται, ξεπουλιούνται..Η Α.Ε. εκποίησης δημόσιας περιουσίας δουλεύει! Εμείς? (ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ)

  ...Εμείς οι χιλιάδες, οι εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια... τι κάνουμε, τι περιμένουμε για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας; Τιιιιιιιιιιιιι;

  ..και τα συνδικάτα, οι παρατάξεις, οι δεκάδες "συνδικαλιστές| (βάλτε όποια και όποιους φαντάζεστε) στη ..νιρβάνα τους?

 • ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  Πότε θα γυρίσουμε σελίδα; Δεν αρκούν 40 σχεδόν, χρόνια συναλλαγής, διαφθοράς, ιδιοτέλειας, πελατειακών σχέσεων; Θα πρέπει μήπως να τα ..κατοστήσουμε;

 • αν

 • Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: