Α. Δελατόλας-Γ. Οικονομέας: Δάνεια με την εγγύηση και την αποπληρωμή του τραπεζίτη Ρέστη

2014-01-30 Ρεστης

Β.Ρέστης

`

Του Κώστα Βαξεβάνη HotDoc 30/01/2014


ρχικά να δώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνης. Είναι ίσως ο μόνος που μέσα απ’ το περιοδικό του Hot Doc κάνει συγκλονιστικές αποκαλύψεις και δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομα τους.


Το ότι συνήθως τις αποκαλύψεις του τις τρώει το σκοτάδι είναι μια άλλη ιστορία. Σήμερα, λοιπόν, με το απόλυτα τεκμηριωμένο ρεπορτάζ του σπάει μια ομερτά που υπήρχε διαχρονικά στο δημοσιογραφικό σινάφι. (Δείτε προηγούμενη ανάρτηση).

Αναφέρει ονόματα και στοιχεία για δυο πασίγνωστους δημοσιογράφους , οι οποίοι πήραν τεράστια δάνεια, μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια, χωρίς εγγυήσεις, δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους και τελικά τα αποπλήρωσε ο τραπεζίτης Ρέστης. (Άλλη ιστορία κι αυτός).

Το ότι ανέκαθεν υπήρχε αμαρτωλή σχέση μεταξύ δημοσιογράφων, ΜΜΕ και τραπεζιτών είναι γνωστό. Για πρώτη φορά όμως παρουσιάζονται αποδεικτικά στοιχεία γ’ αυτή την σχέση.

Απ’ το πρωί που κυκλοφόρησε το Hoc Doc περιμέναμε κάποιες αντιδράσεις από τους Γιώργο Οικονομέα και Αντώνη Δελατόλα για τα όσα δημοσιεύονται σε βάρος τους. Δεν υπήρξε η παραμικρή οπότε παραθέτουμε το κείμενο του περιοδικού:

(Εισαγωγή από Βαθύ Κόκκινο)

2014-01-30 2 δημοσιογράφοι HotDocΣτις, 12 Δεκεμβρίoυ 2013 ο εφοπλιστής και τραπεζίτης Βίκτορας Ρέστης αφέθηκε ελεύθερος, μετά από τέσσερις μήνες προφυλάκισης.

Ο Ρέστης κατηγορείται πως χρησιμοποίησε την τράπεζα FBB για να δανειοδοτεί επιχειρήσεις συμφερόντων του. Επιχειρήσεις οι οποίες δεν παρείχαν στην τράπεζα τις απαραίτητες εγγυήσεις. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις το χρήμα των δανείων κατέληξε, όπως φαίνεται από την κίνηση των λογαριασμών, στο εξωτερικό, σε προσωπικούς λογαριασμούς, όπως στην περίπτωση του Αναστάσιου Πάλλη, ο οποίος φερόταν ως μέτοχος της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

Προκειμένου να αποφυλακιστεί, ο Βίκτορας Ρέστης έπρεπε να καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχούσε στα δάνεια που έδωσε στις δικές του εταιρίες ή offshore εταιρίες συμφερόντων του. Σε αντίθεση με τον άλλο τραπεζίτη, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος, ο Ρέστης προτίμησε την ελευθερία με την καταβολή 22.625.333 ευρώ και 1.179.000 δολαρίων.

 

Η ανακρίτρια Κυριακή Κατσιβέλη, με τη διάταξή της 54/2013, με βάση την πρόταση του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σπηλιώπουλου, άφησε ελεύθερο τον εφοπλιστή και τραπεζίτη. Όπως φαίνεται από τα έγγραφα του εισαγγελέα και της ανακρίτριας, ο Ρέστης κατέβαλε τα ποσά που αντιστοιχούσαν στα δάνεια για τα οποία είχε προσωπική ευθύνη.

Το περίεργο όμως είναι πως η καταβολή του Ρέστη δεν περιορίζεται στα δάνεια των δικών του εταιριών, αλλά πληρώνει και δάνεια άλλων φυσικών προσώπων και εταιριών προκειμένου να εξασφαλίσει την αποφυλάκισή του. Δύο από αυτά είναι των δημοσιογράφων.

Δύο πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι και αναμφίβολα διαμορφωτές της κοινής γνώμης πήραν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις, δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους και τελικά τα αποκλήρωσε για χάρη τους ο τραπεζίτης. Θα μπορούσε να είναι ένα υποθετικό σενάριο σε σχολή δημοσιογραφίας, όπου εξετάζεται το θέμα της δεοντολογίας, αλλά είναι μια πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Οικονομέας, γνωστός παρουσιαστής του Mega, και ο Αντώνης Δελατόλας, εκδότης της εφημερίδας Το Ποντίκι, δονειοδοτήθηκαν από την τράπεζα του Βίκτορα Ρέστη, χωρίς να έχουν εγγυήσεις, με τη σύμφωνη γνώμη του τραπεζίτη, ο οποίος έπαιξε τον ρόλο του εγγυητή τους.

Μέσα στη δίνη των εκατομμυρίων και των οικονομικών συναλλαγών που αναμφίβολα ζαλίζουν και μοιάζουν με πρόκληση για την Ελλάδα των κατασχέσεων, το πρώτο θύμα είναι η δημοσιογραφία και η αξιοπιστία της. Η σχέση και πολύ περισσότερο η χρηματοδότηση δημοσιογράφων από τραπεζίτες δεν είναι μια απλή ιδιωτική συναλλαγή. Πόσο δημοσιογράφος είναι ο δημοσιογράφος που εξυπηρετήθηκε από έναν τραπεζίτη; Ποιο είναι το όριο μεταξύ εξυπηρέτησης και χρηματισμού;

 

Ανοικονόμητο δάνειο για τον Γιώργο Οικονομέα

Όπως φαίνεται από τα δικαστικά έγγραφα , ο Βίκτορας Ρέστης κατέβαλε «393.249,32 ευρώ προς εξόφληση του δανείου του Γιώργου Οικονομέα». Δηλαδή ο τραπεζίτης πλήρωσε δάνειο το οποίο είχε πάρει από την τράπεζά του FBB ο δημοσιογράφος του Mega, γιατί δεν είχε καταβάλει τις δόσεις του δανείου. Απ’ ό,τι συμπεραίνει το εισαγγελικό έγγραφο, ο Ρέστης καταβάλλει το σύνολο του ποσού, πράγμα που σημαίνει πως ο δημοσιογράφος δεν είχε καταβάλει καμία δόση του δανείου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Ρέστη, ο Οικονομέας ζήτησε δάνειο από τον Ρέστη, με μεσολάβηση στελέχους του ΔΟΛ. Για το δάνειό του δεν υπήρξε καμιά υποθήκη και δόθηκε με εγγυητή τον ίδιο τον τραπεζίτη.

Ρέστης,Δελατόλας,Οικονομέας

Ρέστης,Δελατόλας,Οικονομέας

Ο Γιώργος Οικονομέας δεν εξυπηρετούσε το δάνειο και έτσι ο Ρέστης, προκειμένου να αποφυλακιστεί, έπρεπε να καταβάλλει το σύνολο του ποσού για το οποίο ήταν προσωπικά υπεύθυνος απέναντι στην τράπεζα.

Επικοινωνήσαμε με τον δημοσιογράφο Γιώργο Οικονομέα, προκειμένου να μας απαντήσει σε αυτό που προκύπτει  από την εισαγγελική έρευνα. Ο Γιώργος Οικονοµέας δεν θέλησε να µας απαντήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για µια «καθαρή ιδιωτική συναλλαγή».

Είναι προφανές πως η δανειοδότηση του Οικονοµέα είναι µια ιδιωτική οικονοµική συναλλαγή, που όµως αφορά ένα δηµόσιο πρόσωπο, δημοσιογράφο, του οποίου οι συναλλαγές όχι µόνο πρέπει να είναι καθαρές, αλλά και ηθικά και νοµικά δικαιολογηµένες. Θεωρητικά, κάποιος πολίτης πήρε ένα δάνειο το οποίο αποπλήρωσε αυτός που του το έδωσε. Έτσι ο Οικονοµέας δεν έχει κάποια ευθύνη απέναντι στη Δικαιοσύνη, αλλά απέναντι στον ευεργέτη του.

 

Γιατί όµως κάποιος τραπεζίτης δίνει δάνειο χωρίς εγγυήσεις σε έναν δημοσιογράφο; Γιατί αναλαµβάνει ένα ρίσκο και στη συνέχεια πληρώνει ο ίδιος το δάνειο; Ή, για να το θέσουµε διαφορετικά, θα έδινε δάνειο ο Ρέστης σε κάποιον πολίτη ο οποίος θα του ζητούσε 400.000; Γιατίλοιπόν δανείζει στον Γιώργο Οικονοµέα, βάζοντας σε κίνδυνο τα χρήµατα των καταθετών; Με τι αντάλλαγµα;

 

Μπορεί ένας δηµοσιογράφος, ο οποίος έχει ευεργετηθεί από έναν τραπεζίτη, να παραµείνει κριτικός απέναντί του, όταν µάλιστα αυτός εµπλέκεται σε σκάνδαλο; Θα είχε ενδιαφέρον να δείξει ο Γιώργος Οικονοµέας τα ρεπορτάζ του στην εκποµπή, µε τα οποία, παρά την ευεργέτησή του από τον Ρέστη, αυτός λειτούργησε καθαρά δημοσιογραφικά από όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.

 

Υπάρχει όµως µια νοµική διάσταση στις δανειοδοτήσεις µε άµεση εµπλοκή των τραπεζιτών, την οποία ο καθένας έχει δικαίωµα να σκεφθεί και η Εισαγγελία να ελέγξει.

Αν κάποιος τραπεζίτης ήθελε να εξαγοράσει, για παράδειγµα, έναν δημοσιογράφο, τότε θα µπορούσε να του δώσει δάνειο χωρίς καµιά εγγύηση και στη συνέχεια να εγγράψει το δάνειο αυτό στις ζηµιές της τράπεζας. Αυτού του είδους η δανειοδότηση δεν αποτελεί µόνο χρηµατισµό, αλλά και ταυτόχρονη νοµιµοποίηση των εσόδων του υποτιθέµενου δανειολήπτη, αφού τα έσοδά του ορφανίζονται πως προέρχονται από δάνειο.

Σε δεκάδες  περιπτώσεις, για παράδειγµα, που αφορούν το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, κάποιοι πήραν δάνεια, δεν τα ικανοποίησαν, αλλά το ΤΤ ουδέποτε κατήγγειλε τις συµβάσεις. Η Εισαγγελία ερευνά αυτές τις περιπτώσεις, πέρα από τη διάσταση της ζηµιάς της τράπεζας.

 

Στην περίπτωση του Γιώργου Οικονοµέα, οφείλει να δώσει εξηγήσεις γιατί ως δηµόσιο πρόσωπο και διαµορφωτής της κοινής γνώµης δέχθηκε χάρες και τελικά 400.000 από κάποιον ο οποίος έπρεπε ουσιαστικά να είναι στο πεδίο της κριτικής του. Παρά την υψηλή µισθοδοσία του, φαίνεται να µην πληρώνει τις δόσεις του δανείου, πράγµα το οποίο δηµιουργεί ερωτηµατικά. Δηλαδή δέχθηκε να πάρει δάνειο χωρίς να βάλει εγγυήσεις, δέχθηκε την εγγύηση του τραπεζίτη τον οποίο έπρεπε να ελέγχει δηµοσιογραφικά, δεν πλήρωσε παρά τα εισοδήµατά του και τέλος επέτρεψε στον ευεργέτη του να πληρώσει αντί γι’ αυτόν.

 

Ο Γιώργος Οικονοµέας αρκετές φορές στην εκποµπή του έχει καταφερθεί  εναντίον αυτών που τον κατηγορούν για διαπλοκή, λέγοντας πως είναι ψεύτες και τον συκοφαντούν. Πριν από ένα χρόνο, απευθυνόµενος οργισµένος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη, είπε «κι εγώ αν ήµουνα νέος και άκουγα τα δικά σου στελέχη να λένε στους δημοσιογράφους είσαστε ξευτιλισµένοι, είσαστε φερέφωνα και απατεώνες, κι εγώ γκαζάκια θα έριχνα. Εδώ έρχονται στελέχη δικά σας και δεν τολµάµε να πούµε µια κουβέντα και είµαστε σε καθεστώς τροµοκρατίας. Ότι είµαστε διαπλεκόµενοι του Μπόµπολα, του Βαρδινογιάwη … »

ΔελατΟΛΑ δάνεια

Ανάµεσα στα δάνεια που έχει δώσει η FBB και αποπληρώνει ο Ρέστης, επειδή είναι επισφαλή και φέρει γι’ αυτά προσωπική ευθύνη, είναι της εταιρίας «DA Ανώνυµη Εκδοτική Συµµετοχική Εταιρεία». Πρόκειται για την εταιρία η οποία εκδίδει την εφηµερίδα «Το Ποντίκι», συµφερόντων του δηµοσιογράφου

Έγγεραφο με ιστορικό Δανείων Α.Δελατόλα,Γ.Οικονομέα

Έγγραφο με ιστορικό Δανείων Α.Δελατόλα,Γ.Οικονομέα

Αντώνη Δελατόλα. Όπως διατυπώνεται στην εισαγγελική έκθεση, ο Ρέστης «κατέβαλε 1.500.000 ευρώ, προς µερική εξόφληση του δανείου της εταιρείας».

Μετά το ξέσπασµα του σκανδάλου που οδήγησε τον Ρέστη στη φυλακή, στους καταλόγους της τράπεζας,  µε τα δάνεια σε οριστική καθυστέρηση, που έφταναν τα 313 εκατοµµύρια, υπήρχε

δάνειο της εταιρείας AD µε υπόλοιπο 2.422.666 ευρώ. Στις 11 Οκτωβρίου 2013 ο Βίκτορας Ρέστης καταθέτει επιταγή 1,5 εκατομμυρίου, µε την οποία αποπληρώνει υπόλοιπο δανείου της εταιρίας. Είναι άγνωστο αν πρόκειται για δύο δάνεια ή για ένα, του οποίου το υπόλοιπο αποπληρώνει ο εφοπλιστής.

Ο εκδότης φαίνεται να πλησίασε τον εφοπλιστή, από τον οποίο ζήτησε δάνειο χωρίς να δώσει εγγυήσεις. Υποσχέθηκε πως θα εγγράψει υποθήκες εν καιρώ. Οι υποθήκες τελικά δεν µπήκαν

Σε επικοινωνία που είχαµε µε τον Αντώνη Δελατόλα, µας δήλωσε χωρίς διευκρινίσεις: «Δεν έχω να σου πω κάτι. Το δάνειο είχε εγγύηση, την κατέθεσε ο Ρέστης και το δάνειο το υπόλοιπο είναι σε ρύθµιση».

 

Από το περιβάλλον του Βίκτορα Ρέστη η απάντηση είναι εντελώς διαφορετική. Ο εκδότης φαίνεται να πλησίασε τον εφοπλιστή, από τον οποίο ζήτησε δάνειο χωρίς να δώσει εγγυήσεις. Υποσχέθηκε πως θα εγγράψει υποθήκες εν καιρώ, και ζήτησε να εγγυηθεί ο ίδιος ο τραπεζίτης όσο καιρό θα διαρκέσει η διαδικασία. Οι υποθήκες τελικά δεν µπήκαν. Η εταιρία πλήρωσε κάποιο τµήµα του δανείου και στη συνέχεια έπαψε να πληρώνει. Το αποτέλεσµα ήταν να το πληρώσει ο Ρέστης.

 

Ο Αντώνης Δελατόλας έγινε εκδότης αγοράζοντας την εφηµερίδα «Το Ποντίκι», το 2005, από τον ιστορικό της ιδιοκτήτη Κώστα Παπαϊωάννου, για ποσό που, σύµφωνα µε πληροφορίες, ήταν γύρω στο 1.200.000 ευρώ.

Στις 24 Ιανουαρίου 2011 ο Αντώνης Δελατόλας ανακοίνωσε πως ο όµιλος Πέτρου Κυριακίδη, δηλαδή ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σύµφωνα µε την εισαγγελική έρευνα, αγόρασε το 33,33% της εφημερίδας. (σημ. fp 1.500.000 ευρώ!!!).Ο Λαυρεντιάδης δανειοδοτούσε τις εταιρίες του Κυριακίδη, οι οποίες αγόραζαν µετοχές Μέσων Ενηµέρωσης. Με τη συµµετοχή του στα Μέσα Ενηµέρωσης κατάφερνε να διαµορφώνει την εικόνα του αποτελεσµατικού και ισχυρού επιχειρηµατία και να µένει στο απυρόβλητο για όλες τις ύποπτες συναλλαγές του.

Η πώληση του ενός τρίτου της εφηµερίδας στους

 Λαυρεντιάδης-Κυριακίδης (προφυλακισμένοι)

Λ. Λαυρεντιάδης-Π. Κυριακίδης (προφυλακισμένοι)

Κυριακίδη-Λαυρεντιάδη έγινε προς 1.500.000 ευρώ. Δηλαδή ο Αντώνης Δελατόλας πούλησε στον τραπεζίτη Λαυρεντιάδη το ένα τρίτο της εφημερίδας σε τιµή πολλαπλάσια της αγοράς του συνόλου της εφημερίδας. Αναµφίβολα µια πολύ καλή επένδυση. Στη συνέχεια, απ’ ό,τι φαίνεται, η εµπιστοσύνη των τραπεζιτών στο πρόσωπο του εκδότη συνεχίζεται, αφού παίρνει δάνειο χωρίς προσωπικές ή εταιρικές εγγυήσεις από τον Ρέστη.

 

Τον Ιανουάριο του 2012, ένα χρόνο µετά την αγορά των µετοχών, ο καταζητούμενος εκείνη την περίοδο Κυριακίδης στέλνει από την κύπρο έµβασµα 500.000 ευρώ στον Αντώνη Δελατόλα. Η Εισαγγελία ασκεί δίωξη στον Δελατόλα για αποδοχή προϊόντων εγκλήµατος, αφού του καταλογίζει πως, ενώ ήξερε πως πρόκειται για άνοµο χρήµα, το αποδέχθηκε. Ο εκδότης αναγκάζεται να επιστρέψει τα 500.000 ευρώ µε επιταγή που φαίνεται να χρεώνει προσωπικό λογαριασµό του στην Ελβετία.

Στην Ελλάδα της καταστροφής, για την οποία µεγάλη ευθύνη έχουν οι τράπεζες, τα Μέσα Ενηµέρωσης συνεχίζουν να κάνουν αγιογραφίες τραπεζιτών και να αποσιωπούν τα σκάνδαλα

 

Δεν είναι οι µόνοι δηµοσιονράφοι οι οποίοι έχουν προνοµιακές σχέσεις, απειλητικές για τη δηµοσιογραφία, µε τραπεζίτες. Η αµαρτωλή σχέση των Μέσων Ενηµέρωσης µε τους τραπεζίτες δεν είναι ούτε κρυφή ούτε άγνωστη. Οι τράπεζες, µε τα λεφτά του συνόλου των πολιτών από την ανακεφαλαιοποίηση, χειραγωγούν και ελέγχουν τα media. Ο έλεγχος γίνεται µε διαφήµιση, χορηγίες, δάνεια ή και αγορά µετοχών στα Μέσα, για να στεγανοποιήσουν την πληροφόρηση. Στην Ελλάδα της καταστροφής, για την οποία µεγάλη ευθύνη έχουν οι τράπεζες, τα Μέσα Ενηµέρωσης συνεχίζουν να κάνουν αγιογραφίες τραπεζιτών και να αποσιωπούν τα σκάνδαλα, εμφανίζοντας την κατάσταση µε τις τράπεζες ως αναπόφευκτο αποτέλεσµα της κρίσης.

Σε αυτό τον κύκλο της συνενοχικής διαπλοκής, οι δηµοσιογράφοι έπρεπε να είναι από την άλλη πλευρά. Σίγουρα να µην εξαρτώνται οικονοµικά από τραπεζίτες. Η επιβίωση των ΜΜΕ, οι αποφάσεις για το ποιο µέσο θα ζήσει ή θα πεθάνει, ή ποιος δημοσιογράφος θα διαπρέψει, είναι µια επένδυση στη σιωπή. και η σιωπή είναι χρυσός. HD.

Advertisements
Επόμενο άρθρο
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: