ΕΥΔΑΠ: Αντί για τους εργαζόµενους, δικαιώθηκε … ο δικηγόρος τους!

Από το «ΠΟΝΤΙΚΙ» 19/12/2013

Υδροταμιευτήρες με …ευρώ

Του Δ.Ζαγορίτη

Παραφράζοντας την κορυφαία σύνοψη του σπουδαίου Άγγλου στράικερ Γκάρι Λίνεκερ περί ποδοσφαίρου(1), µπορούµε να ορίσουµε ότι εργατική διαφορά είναι ένας ατέρµων αγώνας στον οποίο εµπλέκονται µια επιχείρηση και οι εργαζόµενοι, διεκδικούν ο καθένας το συµφέρον του κάµποσα χρόνια στις δικαστικές αίθουσες  και στο τέλος κερδίζει ο δικηγόρος!

Δ εν θα χρειαζόταν ο παρα- πάνω πρόλογος, αν αυτό ακριβώς   δεν συνέβαινε στην περίπτωσηImage της  EΥΔΑΠ, η οποία ύστερα από πολυετείς δικαστικές διεκδικήσεις   πολλές από τις οποίες υπερβαίνουν τα 20 χρόνια, κατέληξε σε συµβιβασµό µε 2.500 εργαζοµένους που αξίωσαν µε οµαδικές αγωγές τον σεβασµό και την τήρηση των συλλογικών τους συµβάσεων από την πλευρά της επιχείρησης.

Μέσα από µακρόσυρτες διαδικασίες η ΕΥΔΑΠ κλήθηκε τελικά να καταβάλει ένα ιλιγγιώδες ποσό που φτάνει, µαζί µε τους τόκους, τα 129 εκατ. ευρώ, το οποίο διά της συµβιβαστικής οδού έπεσε στα 55 εκατ. ευρώ.Οµως ακόµη κι αυτό δεν είναι το πραγµατικό ποσό που θα µοιραστούν οι εργαζόµενοι, καθώς τα 19 εκατ. ευρώ αφορούν την αµοιβή του δικηγόρου, στον οποίο επιπλέον η εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει και τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Να το κάνουµε φραγκοδίφραγκα, έστω µε τον κίνδυνο της αυθαιρεσίας; Χοντρικά σε κάθε µία από τις 2.500 αγωγές αντιστοιχεί, ύστερα από 20 χρόνια, ένα φορολογητέο ποσό γύρω στα 13.000 ευρώ και για τον αετονύχη δικηγόρο … «µόλις 19 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ»! Σας φαίνεται δίκαιο;

Τις ηµέρες  αυτές στις τάξεις των εργαζοµένων έχει προκληθεί σάλος και τα αρνητικά σχόλια πέφτουν σαν βροχή κατά των διοικήσεων της επιχείρησης, αλλά και της συνδικαλιστικής ηγεσίας, οι οποίοι γνώριζαν από πρώτο χέρι τα γεγονότα και, παρ’ όλα αυτά, επέτρεψαν να σέρνεται στο περιθώριο της δηµοσιότητας αυτή η χρονοβόρα διαδικασία, αντί να την έχουν τακτοποιήσει αµέσως. (Σημείωση Ftanei_pia : και ακόμη 25 μέρες μετά κανένα επίσημο συνδ.  όργανο δεν έχει πει λέξη!!..;;)

Είναι ενδεικτικό ότι για τη µεγαλύτερη από τις αγωγές που κατέθεσαν 1.390 εργατοτεχνίτες, όπως    υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στον χώρο, η ΕΥΔΑΠ, δεν θα χρειαζόταν να ξόδευε παρά ένα κονδύλι γύρω στα 2 εκατ. ευρώ.

Αφήνοντας  το πράγµα να «σαπίσει» στον Άρειο Πάγο και το Εφετείο, πριν από το τελικό και εκ των πραγµάτων άδικο για τους εργαζόµενους  «κούρεµα» των απαιτήσεών τους επιδίκασαν ένα ποσόν 100 εκατ. ευρώ, ήτοι 40 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 60 εκατ. τόκους όσα δηλαδή ήταν και τα ετήσια κέρδη της επιχείρησης το 2012!

Toρπίλη

Φαίνεται πως κάτι πολύ σοβαρό συµβαίνει εδώ. Διαφορετικά πράσινοι και γαλάζιοι συνδικαλιστές, όπως καταγγέλλουν εργαζόµενοι, δεν θα τορπίλιζαν την προγραµµατισµένη Γενική Συνέλευση της Τρίτης, ούτε και η Διοίκηση θα ανέβαλλε εσπευσµένα τη σύγκληση του Διοικητικού Συµβουλίου που ήταν επίσης προγραµµατισµένη για χθες. (Σημείωση Ftanei_pia :1 :Τι ακριβώς υπονοεί  εδώ ο …ποιητής; Θα μας το πει κανένας;)

Αντί εξηγήσεων, µεσηµέρι Τρίτης, κυκλοφόρησε µια λακωνική και άχρωµη «εταιρική ανακοίνωση», στην οποία αναφερόταν ότι για τις περίπου 2.500 υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ευνοϊκές τελεσίδικες και αµετάκλητες αποφάσεις   υπεγράφη τη Δευτέρα 16.12.2013 Ιδιωτικό Συµφωνητικό, σύµφωνα µε το οποίο καταβάλλεται συµβιβαστικώς το ποσό των 55 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικών διεκδικήσεων 129.783.000 ευρώ, οι οποίες    αναλύονται σε 57,4 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 72,3 εκατ. ευρώ νόµιµοι« τόκους. (Σημείωση Ftanei_pia :2: Οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ  Μ.Αγγελάκης και Β.Μουτάφης (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) γιατί δεν ενημέρωσαν ούτε και ρώτησαν κανέναν ενδιαφερόμενο, Σωματείο, Ομοσπονδία για το υψίστης σημασίας θέμα; Έτσι αντιλαμβάνονται το ρόλο τους; Γι’αυτό τους εξέλεξε το προσωπικό; Να λειτουργούν εν λευκώ και να αποφασίζουν κατά βούληση; Τα εκατομμύρια Ευρώ είναι του μπαμπά τους ή τάφεραν από το σπίτι τους; Αλλά και τα 14 σωματεία, η Ομοσπονδίεα, ο Συλλ. συνταξιούχων τι περιμένουν για να ανοίξουν τα στοματάκια τους και να μας εξηγήσουν τι στο καλό συμβαίνει; Και τι να πεις, για τις πλην μιάς παρατάξεις, πού έπαθαν   κυριολεκτικά αφωνία; Μόνο για ευχές , μοίρασμα δώρων και πανηγύρια είναι; ).

 Διαβεβαιώνεται δε ότι «η συµφωνία αυτή δεν έχει επίπτωση στην καθαρή θέση και στα ετήσια αποτελέσµατα της εταιρείας «καθότι είχαν διαχρονικά σχηµατιστεί για τον σκοπό αυτόν επαρκείς    προβλέψεις»! Τι να πρωτοθαυµάσει κανείς; Την ηχηρή (και ένοχη, ίσως;) αποσιώπηση της υπέρογκης αµοιβής του δικηγόρου που ξεπερνά τις απαιτήσεις των εργαζοµένων;  Ή µήπως την απροκάλυπτη οµολογία ότι, αντί η καλή εταιρεία να σπεύσει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήµατα, σχηµάτιζε διαχρονικά επαρκείς   προβλέψεις; (Σημείωση Ftanei_pia :3 :Πότε, σε ποιές συνεδριάσεις αποφασίστηκαν και έγιναν οι προβλέψεις των 55 εκ. που μας λέει η διοίκηση; Και που αναρτήθηκαν να τα δούμε και εμείς, αλλά και οι μέτοχοι της ΕΥΔΑΠ που κάτι μυρίστηκαν, εξ’oύ και η συνεχής, έκτοτε πτώση της μετοχής της; )

 Σκάνδαλο

Συνειδητοποιώντας τις   εξωφρενικές διαστάσεις   του πράγµατος, πληθαίνουν οι φωνές όσων κάνουν ευθέως λόγο για «σκάνδαλο διασπάθισης δηµόσιου χρήµατος    άνισης μεταχείρισης    βλάβης των συµφερόντων των εργαζοµένων και πρόκλησης προς τη δοκιµαζόµενη κοινωνία, τους ανέργους    και τους    εργαζοµένους των πετσοκοµµένων αµοιβών».

Ζητούν µάλιστα την ανάκληση της απόφασης και τη λήψη νέας που θα διασφαλίζει τα συµφέροντα των εργαζοµένων. Αλλά ζητάνε και κάτι ενοχλητικότερο: να κατατεθεί από το Δ.Σ. της  ΕΥΔΑΠ το εργολαβικό συµβόλαιο που καθορίζει την αµοιβή του συγκεκριµένου δικηγόρου, καθώς και το έγραφο στο οποίο αποτυπώνεται η συναίνεση των εντολέων του, δηλαδή των εργαζοµένων, τόσο για τον τρόπο διακανονισµού όσο και για τη δική του αποζηµίωση.

Τα συμπεράσματα είναι καταλυτικά:

•             Η ΕΥΔΑΠ πληρώνει λίγο περισσότερα από το αρχικό κεφάλαιο. αλλά γλιτώνει τους τόκους, που ήταν διπλάσιοι από την αρχική απαίτηση.

• Οι εργαζόµενοι ύστερα από 20 χρόνια όχι µόνο παίρνουν λιγότερα από το αρχικό κεφάλαιο, αλλά θα πληρώσουν και τον φόρο, ωθούµενοι πιεστικά σε συµβιβασµό, υπό το βάρος της οικονοµικής; κρίσης και προφανώς   µε σύµφωνη γνώµη της συνδικαλιστικής ηγεσίας της οµοσπονδίας, η οποία είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωπος των εργαζοµένων και εντολοδόχος και εργοδότης του δικηγόρου.

Τίνος τα… µουστάκια χαµογελούν στο τέλος αυτής της ιστορικά: Μα φυσικά του δικηγόρου, που µπορεί να ταλαιπωρήθηκε µεν επί 20 έτη, αλλά άξιζε τον κόπο, αφού αµείφθηκε πλουσιοπάροχα µε 19 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ! …

Όποιος αναρωτηθεί αν όλα αυτά έγιναν για χάρη του … δικηγόρου θα έχει άδικο;

(Σημείωση Ftanei_pia  4: και ΝΑΙ , γιατί το ταγκό χορεύεται με δύο, και ΟΧΙ γιατί στην ΕΥΔΑΠ υπάρχει μακρά παράδοση διαφθοράς και  διαπλοκής όπου τα ζευγάρια είναι κατά πολύ περισσότερα από ένα και καλύπτουν ευρύτατο φάσμα διοικητικής, συνδ/κής, πολιτικής και κάθε άλλης μορφής εξουσίας). Ένα «πόθεν έσχες» των κατά καιρούς διοικήσεων, διαχειριστών  εργολαβιών κλπ θάταν πολύ αποκαλυπτικό. Τί μας λέει τώρα ο αφελής, θα πεί κάποιος….

(1) «το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζεται από 22 ανθρώπους που τρέχουν τριγύρω, κλωτσάνε την μπάλα, με έναν διαιτητή που κάνει μερικά λάθη και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί»


Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: