Βαρειές ευθύνες όσων επιδίδονται στην «κυβίστηση»

`

Προοίμιο ftanei_pia:Από τους οχετούς των παπαγάλων της διαπλοκής δεν περιμέναμε και …παρισινά αρώματα. Υπάρχει όμως τεράστια απόσταση ως το «ψιλό γαζί», τις ειρωνείες και τους χλευασμούς σε βάρος της Αριστεράς (και των Αριστερών) όποιας απόχρωσης και αν είναι.

Και έχουν βαρύτατη ιστορική ευθύνη όσοι με τα «καμώματα» και τις διαδοχικές «κωλοτούμπες» τους, δίνουν δικαιώματα στους ακροδεξιούς, στους φασίστες και στις άλλες μνημονιακές δυνάμεις με αναρτήσεις όπως στο blog Capital.gr να «κουνάν το δάκτυλο».

Ποιοί; Αυτοί που ο βίος και η πολιτείας τους, φαίνεται ξεκάθαρα, από την τελευταία πριν τις εκλογές του ’12 ψηφοφορία του «C» που παραθέτουμε στο τέλος.

`

27/1/2014 00:01

Ο καπιταλισμός είναι φιλεύσπλαχνος και τους δέχεται όλους

την αρχή μας έλεγαν ότι το χρέος είναι επαχθές. Ότι αν αυτοί διαχειριζόντουσαν τις τύχες του τόπου θα ψήφιζαν έναν νόμο με ένα άρθρο και οι δανειστές μας θα έπεφταν στα πόδια μας, παρακαλώντας να μην χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους. Σήμερα μας λένε ότι αυτό το περίφημο επαχθές χρέος αφορά μόλις το 5% του συνόλου. Αφού εξέθρεψαν τον λαϊκισμό, προσπαθούν τώρα να μιλήσουν την γλώσσα της λογικής. Η ζημιά, όμως, έχει γίνει…

Ακούστε προσεκτικά τι λένε σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δεσμεύονται για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ότι η χώρα θα αποκτήσει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, ότι εγγυόνται ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Διαβάζετε σωστά. Είναι σαν να μιλάει ένας οποιοσδήποτε αστός πολιτικός.

Λένε ότι η διαφορά τους πλέον είναι στην συνταγή. Ότι αυτοί θα το κάνουν χωρίς να επιβάλλουν λιτότητα στην κοινωνία. Και τι εννοούν;  Ότι θα επαναφέρουν τον κατώτατο μισθό εκεί που ήταν παλαιότερα. Δεν δεσμεύονται για μισθούς και συντάξεις. Αν αυτή είναι η διαφορά της λιτότητας με τη μη λιτότητα…

Είναι σαφές ότι μέρα με την ημέρα γίνονται όλο και πιο πραγματιστές. Όσο έρχονται πιο κοντά στο «καθήκον» να κυβερνήσουν, η πολιτική τους προσαρμόζεται σε μοντέλα που μπορούν να σταθούν μέσα στον κόσμο που ζούμε. Το θέμα όμως είναι αν μπορούν πλέον να πείσουν τις αγορές ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για το σύστημα.

Το κακό είναι ότι οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις έχουν καλλιεργήσει τον λαϊκισμό όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να μην ξεχνάμε τους νεαρούς και τις νεαρές που πέταγαν γιαούρτια σε πολιτικούς το 2009 – 2010. Την ρητορική για προδότες και κρεμάλες. Ρωτάμε, λοιπόν: Τι διαφορετικό λένε οι μνημονιακοί με τους σημερινούς αντιμνημονιακούς που πιστεύουν ότι βρίσκονται στον προθάλαμο της εξουσίας;

Για να αποφύγουν την ουσία της ερώτησης προσπαθούν να πείσουν το ακροατήριό τους ότι θα πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα με διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Χωρίς λεφτά; Χωρίς χρήματα για επενδύσεις; Δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Κι αυτό το γνωρίζουν.  Δεν είναι χαζοί, αριστεροί δηλώνουν. Κι όπως όλοι εκείνοι που έχουν σπουδάσει στο μεγάλο σχολείο του Μαρξ ξέρουν και δύο πράγματα περισσότερα για την Οικονομία απ’ όσους δεν έχουν διαβάσει κάτι στην ζωή τους και δηλώνουν απλά και μόνο νοικοκυραίοι. Απόδειξη γι΄ αυτό, τα πόθεν έσχες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επενδύσεις τους είναι καλά μελετημένες. Περισσότερο δεν γινότανε.

Ο δρόμος για την ευημερία είναι ένας. Αυτό το έμαθαν ακόμη και οι Κινέζοι κομμουνιστές. Δεν υπάρχουν πολλά μείγματα πολιτικής, όσο και αν ψάξει κανείς. Υπάρχει εκείνο το μείγμα που σου επιτρέπει το διεθνές περιβάλλον σε σχέση με την θέση που έχεις στις διεθνείς αγορές και τα συμφέροντα που διακυβεύονται εκείνη την στιγμή. Κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι σύντροφοι της αντίπερα όχθης.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements
Προηγούμενο άρθρο
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: