Τώρα που ο λαός «µίλησε»

2014-06-07 kalpi-ekloges-FXΟυτοπικό δεν είναι να πιστεύει κανείς

ότι ο κόσµος πρέπει και µπορεί να αλλάξει.

Ουτοπικό είναι να νοµίζει κανείς ότι αυτός

ο κόσµος µπορεί να µείνει ίδιος κι ότι µπορεί

να γίνει ανθρώπινος κωρίς να αλλάξει.

`
Του Νίκου Μπογιόπουλου
UNFOLLOW IΟΥΝΗ
`
Ο ολιγαρχης Μπερεζόφσκι, είχε προλάβει -πριν τον φάει το µαύρο φίδι- να πει τούτη την ενδιαφέρουσα ατάκα: «Η δηµοκρατία της ολιγαρχίας είναι αυτή που επιτρέπει στο κεφάλαιο να µισθώνει την εξουσία. Η µορφή αυτού του µισθώµατος λέγεται εκλογές».
`
Τώρα, λοιπόν, που ο λαός «μίλησε» διά της κάλπης, τώρα που βρισκόµαστε στη µετεκλογική περίοδο αναµένοντας την επόµενη … προεκλογική περίοδο, εµείς θα επιµείνουµε στα βασικά.
`
Πρώτον, το πρόβληµα στην Ελλάδα -και στον κόσµο- πηγάζει από την αντίθεση ανάµεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Από το γεγονός, δηλαδή, ότι µια χούφτα εκμεταλλευτών κατέχουν την οικονοµική εξουσία και τα µέσα παραγωγής. Αυτή η δράκα, που σφετερίζεται τους καρπούς που γεννούν το µυαλό και τα χέρια εκατοµµυρίων ανθρώπων, πρέπει να χάσει την οικονοµική εξουσία,

που της επιτρέπει από τη µια να ιδιοποιείται τον πλούτο που δηµιουργούν άλλοι κι από την άλλη να ρίχνει στα τάρταρα εκείνους που τον δηµιουργούν. Προϋπόθεση, όµως, για να αφαιρεθεί από την πλουτοκρατία η οικονοµική εξουσία, είναι να της αφαιρεθεί η πολιτική εξουσία.
`
Δεύτερον, η λυδία λίθος του προβλήματος δεν είναι άλλη από το ποιος κατέχει τον πλούτο. Ακόµη καλύτερα: το πώς αυτοί που παράγουν τον πλούτο θα µπορέσουν να τον πάρουν στα χέρια τους. Εκείνο δηλαδή που εκ των πραγµάτων τίθεται επί τάπητος είναι το ζήτηµα της εξουσίας. Αν την εξουσία την έχουν οι καπιταλιστές, τότε το κράτος τους, οι διακρατικές ενώσεις τους (ΕΕ) και οι µηχανισµοί τους (ΔΝΤ), θα είναι πάντα σε θέση να στηρίζουν τις τράπεζες, τα µονοπώλια, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές. Αν την εξουσία την είχαν οι εργάτες και όχι οι «εθνικές επιτροπές των εκατομμυριούχων, που ονοµάζονται κυβερνήσεις»,1 τότε προφανώς το κράτος των εργατών κάπως αλλιώς θα διαχειριζόταν τα 4,6 τρισεκατοµµύρια ευρώ που διατέθηκαν, είτε ως χρήµα είτε ως κρατικές εγγυήσεις, από την ΕΕ στη χρηµατιστική ολιγαρχία µεταξύ του Οκτώβρη 2008 και του Οκτώβρη 2010.
`
Τρίτον, είναι η πολιτική εξουσία του κεφαλαίου που επιτρέπει σε λίγους ανθρώπους να κατέχουν πολλαπλάσιο πλούτο από ολόκληρο το ΑΕΠ µιας χώρας, φορτώνοντας στον λαό τα χρέη των «άδειων» ταµείων. Είναι η πολιτική εξουσία που τους επιτρέπει να ρηµάζουν στη λιτότητα τον εργάτη για να επιδοτούνται βιοµήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές και εργολάβοι. Είναι η πολιτική εξουσία που τους επιτρέπει να χρησιµοποιούν το κράτος ως συλλογικό κοµµατάρχη που επιβάλλει χαράτσια, στερεί δικαιώµατα, τροµοκρατεί, απειλεί και βγάζει στην παρανοµία τη φτωχολογιά. Είναι η πολιτική εξουσία που τους επιτρέπει να κάνουν δουλειές µε τις Siemens, για να κερδίζουν οι πολυεθνικές και τα τσιράκια τους. Είναι η πολιτική εξουσία που τους επιτρέπει να παίζουν µε τις λίστες Λαγκάρντ και να φορτώνουν µετά στον λαό τη ρετσινιά του «µαζί τα φάγαµε». Είναι η πολιτική εξουσία που τους επιτρέπει να ταίζουν τους µονίµως χορτάτους, στέλνοντας το λογαριασµό µε τόκο στους εργαζόµενους.
`
Τέταρτον, αυτή η εξουσία, η εξουσία των κεφαλαιοκρατών και των κοµµάτων τους, πρέπει να ανατραπεί. Για να αντικατασταθεί από µια λαϊκή εξουσία, στο πλαίσιο µιας λαϊκής οικονοµίας, µε µια κυβέρνηση βγαλµένη από τα σπλάχνα του ίδιου του λαού, η οποία σε κάθε βήµα της και ανά πάσα στιγµή θα τελεί υπό διαρκή εργατικό, κοινωνικό και λαϊκό έλεγχο. Με άλλα λόγια στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλη καπιταλιστική χώρα, το ζήτηµα της κρίσης -από τη σκοπιά των λαϊκών συµφερόντων-δεν µπορεί να επιλυθεί µε τους όρους µιας «καλύτερης», µιας «βελτιωμένης» διαχείρισης του συστήµατος. Η κρίση, όπως το περιέγραφε µε απλά λόγια ένας παλιός κοµµουνιστής, είναι ένα παλούκι που πιέζει την αστική τάξη, η οποία θέλει να το πετάξει από πάνω της µπήγοντας το στα σωθικά του λαού. Εποµένως, αυτό που πρέπει να φύγει από τη µέση είναι το … παλούκι. Κι αυτό δεν γίνεται µε διαπραγµατεύσεις µε την αστική τάξη και µε αυταπάτες για µια «καλή κυβέρνηση» που θα κάνει µαζί της διάλογο, συµβιβασµούς και συνεννοήσεις.
`
Πέµπτον, το παραπάνω επιτυγχάνεται µόνο µε άλλη πολιτική. Με την ταξική πολιτική που, επειδή υπηρετεί άλλα συµφέροντα από τα συµφέροντα της πλουτοκρατίας, δεν κάνει καµία διαπραγµάτευση γύρω από το αν θα ανατρέψει τον καπιταλισµό, αφού µόνο έτσι θα µπορέσει να ξεπεράσει τα όρια των βασικών νόµων του που γεννούν κρίσεις, εκµετάλλευση, καταπίεση. Εν ολίγοις, µιλάµε για την πολιτική που έχει ως στόχο την κοινωνικοποίηση των βασικών µέσων παραγωγής, την αποδέσµευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τον πανεθνικό σχεδιασµό και τον εργατικό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω.
`
Διαβλέποντας τον κίνδυνο που θα µπορούσε να γεννηθεί µέσα από τη διασπορά τέτοιων καινών δαιµονίων, οι «νουνεχείς» προτρέχουν: Μα µπροστά στον καπιταλισµό που, ναι µεν είναι απάνθρωπος, αλλά εντούτοις ορθώνεται µπροστά µας ως απόλυτη βεβαιότητα, τι νόηµα έχει να συγκρουστούµε µε τους ισχυρούς επισείοντας τη µήνιν τους; Τι νόηµα έχει. λένε, να ρισκάρουµε και να κινδυνεύσουµε, µόνο και µόνο για την αβεβαιότητα ενός άλλου κόσµου, µιας άλλης δίκαιης µεν, αλλά αβέβαιο και εν πολλοίς ουτοπικό ότι µπορεί να υπάρξει κοινωνίας;
`
Κατ’ αρχάς, ουτοπικό δεν είναι να πιστεύει κανείς ότι ο κόσµος πρέπει και µπορεί να αλλάξει. Ουτοπικό είναι να νοµίζει κανείς ότι αυτός ο κόσµος µπορεί να µείνει ίδιος κι ότι µπορεί να γίνει ανθρώπινος χωρίς να αλλάξει. Όσο για τη θλιβερή «ζωντάνια» της µοιρολατρίας, της υποταγής και του ραγιαδισμού, πριν από µας ο ποιητής σχολίασε:

 

«Αργοπεθαίνει αυτός που δε ρισκάρει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα,
που κρύβει το κυνήγι των ονείρων του,
εκείνος που δεν επιτρέπει στον εαυτό του
µια φορά έστω στη ζωή του
να πετάξει από πάνω του τις «φιλικές συµβουλές»
(..). Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει κάτι πριν καν το αρχίσει.

 

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • NAOMI KLEIN Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΚΛΙΚ.

  Ολόκληρο το Βιβλίο Μπέστ-σέλλερ, προσφορά του συνεργάτη μας ftanei_pia στο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ. Για να μαθαίνουν νέοι και παληοί.

  Το βιβλίο της Νάομι Κλάιν συγκλονίζει με τις ομοιότητες που βιώνει το πειραματόζωο Ελλάς. Αφού πριν χρόνια η νεοφιλελεύθερη σχολή Φρίντμαν τα εφάρμοσε στη Λατ, Αμερική, Πολωνία, Μεγ. Βρεττανία, Ινδονησία, Ρωσία, Σρι Λάνκα, Ιράκ. κ.α

 • «Καλώς ήρθες» CIA #Twitter & # Facebook!

  Η CIA εισέρχεται στα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθεί, κατασκόπευει και να προβλέπει τις παγκόσμιες τάσεις.

 • Πακέτο!

  θα τους ταραξουμε στη νομιμότητα (κι'όσοι προκάνουμε..)

 • Μπορεί ο αστυνομικός να είναι χρυσαυγίτης;

  Δεν υποστηρίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ που ψηφίζουν τα αυγά είναι ναζιστές ή συνειδητοί αντι-δημοκράτες – αν και αυτή η επιλογή δεν έχει το παραμικρό ελαφρυντικό. Ωστόσο, τα μεγάλα ποσοστά που παίρνει η ΧΑ ξανά και ξανά εκεί που ψηφίζουν οι αστυνομικοί δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφέστατο και κανένας δε μπορεί να το αγνοεί.

  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ- http://wp.me/pVnfp-g9p

 • Σαν να μην πέρασε μιά μέρα…

  2400 Χρόνια Πίσω ;

 • Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

 • Πρόσφατα άρθρα

 • ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ε.ΥΔ.Α.Π

 • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

  Μας "πυροβολούν" εν ψυχρώ, μας γυρίζουν στην Γιούλεν των αμερικάνων και αυτοί αντί να ξεσηκώνονται και να τα κάνουν όλα λαμπόγιαλο, παρακολουθούν και μελετούν τις εξελίξεις, ψύχραιμοι και ωραίοι. Και οι "πέτρες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ίπτανται"..

  Εκείνα τα χρήματα του "κουμπαρά" Μπάρδη-Ομοσπονδίας που μας λέγατε πως πήγαιναν οι περικοπές των αποδοχών, εννοείτε πως θα είναι το ισοδύναμο από τις απώλειες στο εφάπαξ;

 • Μεταπληροφορίιες

 • Αγωνιστικο και Λυτρωτικό το 2014

 • Χάουαρντ Ζιν (1923-2010)

  ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΒΙΒΛΙΟ (1,2,3,4 Κεφάλαια)

 • ΑΝ ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ

  Οταν στην πρώτη σελίδα του blog υπάρχει η (μοναδική) παραπομπή σε παράταξη κόμματος; Και που έχει ζητηθεί η απομάκρυνση της πολλές φορές; Μετά απορούμε για την αναξιοπιστία-ανυποληψία του κομματικού συνδικαλισμού;

 • ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ…

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ > και αν δεν ανοίγει ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Ιουνίου 2014
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Ιολ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • ΕΝΟΤΗΤΑ -ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙ’ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΠ΄ΤΗ ΠΕΙΝΑ

  Αυτοοργάνωση, επιτροπές εργαζομένων παντού, αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες

 • ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  protovoulia1.eydap@gmail.com
  ---------
  ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ.
  ---------
  -Μπορείτε να δημοσιεύσετε άρθρο σας -επώνυμα ή με τα αρχικά*.
  Παράκληση: Χωρίς ύβρεις και συκοφαντίες
  *Τα πλήρη στοιχεία στη διάθεση μας.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

 • «Έπεσε» στο μάτι μας

  και γελάσαμε ..πικρά

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ -ΛΙΝΚ //σε περίπτωση που δεν ανοίγει το προηγούμενοι ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • Τα πάντα διαλύονται, ξεπουλιούνται..Η Α.Ε. εκποίησης δημόσιας περιουσίας δουλεύει! Εμείς? (ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ)

  ...Εμείς οι χιλιάδες, οι εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια... τι κάνουμε, τι περιμένουμε για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας; Τιιιιιιιιιιιιι;

  ..και τα συνδικάτα, οι παρατάξεις, οι δεκάδες "συνδικαλιστές| (βάλτε όποια και όποιους φαντάζεστε) στη ..νιρβάνα τους?

 • ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  Πότε θα γυρίσουμε σελίδα; Δεν αρκούν 40 σχεδόν, χρόνια συναλλαγής, διαφθοράς, ιδιοτέλειας, πελατειακών σχέσεων; Θα πρέπει μήπως να τα ..κατοστήσουμε;

 • αν

 • Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: