Η μεγάλη απόδραση

`

Η εκλογική συνεργασία στις ευρωεκλογές του Σχεδίου Β και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είναι βήμα συνεννόησης προς την Ελευθερία

`

2014-02-18 Μεγάλη απόδραση -4

`

(…Οι οργανώσεις της αντί ΕΕ και αντί ευρώ αριστεράς έχουν καταθέσει διαφορετικές αφηγήσεις για την έξοδο από τη ευρω-φυλακή. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να ανοίξει μια τρύπα που θα βγάζει απευθείας έξω από την πύλη μιας κι αυτή είναι η συντομότερη διαδρομή. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο σημείο φυλάσσεται με πολύ ισχυρή αστυνομική δύναμη και προτείνουν να ανοίξει ένα λαγούμι που βγάζει σε μια ασφαλέστερη έξοδο. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή διαδρομής θα μπει ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη μόλις αποκτήσουν οι φυλακισμένοι τις βαριοπούλες και τα άλλα κατάλληλα εργαλεία (όταν βρεθούμε κοντά στην κυβερνητική εξουσία)

Tης Βαγγελιώς Σωτηροπούλου.

1) Τι είναι οι ευρωεκλογές ;

Στις ευρωεκλογές δεν εκλέγονται βουλευτές του εθνικού κοινοβουλίου, δηλαδή οι άνθρωποι που νομοθετούν και λαμβάνουν αποφάσεις και ευθύνες για το μέλλον της χώρας μας,

αλλά ευρωβουλευτές, δηλαδή μέλη ενός υπερεθνικού διακοσμητικού θεσμού που μόνο σκοπό έχει τον εξωραϊσμό της τεράστιας φυλακής των λαών που λέγεται ΕΕ. Ευρωεκλογές λοιπόν είναι ο αυλισμός των φυλακισμένων

2) Τι μπορούν να περιμένουν οι αριστερές αντι ΕΕ οργανώσεις από τις ευρωεκλογές;

Θα μπορούσαν οι αριστερές οργανώσεις να απέχουν από τις ευρωεκλογές δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους σε όλο το οικοδόμημα της ΕΕ (αυτό είναι π.χ. γραμμή κάποιων οργανώσεων στη Γαλλία). Ήδη αρκετοί πολίτες της χώρας μας θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ευρώ και την ΕΕ απέχοντας από τις εκλογές. Αυτή η επιλογή όμως, αφενός θα μας στερούσε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε μια δημόσια συζήτηση, αφετέρου θα μας τσουβάλιαζε μαζί με την αμφισβήτηση της ΕΕ από ακροδεξιές θέσεις.

Επομένως ο ειδικός στόχος της συμμετοχής μας στις ευρωεκλογές είναι να εκλεγούν κάποιοι άνθρωποι που θα αξιοποιήσουν το βήμα της Ευρωβουλής για να εξηγήσουν στους πολίτες της χώρας μας και όχι μόνον, ότι η ΕΕ είναι μια φυλακή από την οποία πρέπει να βγουν. Επίσης να αποκτήσει πολιτικό βήμα μια αριστερά που δεν βρίσκεται ακόμη στο εθνικό κοινοβούλιο και να δημιουργηθεί ένας αναγνωρίσιμος πολιτικός πόλος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις ο αυλισμός είναι μια ευκαιρία οι φυλακισμένοι να συζητήσουν μεταξύ τους. Είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουν οι λαοί τι είναι το κοινό νόμισμα και ποιοι είναι οι θεσμοί και μηχανισμοί που τους απαγορεύουν να συντάσσουν εθνικούς προϋπολογισμούς, να έχουν παιδεία και υγεία για όλους, να προστατεύουν τη φύση τους.

3) Για το μεταβατικό πρόγραμμα (ή άλλως το σχέδιο απόδρασης)

Οι οργανώσεις της αντί ΕΕ και αντί ευρώ αριστεράς έχουν καταθέσει διαφορετικές αφηγήσεις για την έξοδο από τη ευρω-φυλακή. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να ανοίξει μια τρύπα που θα βγάζει απευθείας έξω από την πύλη μιας κι αυτή είναι η συντομότερη διαδρομή. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο σημείο φυλάσσεται με πολύ ισχυρή αστυνομική δύναμη και προτείνουν να ανοίξει ένα λαγούμι που βγάζει σε μια ασφαλέστερη έξοδο.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή διαδρομής θα μπει ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη μόλις αποκτήσουν οι φυλακισμένοι τις βαριοπούλες και τα άλλα κατάλληλα εργαλεία (όταν βρεθούμε κοντά στην κυβερνητική εξουσία). Προς το παρόν ο άμεσος στόχος το επόμενο τρίμηνο είναι η αναγνωρίσιμη εκλογική καταγραφή εντός και εκτός χώρας μιας αμφισβήτησης του ευρώ και της ΕΕ από τα αριστερά. Δυστυχώς ή ευτυχώς η αμφισβήτηση αυτή μπορεί να γίνει αναγνωρίσιμη στην ελληνική κοινωνία μόνον μέσα από την εκλογική συμμαχία.

Μακάρι να υπήρχαν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις με αντιευρώ κι αντι ΕΕ κατεύθυνση με πιο μίνιμουμ μεταβατικά προγράμματα από το Σχέδιο Β.

Μακάρι ο σύγχρονος ριζοσπαστισμός της νεολαίας και των στρωμάτων που φτωχοποιούνται να είχε βρει πολύχρωμες πολιτικές εκφράσεις με τις οποίες θα μπορούσαμε να συμμαχήσουμε και να συμπορευτούμε. Μακάρι το ΚΚΕ να μην είχε αποχωρήσει από τα επίγεια.

Μακάρι ο αντιεξουσιαστικός χώρος να ενδιαφέρονταν για την πολιτική. Δυστυχώς ολ’ αυτά είναι ακόμα ευχές. Οπότε όλο το πολιτικό βάρος της ευθύνης για την έκφραση αριστερής αντιΕΕ αμφισβήτησης που θα φρενάρει την ακροδεξιά εθνικιστική επέλαση πέφτει στις πλάτες του Σχεδίου Β και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

4) Συμπόρευση ή άλλως ο «φανταστικός φίλος» ;

Όλοι μας ονειρευόμαστε μια ολοκληρωμένη συμπόρευση των δυνάμεων της εκτός του ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς. Το ότι δεν την έχουμε πετύχει δεν οφείλεται στην ανειλικρίνεια κάποιου ή κάποιων αλλά σε υπαρκτές και απολύτως σεβαστές διαφορές. Το Σχέδιο Β και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν κοινή καταγωγή και κοινό αξιακό σύστημα. Έχουν όμως διαφορετικά πολιτικά σχέδια και αφηγήσεις για την έξοδο από την κρίση.

Εμείς στο Σχέδιο Β προτάσσουμε την δημιουργία ενός διευρυμένου μετώπου γύρω από ένα ριζοσπαστικό μεταβατικό πρόγραμμα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την δημιουργία ενός νέου αντικαπιταλιστικού κόμματος. Δεν μπορούμε να εκβιάσουμε μια ολοκληρωμένη συμπόρευση που απλά θα χαλάσει ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας. Μπορούμε όμως να αναπτύξουμε πάρα πολλές μορφές συνεργασιών «ειδικού σκοπού» και οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές θα μας δείξουν εάν η ολοκληρωμένη συμπόρευση από «φανταστικός φίλος» (όπως περιγράφουν τα παιδικά μυθιστορήματα) γίνει πραγματικός φίλος.

Από Σχέδιο Β΄

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 • NAOMI KLEIN Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΚΛΙΚ.

  Ολόκληρο το Βιβλίο Μπέστ-σέλλερ, προσφορά του συνεργάτη μας ftanei_pia στο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ. Για να μαθαίνουν νέοι και παληοί.

  Το βιβλίο της Νάομι Κλάιν συγκλονίζει με τις ομοιότητες που βιώνει το πειραματόζωο Ελλάς. Αφού πριν χρόνια η νεοφιλελεύθερη σχολή Φρίντμαν τα εφάρμοσε στη Λατ, Αμερική, Πολωνία, Μεγ. Βρεττανία, Ινδονησία, Ρωσία, Σρι Λάνκα, Ιράκ. κ.α

 • «Καλώς ήρθες» CIA #Twitter & # Facebook!

  Η CIA εισέρχεται στα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθεί, κατασκόπευει και να προβλέπει τις παγκόσμιες τάσεις.

 • Πακέτο!

  θα τους ταραξουμε στη νομιμότητα (κι'όσοι προκάνουμε..)

 • Μπορεί ο αστυνομικός να είναι χρυσαυγίτης;

  Δεν υποστηρίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ που ψηφίζουν τα αυγά είναι ναζιστές ή συνειδητοί αντι-δημοκράτες – αν και αυτή η επιλογή δεν έχει το παραμικρό ελαφρυντικό. Ωστόσο, τα μεγάλα ποσοστά που παίρνει η ΧΑ ξανά και ξανά εκεί που ψηφίζουν οι αστυνομικοί δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφέστατο και κανένας δε μπορεί να το αγνοεί.

  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ- http://wp.me/pVnfp-g9p

 • Σαν να μην πέρασε μιά μέρα…

  2400 Χρόνια Πίσω ;

 • Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

 • Πρόσφατα άρθρα

 • ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ε.ΥΔ.Α.Π

 • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

  Μας "πυροβολούν" εν ψυχρώ, μας γυρίζουν στην Γιούλεν των αμερικάνων και αυτοί αντί να ξεσηκώνονται και να τα κάνουν όλα λαμπόγιαλο, παρακολουθούν και μελετούν τις εξελίξεις, ψύχραιμοι και ωραίοι. Και οι "πέτρες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ίπτανται"..

  Εκείνα τα χρήματα του "κουμπαρά" Μπάρδη-Ομοσπονδίας που μας λέγατε πως πήγαιναν οι περικοπές των αποδοχών, εννοείτε πως θα είναι το ισοδύναμο από τις απώλειες στο εφάπαξ;

 • Μεταπληροφορίιες

 • Αγωνιστικο και Λυτρωτικό το 2014

 • Χάουαρντ Ζιν (1923-2010)

  ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΒΙΒΛΙΟ (1,2,3,4 Κεφάλαια)

 • ΑΝ ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ

  Οταν στην πρώτη σελίδα του blog υπάρχει η (μοναδική) παραπομπή σε παράταξη κόμματος; Και που έχει ζητηθεί η απομάκρυνση της πολλές φορές; Μετά απορούμε για την αναξιοπιστία-ανυποληψία του κομματικού συνδικαλισμού;

 • ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ…

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ > και αν δεν ανοίγει ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Φεβρουαρίου 2014
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιαν.   Μαρ. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  2425262728  
 • ΕΝΟΤΗΤΑ -ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙ’ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΠ΄ΤΗ ΠΕΙΝΑ

  Αυτοοργάνωση, επιτροπές εργαζομένων παντού, αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες

 • ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  protovoulia1.eydap@gmail.com
  ---------
  ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ.
  ---------
  -Μπορείτε να δημοσιεύσετε άρθρο σας -επώνυμα ή με τα αρχικά*.
  Παράκληση: Χωρίς ύβρεις και συκοφαντίες
  *Τα πλήρη στοιχεία στη διάθεση μας.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

 • «Έπεσε» στο μάτι μας

  και γελάσαμε ..πικρά

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ -ΛΙΝΚ //σε περίπτωση που δεν ανοίγει το προηγούμενοι ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • Τα πάντα διαλύονται, ξεπουλιούνται..Η Α.Ε. εκποίησης δημόσιας περιουσίας δουλεύει! Εμείς? (ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ)

  ...Εμείς οι χιλιάδες, οι εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια... τι κάνουμε, τι περιμένουμε για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας; Τιιιιιιιιιιιιι;

  ..και τα συνδικάτα, οι παρατάξεις, οι δεκάδες "συνδικαλιστές| (βάλτε όποια και όποιους φαντάζεστε) στη ..νιρβάνα τους?

 • ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  Πότε θα γυρίσουμε σελίδα; Δεν αρκούν 40 σχεδόν, χρόνια συναλλαγής, διαφθοράς, ιδιοτέλειας, πελατειακών σχέσεων; Θα πρέπει μήπως να τα ..κατοστήσουμε;

 • αν

 • Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: