Το χρέος ως θεός

 

Του Περικλή Κοροβέση

Ο επενδυτής στην Black Rock, και ίσως αυριανός υπουργός Οικονομικών κ. Σταθάκης, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με τη σημερινή, αλλά κατά 5% ελαφρότερη;

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είδα. Είναι αυτή η επίσημη γραμμή του;

Αλλά και το άλλο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης, σε δισέλιδη συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα (19.1.2014) δεν λέει τίποτα το συγκεκριμένο.

Ωραίες γενικότητες σαν και αυτές που λέει ο Γ. Παπανδρέου στις έμμισθες εμφανίσεις του στο εξωτερικό.

Μήπως έφτασε η στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών να γίνει πράξη;

 

 ς υποθέσουμε πως κάποιος νεαρός επαναστάτης του μεγέθους των Λένιν, Κροπότκιν, Μάο κ.λπ. βρει δουλειά ως οδηγός τρόλεϊ στη γραμμή Παγκράτι – Κολιάτσου. Οσο μεγαλοφυείς και να είναι οι ιδέες του, το δρομολόγιο θα είναι το ίδιο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις οικονομίες που έχει καθιερώσει ο νεοφιλελευθερισμός. Εχουν μια συγκεκριμένη πορεία και έχει γίνει επίσημο δόγμα της Ε.Ε. Ανατροπή αυτού του μοντέλου θα σήμαινε και ανατροπή της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρώπη, δεδομένου ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι το απορριφθέν Ευρωσύνταγμα, που πέρασε από την πίσω πόρτα.

Να θυμίσουμε πως μία από τις καλύτερες αναλύσεις αυτού του Συμφώνου τη χρωστάμε στον καθηγητή κ. Μανιτάκη. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον συγγραφέα αυτών των μελετών να γίνει υπουργός σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.

Για μένα το πρόβλημα δεν είναι ευρώ ή δραχμή, ούτε εντός ή εκτός Ε.Ε. Το πρόβλημα είναι κατά πόσον η Ευρώπη, όπως έχει διαμορφωθεί από τον κυρίαρχο γερμανικό ιμπεριαλισμό, έχει ζωή ακόμα ή είναι ένα άθαφτο πτώμα, που προσποιείται τον ζωντανό με μηχανική υποστήριξη. Ολες οι μελέτες που έχουν εκδοθεί τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη, δεν δείχνουν καμιά αισιοδοξία για το μέλλον της.

Αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τα ελληνικά κόμματα που είναι υπέρ της Ε.Ε. Υπάρχει μια θεοκρατική αντίληψη σε αυτήν την πολιτική. Οπως ο Θεός είναι δεδομένος και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, έτσι όποιος θέτει ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης, αυτοδικαίως καταλήγει στο πυρ το εξώτερον.

Ο μόνος πολιτικός που θέτει αυτό το πρόβλημα είναι ο κ. Αλαβάνος με το Σχέδιο Β, ο οποίος θέτει έναν αντίστοιχο προβληματισμό που δυστυχώς δεν έχει γίνει κεντρικό θέμα για συζήτηση. Εχουμε δει πολλές αυτοκρατορίες να εξαφανίζονται από την Ιστορία. Πόσο προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα αν καταρρεύσει η Ε.Ε.; Και εδώ χρειαζόμαστε πολλά Σχέδια Β.

Πολλοί αριστεροί, είτε ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι, θέτουν κάποιους όρους ως προϋπόθεση για να βγει η χώρα μας από την κρίση. Ας τους κωδικοποιήσουμε:

Παύση πληρωμής του χρέους. Δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου. Διαγραφή του απεχθούς, δηλαδή του επαίσχυντου χρέους και αποπληρωμή του πραγματικού χρέους, με δόσεις ανάλογες με τον ρυθμό ανάπτυξης, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις. Μονομερής κατάργηση όλων των μνημονίων και όλων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που κρίνονται αντισυνταγματικές. Ακύρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας κοινής περιουσίας, που ανήκει στον λαό και όχι στο κράτος. Ολοι οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας να γίνουν αυτοδιαχειριζόμενοι και τα κέρδη τους να πηγαίνουν σε έργα υποδομής (δρόμοι, τρένα, λιμάνια κ.λπ.) και ακόμα για Παιδεία, Υγεία και Πολιτισμό. Πρόγραμμα για τις πρώτες εκατό μέρες, με συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των πιο εξαθλιωμένων κοινωνικών στρωμάτων και καθιέρωση επιδόματος ανεργίας ίσου με τον κατώτατο μισθό του 2009. Αυτό θα τονώσει την αγορά και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μερικά από τα πολλά που τίθενται επί τάπητος.

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ έχει επεξεργαστεί πολλές ιδέες εναλλακτικής οικονομίας με βάση τον συνεταιρισμό και την αποανάπτυξη.

Αλήθεια, τι απέγινε το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ; Και μια και το έφερε η κουβέντα, πού είναι η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που είχε μέσα και Σακοράφα και Γλέζο και Αλαβάνο;

Γιατί χάθηκαν αυτά τα πολύτιμα όργανα που θα μπορούσαν να συνενώσουν πολλές τάσεις και κινήματα της Αριστεράς; Φημολογείται πως η βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ, έβλεπε αυτά τα κινήματα ανταγωνιστικά, όπως και τις συνιστώσες που τις «προσάρτησε» για να δημιουργήσει τον ενιαίο φορέα, τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεμονία του παλαιού μηχανισμού του ΣΥΝ. Αλλά ας αφήσουμε τις φήμες και τις υποθέσεις και να δούμε από τώρα πού προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις δηλώσεις των υψηλών στελεχών του.

Μετά την αποκήρυξη των λαϊκών δρώμενων από το Τμήμα Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε τη δήλωση του κ. Σταθάκη που αναγνωρίζει το χρέος ως δυσβάστακτο (επαχθές) αλλά κατά 95% νόμιμο, για να εισπράξει μια αυστηρή απάντηση από τον έγκυρο οικονομικό συντάκτη Γ. Κιμπουρόπουλο («Αυγή» 26.1.2014), που υποστηρίζει πως ένα χρέος 171% του ΑΕΠ είναι εξ ορισμού απεχθές.

Ο επενδυτής στην Black Rock, και ίσως αυριανός υπουργός Οικονομικών κ. Σταθάκης, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με τη σημερινή, αλλά κατά 5% ελαφρότερη; Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είδα. Είναι αυτή η επίσημη γραμμή του; Αλλά και το άλλο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης, σε δισέλιδη συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα (19.1.2014) δεν λέει τίποτα το συγκεκριμένο. Ωραίες γενικότητες σαν και αυτές που λέει ο Γ. Παπανδρέου στις έμμισθες εμφανίσεις του στο εξωτερικό. Μήπως έφτασε η στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών να γίνει πράξη;

Πηγή : εφ. των συντακτών

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • NAOMI KLEIN Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΚΛΙΚ.

  Ολόκληρο το Βιβλίο Μπέστ-σέλλερ, προσφορά του συνεργάτη μας ftanei_pia στο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ. Για να μαθαίνουν νέοι και παληοί.

  Το βιβλίο της Νάομι Κλάιν συγκλονίζει με τις ομοιότητες που βιώνει το πειραματόζωο Ελλάς. Αφού πριν χρόνια η νεοφιλελεύθερη σχολή Φρίντμαν τα εφάρμοσε στη Λατ, Αμερική, Πολωνία, Μεγ. Βρεττανία, Ινδονησία, Ρωσία, Σρι Λάνκα, Ιράκ. κ.α

 • «Καλώς ήρθες» CIA #Twitter & # Facebook!

  Η CIA εισέρχεται στα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθεί, κατασκόπευει και να προβλέπει τις παγκόσμιες τάσεις.

 • Πακέτο!

  θα τους ταραξουμε στη νομιμότητα (κι'όσοι προκάνουμε..)

 • Μπορεί ο αστυνομικός να είναι χρυσαυγίτης;

  Δεν υποστηρίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ που ψηφίζουν τα αυγά είναι ναζιστές ή συνειδητοί αντι-δημοκράτες – αν και αυτή η επιλογή δεν έχει το παραμικρό ελαφρυντικό. Ωστόσο, τα μεγάλα ποσοστά που παίρνει η ΧΑ ξανά και ξανά εκεί που ψηφίζουν οι αστυνομικοί δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφέστατο και κανένας δε μπορεί να το αγνοεί.

  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ- http://wp.me/pVnfp-g9p

 • Σαν να μην πέρασε μιά μέρα…

  2400 Χρόνια Πίσω ;

 • Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

 • Πρόσφατα άρθρα

 • ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ε.ΥΔ.Α.Π

 • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

  Μας "πυροβολούν" εν ψυχρώ, μας γυρίζουν στην Γιούλεν των αμερικάνων και αυτοί αντί να ξεσηκώνονται και να τα κάνουν όλα λαμπόγιαλο, παρακολουθούν και μελετούν τις εξελίξεις, ψύχραιμοι και ωραίοι. Και οι "πέτρες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ίπτανται"..

  Εκείνα τα χρήματα του "κουμπαρά" Μπάρδη-Ομοσπονδίας που μας λέγατε πως πήγαιναν οι περικοπές των αποδοχών, εννοείτε πως θα είναι το ισοδύναμο από τις απώλειες στο εφάπαξ;

 • Μεταπληροφορίιες

 • Αγωνιστικο και Λυτρωτικό το 2014

 • Χάουαρντ Ζιν (1923-2010)

  ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΒΙΒΛΙΟ (1,2,3,4 Κεφάλαια)

 • ΑΝ ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ

  Οταν στην πρώτη σελίδα του blog υπάρχει η (μοναδική) παραπομπή σε παράταξη κόμματος; Και που έχει ζητηθεί η απομάκρυνση της πολλές φορές; Μετά απορούμε για την αναξιοπιστία-ανυποληψία του κομματικού συνδικαλισμού;

 • ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ…

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ > και αν δεν ανοίγει ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Φεβρουαρίου 2014
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιαν.   Μαρ. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  2425262728  
 • ΕΝΟΤΗΤΑ -ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙ’ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΠ΄ΤΗ ΠΕΙΝΑ

  Αυτοοργάνωση, επιτροπές εργαζομένων παντού, αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες

 • ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  protovoulia1.eydap@gmail.com
  ---------
  ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ.
  ---------
  -Μπορείτε να δημοσιεύσετε άρθρο σας -επώνυμα ή με τα αρχικά*.
  Παράκληση: Χωρίς ύβρεις και συκοφαντίες
  *Τα πλήρη στοιχεία στη διάθεση μας.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

 • «Έπεσε» στο μάτι μας

  και γελάσαμε ..πικρά

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ -ΛΙΝΚ //σε περίπτωση που δεν ανοίγει το προηγούμενοι ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • Τα πάντα διαλύονται, ξεπουλιούνται..Η Α.Ε. εκποίησης δημόσιας περιουσίας δουλεύει! Εμείς? (ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ)

  ...Εμείς οι χιλιάδες, οι εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια... τι κάνουμε, τι περιμένουμε για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας; Τιιιιιιιιιιιιι;

  ..και τα συνδικάτα, οι παρατάξεις, οι δεκάδες "συνδικαλιστές| (βάλτε όποια και όποιους φαντάζεστε) στη ..νιρβάνα τους?

 • ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  Πότε θα γυρίσουμε σελίδα; Δεν αρκούν 40 σχεδόν, χρόνια συναλλαγής, διαφθοράς, ιδιοτέλειας, πελατειακών σχέσεων; Θα πρέπει μήπως να τα ..κατοστήσουμε;

 • αν

 • Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: