Ο άνθρωπος της καρπαζιάς

Σκίτσο από  http://thepaper.gr

….Είναι χαρακτηριστικό πως στα social media, το βράδυ των εκλογών, πολλοί από αυτούς που δήλωναν πως δεν θα ψηφίσουν γιατί τίποτα δεν αλλάζει µε τις εκλογές, διαµαρτύρονταν λίγο αργότερα για το µεγάλο ποσοστό της Χρυσής Αυγής που προέκυψε φυσικά από εκλογές…..

(Περιοδικό Hot Doc 22/05/2014)

`
ο βράδυ της Κυριακής, 18 Μαίου, την ώρα που οι τηλεοπτικοί σταθµοί ανακοινώνουν τα αποτελέσµατα των exit polls για τον πρώτο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, νικητής στο κρίσιµο τέταρτο από 19:00 έως 19:15 είναι το Star µε ποσοστό 18,8 % στα λεγόµενα δυναµικά κοινά. Μόνο που το Star δεν µεταδίδει αποτελέσµατα, αλλά την ελληνική ταινία «Ο άνθρωπος της καρπαζιάς», µε τον Κώστα Βουτσά. Δηλαδή ένας στους 5 πολίτες που παρακολουθούν τηλεόραση, δεν ενδιαφέρεται για το τι συµβαίνει µε τις εκλογές.
`
Η αυθόρµητη απάντηση στο «γιατί», είναι πως ο κόσµος ενδεχοµένως έχει βαρεθεί την κενή πολιτικολογία και το παιχνίδι που διεξάγεται στα πλαίσια ενός πολιτικού συστήµατος που δεν τυγχάνει καµίας εκτίµησης.

Να διευκρινίσω πως η Δηµοκρατία δεν έχει ως προαπαιτούµενο το προσωπικό γούστο. Καλή ή κακή, ενεργή ή µε στοιχεία απάθειας, ορίζεται από τον καθένα και δυστυχώς και από αυτούς που απέχουν. Στην ελληνική πολιτική πραγµατικότητα, όσοι απέχουν, περιέργως είναι και οι πιο απαιτητικοί από τη Δηµοκρατία που παραβλέπουν. Οι φράσεις «δεν έχει νόηµα αφού τίποτα δεν γίνεται», «όλοι έχουν πιάσει τους καναπέδες και κάθονται», «γιατί ο κόσµος δεν κάνει ένα ντου να τους τελειώσει» σπάνια εκστομίζονται από αυτούς που συµµετέχουν σε κοινωνικές διαδικασίες µε τις οποίες τεστάρουν ή ενισχύουν τη Δηµοκρατία.2014-05-22 ΑΝΑΘΕΣΗ
`
Δυστυχώς, στη χώρα που ο Μπέος επιλέγεται ως πιο ικανός για δήµαρχος Βόλου, ο Ψινάκης προσθέτει τη δική του «θεά» δίπλα στους αρχαίους θεούς του Μαραθώνα και ο Μαρινάκης µε τον Πειραιώς Καλλίνικο αφήνουν αµήχανη και τη Δηµοκρατία και τη Νέα Δηµοκρατία, έχει σηµασία να αναζητήσεις γιατί συµβαίνουν όλα αυτά. Στην Ελλάδα οι πολίτες απέκτησαν δύο κατ’ απονοµή ρόλους. Ο ένας είναι αυτός που τους απέδωσε ο δικοµµατισµός. Βολεµένοι, πιθανά θύµατα του προεκλογικού ψεύδους, άβουλοι παραδοµένοι στις πελατειακές σχέσεις, φοβικοί απέναντι στο ριζοσπαστισμό.
`
Ο άλλος ρόλος προέρχεται από την Αριστερά. Είναι ο ρόλος του πολίτη-τµήµατος του λαού, που αξιωματικά ανήκει στην πεφωτισμένη πρωτοπορία, είναι αλάθητος, τιµωρός και έχει πάντα δίκιο. Αυτό το σχήµα είναι ενεργό, παρότι η Αριστερά δεν κυβέρνησε ποτέ παίρνοντας εντολή από τον πεφωτισµένο-Βούδα-λαό ώστε να δικαιολογεί την ευφυϊα του και τον πρωτοποριακό του ρόλο.
`
Το αποτέλεσµα από τις δύο σχηµατικές αντιλήψεις, είναι ο πολίτης που κατά βάση περιµένει µία κυβέρνηση στην οποία θα κάνει ανάθεση έργου. Θα αναθέσει να κυβερνηθεί. Στη µεν πρώτη κατηγορία για να ευνοηθεί προσωπικά, στη δε δεύτερη για να εκπληρώσει βαθύτερους στόχους που αγγίζουν τη σφαίρα της ιδεολογίας. Ευτυχώς η δυστυχώς, ο λαός δεν έχει πάντα δίκιο ως πρωτοπορία, ενώ πάντα τµήµα του είναι και ο λαός που ψάχνει να βολευτεί. Οι καταστάσεις που επικρατούν, οι ιστορικές συγκυρίες, η γνώση, το προσωπικό αξιακό σύστηµα και οι αντιστάσεις κατατάσσουν στην µία ή στην άλλη κατηγορία ή επιτρέπουν ακόµη και τις µεταβάσεις από τη µία στην άλλη.
`
Η ανάθεση όµως έργου, είναι εκ των πραγµάτων παραχώρηση της Δηµοκρατίας. Είτε η ανάθεση γίνει από ταπεινά κίνητρα του ωχαδερφισµού είτε από την υψηλή ιδεολογική ζύµωση είναι το ίδιο. Είναι χαρακτηριστικό πως στα social media, το βράδυ των εκλογών, πολλοί από αυτούς που δήλωναν πως δεν θα ψηφίσουν γιατί τίποτα δεν αλλάζει µε τις εκλογές, διαµαρτύρονταν λίγο αργότερα για το µεγάλο ποσοστό της Χρυσής Αυγής που προέκυψε φυσικά από εκλογές. Το κλισέ που λέει πως αν δεν πάρεις την τύχη στα χέρια σου θα την πάρει άλλος, είναι ξεπερασµένο. Αν δεν πάρεις την πολιτική τύχη στα χέρια σου, πλέον θα χάσεις τη Δηµοκρατία. Οπότε δεν θα βλέπεις απλώς τον άνθρωπο της καρπαζιάς, αλλά θα είσαι.
`
HOΤDOC.

 

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: