Έπεσαν τα πρώτα «τσεκούρια» στις επικουρικές. Όταν…

..χαρίζουν 320.000 € (κλικ) σε μέλος της γνωστής «φαμίλιας». «Ψηφίστε» τους, μην σας πάρουν τα σπίτια οι αριστεροί και δεν υπάρχουν λεφτά στα ΑΤΜ για συντάξεις, φάρμακα και πετρέλαιο….

 

Σκίτσο από thepaper.gr

της Ρούλας Σαλούρου Capital.gr

`


Με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις των τελωνειακών και εφοριακών σε ποσοστά που ξεπερνάνε και το 30% έκανε ποδαρικό το 2014, έτος που εδώ και καιρό έχει χαρακτηριστεί ως το έτος των μεγάλων περικοπών σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

———————————-

`

Οι μειώσεις ήταν από 30% έως 45% και εφαρμόστηκαν με την καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για νέες  περικοπές που αποφάσισε η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και οφείλονται στη μη καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς προς τους συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότερα σε δύο ειδικούς λογαριασμούς, ΔΕΤΕ για τους τελωνειακούς υπαλλήλους και ΔΙΒΕΕΤ για τους εφοριακούς.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει και επίσημα ένας νέος κύκλος περικοπών στις επικουρικές συντάξεις όλων των κλάδων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις ευρωεκλογές, στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, μιας και τότε θα τεθεί και επίσημα σε εφαρμογή ο Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του ταμείου.

Σήμερα, θεωρείται βέβαια, κρίσιμη μέρα για το μέλλον των περικοπών στις συντάξεις, κυρίων των ενστόλων αλλά κατά συνέπεια και των υπόλοιπων συνταξιούχων, καθώς στη βάση της  πρόσφατης απόφασης της η Ολομέλεια του ΣτΕ που έκρινε  αντισυνταγματικές τις περικοπές  στους μισθούς των ένστολων, σήμερα, αναμένεται η πρόταση του γενικού επιτρόπου του  Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώπιον της Ολομέλειας.

 

Στην πράξη, σήμερα κρίνονται  προσφυγές συνταξιούχων  των ειδικών μισθολογίων που αφορούν δικαστικούς, ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος γενικός επίτροπος  θα προτείνει να γίνουν δεκτές οι σχετικές προσφυγές θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με βάση μνημονικούς νόμους και είχαν μάλιστα αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου 2012. 

`

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν την απόφαση σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να τινάξει στον αέρα το σύνολο της σχεδιαζόμενης πολιτικής περικοπών -που έχουν ήδη συμφωνηθεί, νομοθετηθεί και προεξοφληθεί– στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.

Παράλληλα, ελπίζουν στην πρόσκαιρη ελάφρυνση των ασφαλισμένων, από την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ενιαίες εισφορές για όλους τους ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑ, παλαιούς και νέους, στο 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη (το κράτος δεν συμμετέχει στην χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων) υπάρχουν και κάποιες αυξήσεις στους μισθούς των ασφαλισμένων, κυρίως αυτών που πλήρωναν εισφορές της τάξης του 4% έως και 7%.

Οι συντάξεις βέβαια θα δοθούν με βάση την εξής παραδοχή: δεν θα δημιουργούνται πλέον ελλείμματα στο Ταμείο. Βασική προϋπόθεση για αυτό, είναι οι καταβαλλόμενες συντάξεις να καλύπτονται από τις καταβαλλόμενες εισφορές, οδηγώντας ουσιαστικά σε μειώσεις από 15% έως και 40%, ανάλογα το Ταμείο. Βέβαια, αυτό πρέπει να αποδεικνύεται από αναλογιστικές μελέτες.

Κόπηκαν οι εισφορές


Ειδικά για την περίπτωση των 3.692 τελωνειακών και των 6.596 οικονομικών υπαλλήλων, οι περικοπές ξεκίνησαν νωρίτερα, λόγω της κατάργησης των ΔΕΤΕ και των ΔΙΒΕΕΤ. Όπως αναφέρεται ρητά σε έγγραφο του ΕΤΕΑ προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, οι εισφορές υπέρ ΔΙΒΕΕΤ και ΔΕΤΕ είχαν ως σκοπό να αυξάνουν την επικουρική σύνταξη που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο. Τα έσοδα από αυτούς τους ειδικούς λογαριασμούς τα αξιοποιούσε έως τώρα το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημόσιων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) για να καθορίζει το τελικό ύψος της επικουρικής σύνταξης σε τελωνειακούς και εφοριακούς. 

`

Από την 1η Ιουλίου 2012 το ΕΤΕΑ τέθηκε σε λειτουργία και ανέλαβε τη χορήγηση των επικουρικών συντάξεων που χορηγούσε το ΤΕΑΔΥ. Ήδη όμως από την 1η Νοεμβρίου 2011, ως αποτέλεσμα του πρώτου μνημονίου είχαν καταργηθεί οι πρόσθετες αποδοχές των δικαιούχων ΔΙΒΕΕΤ και ΔΕΤΕ, έτσι είχε επίσης σταματήσει να καταβάλλεται η υπολογιζόμενη εισφορά υπέρ του ειδικού λογαριασμού. Επίσης, δεν είχαν αποδοθεί στο ΤΕΑΔΥ οφειλές 48.250.962 ευρώ, από κρατήσεις ΔΙΒΕΕΤ που έγιναν την περίοδο 1.6.2001 έως 31.7.2004. Τα όποια αποθεματικά των ειδικών λογαριασμών ΔΙΒΕΕΤ και ΔΕΤΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν μηδενιστεί μετά και τις απώλειες λόγω του PSI.

 `


Το ποσοστό της μείωσης κατά μέσο όρο θα φτάσει το 31,40% για τους εφοριακούς και αυξάνεται στο 45% για τους τελωνειακούς

 

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • NAOMI KLEIN Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΚΛΙΚ.

  Ολόκληρο το Βιβλίο Μπέστ-σέλλερ, προσφορά του συνεργάτη μας ftanei_pia στο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ. Για να μαθαίνουν νέοι και παληοί.

  Το βιβλίο της Νάομι Κλάιν συγκλονίζει με τις ομοιότητες που βιώνει το πειραματόζωο Ελλάς. Αφού πριν χρόνια η νεοφιλελεύθερη σχολή Φρίντμαν τα εφάρμοσε στη Λατ, Αμερική, Πολωνία, Μεγ. Βρεττανία, Ινδονησία, Ρωσία, Σρι Λάνκα, Ιράκ. κ.α

 • «Καλώς ήρθες» CIA #Twitter & # Facebook!

  Η CIA εισέρχεται στα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθεί, κατασκόπευει και να προβλέπει τις παγκόσμιες τάσεις.

 • Πακέτο!

  θα τους ταραξουμε στη νομιμότητα (κι'όσοι προκάνουμε..)

 • Μπορεί ο αστυνομικός να είναι χρυσαυγίτης;

  Δεν υποστηρίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ που ψηφίζουν τα αυγά είναι ναζιστές ή συνειδητοί αντι-δημοκράτες – αν και αυτή η επιλογή δεν έχει το παραμικρό ελαφρυντικό. Ωστόσο, τα μεγάλα ποσοστά που παίρνει η ΧΑ ξανά και ξανά εκεί που ψηφίζουν οι αστυνομικοί δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφέστατο και κανένας δε μπορεί να το αγνοεί.

  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ- http://wp.me/pVnfp-g9p

 • Σαν να μην πέρασε μιά μέρα…

  2400 Χρόνια Πίσω ;

 • Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

 • Πρόσφατα άρθρα

 • ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ε.ΥΔ.Α.Π

 • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

  Μας "πυροβολούν" εν ψυχρώ, μας γυρίζουν στην Γιούλεν των αμερικάνων και αυτοί αντί να ξεσηκώνονται και να τα κάνουν όλα λαμπόγιαλο, παρακολουθούν και μελετούν τις εξελίξεις, ψύχραιμοι και ωραίοι. Και οι "πέτρες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ίπτανται"..

  Εκείνα τα χρήματα του "κουμπαρά" Μπάρδη-Ομοσπονδίας που μας λέγατε πως πήγαιναν οι περικοπές των αποδοχών, εννοείτε πως θα είναι το ισοδύναμο από τις απώλειες στο εφάπαξ;

 • Μεταπληροφορίιες

 • Αγωνιστικο και Λυτρωτικό το 2014

 • Χάουαρντ Ζιν (1923-2010)

  ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΒΙΒΛΙΟ (1,2,3,4 Κεφάλαια)

 • ΑΝ ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ

  Οταν στην πρώτη σελίδα του blog υπάρχει η (μοναδική) παραπομπή σε παράταξη κόμματος; Και που έχει ζητηθεί η απομάκρυνση της πολλές φορές; Μετά απορούμε για την αναξιοπιστία-ανυποληψία του κομματικού συνδικαλισμού;

 • ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ…

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ > και αν δεν ανοίγει ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Φεβρουαρίου 2014
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιαν.   Μαρ. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  2425262728  
 • ΕΝΟΤΗΤΑ -ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙ’ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΠ΄ΤΗ ΠΕΙΝΑ

  Αυτοοργάνωση, επιτροπές εργαζομένων παντού, αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες

 • ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  protovoulia1.eydap@gmail.com
  ---------
  ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ.
  ---------
  -Μπορείτε να δημοσιεύσετε άρθρο σας -επώνυμα ή με τα αρχικά*.
  Παράκληση: Χωρίς ύβρεις και συκοφαντίες
  *Τα πλήρη στοιχεία στη διάθεση μας.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

 • «Έπεσε» στο μάτι μας

  και γελάσαμε ..πικρά

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ -ΛΙΝΚ //σε περίπτωση που δεν ανοίγει το προηγούμενοι ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • Τα πάντα διαλύονται, ξεπουλιούνται..Η Α.Ε. εκποίησης δημόσιας περιουσίας δουλεύει! Εμείς? (ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ)

  ...Εμείς οι χιλιάδες, οι εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια... τι κάνουμε, τι περιμένουμε για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας; Τιιιιιιιιιιιιι;

  ..και τα συνδικάτα, οι παρατάξεις, οι δεκάδες "συνδικαλιστές| (βάλτε όποια και όποιους φαντάζεστε) στη ..νιρβάνα τους?

 • ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  Πότε θα γυρίσουμε σελίδα; Δεν αρκούν 40 σχεδόν, χρόνια συναλλαγής, διαφθοράς, ιδιοτέλειας, πελατειακών σχέσεων; Θα πρέπει μήπως να τα ..κατοστήσουμε;

 • αν

 • Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: