Αποκαλυπτική Συνέντευξη Α. Αλαβάνου σε Action 24 – (Ολόκληρη ή απομαγνητοφώνηση ) (Video )

«de profundis»

Προοίμιο: (Αχ ρε Αλέκο, αχ ρε (αυτό) αδικημένε  Αλέκο,
Πόσα «μάτια θα είχαν ανοίξει», πόσο κόσμος θάχε καταλάβει, πόσο διαφορετικό θάταν το σκηνικό και πόσα δεινά θάχαμε αποφύγει,
..Αν μας τάχες πει νωρίτερα! Έστω το 2010, το 2011… Αν..)

`

(Περίληψη: Α. Αλαβάνος  ‹Η αριστερά η οποία πίστευε ότι είχε τις απαντήσεις για ολα τα προβλήματα της κοινωνίας, υπέστη ένα βαρύ πλήγμα με την πολιτική του Τσίπρα (….)

(…) Υπάρχει εναλλακτική λύση από τη στιγμή που ένας λαός λέει ότι έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, ότι μπορώ να πάρω την τύχη στα χέρια μου…

(..) Είναι πλήγμα για την αριστερά, πολύ μεγάλο πλήγμα …Άντε να πείσεις εσύ τον άλλον ότι υπάρχουν άλλοι οι οποίοι κρατούν τις ιδέες τους,

(…) θάλεγα ότι η αριστερά πολλές φορές βλογούσαμε τα γενιά μας πάρα πολύ, πιστεύαμε ότι είχαμε όλα τα ηθικά πλεονεκτήματα εμείς και η άλλη πλευρά η οποία είχε νικήσει σε εμφυλίους κλπ ήταν υπεύθυνη για όλες τις καταστροφές, δεν ήταν έτσι,

(..) όμως είχε η αριστερά μια παράδοση ότι σε κάποιες αρχές τις οποίες πίστευε, (….) που είχαν σχέση με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, δεν έκανε πίσω. Και ξέρουμε ότι το τίμημα μέσα στην ιστορία για ανθρώπους που δεν έκαναν πίσω ήταν πάρα πολύ βαρύ.»)

γραμμες διακοσμητικες κοκκινες 1 από 12

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Γ.Τράγκας: Πως εκτιμάτε ότι πηγαίνει ο άνθρωπος που κάποτε με δική σας εισήγηση τοποθετήθηκε στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός. Σήμερα πως βλέπετε το μέλλον και του ανθρώπου αυτού και του τόπο κυρίως, πως βλέπετε το 2016, πως θα πάει αυτή η κυβέρνηση;

`

Α. Αλαβάνος: Δεν έχω να σας πω τίποτα αποκαλυπτικό, το βλέπω όπως το βλέπει και το βιώνει ο κόσμος στην καθημερινή του ζωή, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι στην ίδια ατραπό που είχε βρεθεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και σήμερα ,

δηλαδή σε μια κατάσταση όπου η πραγματικότητα , δηλαδή και σήμερα σ’αυτή τη χώρα δεν υπάρχει κυριαρχία, δλδ βλέπουμε να χρειάζεται ξένοι να αποφασίζουν τι θα γίνει για παράδειγμα για τα δάνεια, που ένας κόσμος που υποφέρει σήμερα και που έχει πάρει για να αποκτήσει ένα σπίτι, αν θα τα πάρουν οι μεγάλοι γύπες, οι εταιρείες, οι παγκόσμιες.., επομένως θα έλεγα ότι είμαστε στον ίδιο γνώριμο δρόμο, ενάντια θάλεγα σε όλες τις υποσχέσεις που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν θέλετε τις δεσμεύσεις του, που τον φόρτωνε η ιστορία του μέσα στην Αριστερά, που περίμενε κανείς ότι κάτι διαφορετικό θα γίνει, τίποτε απολύτως διαφορετικό δυστυχώς δε γίνεται σήμερα.

`

Γ.Τράγκας: Εσείς πιστεύατε ότι ο Α.Τσίπρας θα κάνει ας πούμε τέτοιες οπισθοχωρήσεις, τέτοιες υποχωρήσεις, πιστεύατε ότι πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φτάσει στο σημείο να εξυπηρετεί το ΔΟΓΜΑ του ΣΟΚ, να εξυπηρετεί μία νεοφιλελεύθερη πολιτική και ουσιαστικά να εκχωρεί και αυτός την Εθνική Ανεξαρτησία;

`

Α. Αλαβάνος: Κοιτάξτε, όσον αφορά τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θάλεγα ότι πριν ανέλθουν στην εξουσία αυτό το ενδεχόμενο το αντιμετώπιζα και οι φίλοι μου με τους οποίους συζητούσαμε, διότι είχαμε διαπιστώσει το εξής: Ότι στο ερώτημα που θέσατε εσείς οι δημοσιογράφοι, στο ερώτημα που τους έθετε ο απλός κόσμος «ωραία, θα καταργήσετε το μνημόνιο , θα εφαρμόσετε άλλες πολιτικές , θα επανορθώσετε κατακτήσεις λαϊκές οι οποίες γκρεμιστήκανε.., αλλά αν δε τα δεχτούνε οι Βρυξέλλες, η Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τι θα κάνετε;» και είχανε μόνιμα απάντηση τη σιωπή και λέγανε «όχι θα βρούμε εμείς ένα τρόπο, το ξέρουμε τον τρόπο…», από τότε είχε φανεί ότι ήταν μια κυβέρνηση που δεν είχε εναλλακτική λύση…..

`

Αυτό που δεν περίμενα, αυτό που με έχει ξαφνιάσει, αυτό που με έχει απογοητεύσει βαθιά και έχει πληγώσει πάρα πολλούς αριστερούς, δεν περίμενα ότι πάνω από 100 άνθρωποι, παλιά στελέχη της αριστεράς, συνάδελφοι σας δημοσιογράφοι, που παρουσίαζαν με παρρησία τη γνώμη τους, συνδικαλιστές που ήταν σταυροφόροι ενάντια στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σήμερα θα κάθονται σαν τα πρόβατα και θα ψηφίζουν ότι τους λέει η Μέρκελ, ή ότι τους λέει ο Γιουνκέρ, με τον ίδιο τρόπο, αν θέλετε με μεγαλύτερη ακόμη έτσι υποταγή από αυτή που είδαμε από βουλευτές των συστηµικών, πριν από λίγο κομμάτων , της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

`

Αυτό ήταν κάτι που δεν το περίμενα, υπήρξε βέβαια μια αντίδραση προς τιμήν, από ορισμένους, που συγκροτήσανε την Λαϊκή Ενότητα, αλλά θα έλεγα δεν περίμενα έτσι μια τόσο ομαδική προσαρμογή της αριστεράς μέσα σε μια κατάσταση νεοαποικιοκρατίας, η οποία υπάρχει σήμερα στη χώρα και η οποία είναι βασανιστική για το λαό και η οποίa έχει οδηγήσει σε γενοκτονία τις νέες γενιές.

Γ.Τράγκας: Ο κ. Τσίπρας επιμένει όμως ότι δίνει σκληρές μάχες, ότι δίνει νέες Θερμοπύλες, ότι αγωνίζεται από το πρωϊ μέχρι το βράδυ επί 24ωρου βάσεως, ότι αγωνίζεται εναντίον των δανειστών, εναντίον του κουαρτέτου, όπως βαφτίστηκε η τρόϊκα και μάλιστα τον άκουγα χθες σε μία ομιλία που έλεγε ότι η όλη πολιτική μας έχει ταξικό πρόσημο, δηλαδή αριστερό και είναι υπέρ των αδυνάτων . Εσείς τι λέτε κ. Αλαβάνε, είναι υπέρ των αδυνάτων;

`

Α. Αλαβάνος:  Όσον αφορά τις Θερμοπύλες από ότι μας έχει πει η Ιστορία, ο Ηρόδοτος, οι άλλοι ιστορικοί, ο Λεωνίδας και οι 300 Σπαρτιάτες δώσανε τη ζωή τους, έτσι δεν είναι; Εγώ βλέπω τον κ. Τσίπρα και την παρέα του να είναι στο πρωθυπουργικό γραφείο και στα υπουργικά γραφεία και να το ευχαριστιούνται κιόλας.

`

Δεύτερο πράγμα. Όλες οι κυβερνήσεις, πιστεύω ότι πηγαίνανε να διαπραγματευθούνε, προσπαθούσανε ότι ψίχουλα μπορούνε να κερδίσουν. Θυμάμαι εικόνες από την κυβέρνηση Παπανδρέου και από τον εντελώς σκαιό τρόπο που του είχαν φερθεί οι πρωθυπουργοί θυμάστε και χαρακτηρισμούς προσωπικούς που είχε κάνει ο Σαρκοζί και το πιάσιμο του από το γιακά.

`

Επομένως δεν είναι το θέμα αν μέσα σ’αυτό το πλαίσιο προσπαθείς να κερδίσεις κάτι ψιλοπράγματα, το θέμα είναι αν στον 21ο αιώνα που έχεις μια αναπτυγμένη τεχνολογία, έχεις τις επιστήμες, έχεις την πληροφορική, έχεις τεράστιες δυνατότητες που δίνονται για τον ανθρώπινο πολιτισμό και για μια χώρα να σταθεί στα πόδια της, εάν εσύ βρίσκεις ένα δρόμο για να φύγει η Ελλάδα από αυτή την παγίδα που βρίσκεται σήμερα και βλέπουμε ότι αυτό με κανένα τρόπο δε γίνεται. Και μια ασύλληπτη διάψευση του Ελληνικού Λαού, ο οποίος έδειξε τόλμη, έδειξε μια πολύ μεγάλη τόλμη με το δημοψήφισμα, ξεπέρασε σας λέω και τις δικές μου προσδοκίες . Έβλεπα τη Μέρκελ και τον Γιουνκέρ να λένε «Θα φύγετε από την Ευρωζώνη τη Δευτέρα» και ένα λαός ψήφισε το ΟΧΙ αναζητώντας να βρεί ένα δρόμο.

`

Επομένως, επειδή παρουσιάζουν πολλές φορές τον κόσμο κακομοίρη ή και παθητικό και παραιτημένο, θα έλεγα ότι όλες αυτές οι κινήσεις του δημιουργούνε μια απογοήτευση, αλλά ότι υπάρχει ένα δυναμικό μέσα, μέσα σ’αυτό το λαό τον Ελληνικό Λαό, το οποίο ενισχύεται πιστεύω από στιγμές σημαντικές της ιστορίας του και από το ρόλο πούχει παίξει και μέσα στον πανανθρώπινο πολιτισμό, που μας δίνουν δυνατότητες να ανοίξουμε ένα άλλο δρόμο, φτάνει να πούμε ότι μπορούμε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας , δεν χρειαζόμαστε ξένα αφεντικά.

`

Γ.Τράγκας: Λέτε όμως ότι ευχαριστιούνται, ότι ικανοποιούνται να έχουν απλά τις καρέκλες τους στο Μαξίμου και σε άλλους κυβερνητικούς θώκους. Δηλαδή ουσιαστικά λέτε ότι αυτή τη στιγμή στόχος τους είναι μόνο η παραμονή τους στην εξουσία. Το να είναι γαντζωμένοι στις καρέκλες τους . Αυτό τουλάχιστον λέτε εσείς. Επομένως καίγεται η αριστερά. Έτσι δεν είναι κ. Αλαβάνε; Επομένως η Αριστερά καίγεται στην Ελλάδα.

`

Α. Αλαβάνος: Κοιτάξτε είναι πλήγμα για την Αριστερά , πολύ μεγάλο πλήγμα..Άντε να πείσεις εσύ τον άλλον ότι υπάρχουν άλλοι οι οποίοι κρατούν τις ιδέες τους, θάλεγα ότι η αριστερά δεν είναι (έτσι) .. Πολλές φορές βλογούσαμε τα γένια μας πάρα πολύ. Πιστεύαμε ότι είχαμε όλα τα ηθικά πλεονεκτήματα εμείς και ότι η άλλη πλευρά η οποία είχε νικήσει σε εμφυλίους πολέμους κλπ, ήταν υπεύθυνη για όλες τις καταστροφές της χώρας. Δεν ήταν έτσι.

`

Όμως είχε η Αριστερά μία παράδοση, ότι σε κάποιες αρχές στις οποίες πίστευε και οι οποίες δεν ήταν ιδεολογικά αξιώματα, όπως επειδή κάποιος είχε διαβάσει τον Μάρξ ή κάποιον άλλον, αλλά είχαν σχέση με τις ανάγκες της Ελληνικής Κοινωνίας δεν έκανε πίσω.

`

Και ξέρουμε ότι το τίμημα μέσα στην ιστορία μας για ανθρώπους που δεν κάνανε πίσω ήταν πάρα πολύ βαρύ.

`

Δεν έχει καμιά σχέση αυτό με μια κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει ακριβώς τα ίδια τα οποία εφάρμοσε η δεξιά.

`

Επομένως είτε το πούμε Αριστερά, είτε το πούμε οπωσδήποτε άλλο, καταλαβαίνω ότι η δυσπιστία ειδικά της νέας γενιάς , τη βλέπω εγώ στους νέους ανθρώπους που μιλάω , για την Αριστερά πιά, …Υπάρχει εναλλακτική λύση, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Η εναλλακτική λύση ξεκινάει όχι από ένα πρόγραμμα, ξεκινάει από τη στιγμή που ένα λαός λέει έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, μπορώ να περπατήσω, ξέρω τους διεθνείς συσχετισμούς, μπορώ να βρω κάποια στηρίγματα , τα οποία θα με στηρίξουνε, μπορώ να έχω μια πολιτική η οποία θα με βοηθήσει να βγω από την κρίση.

`

Για παράδειγμα, δέστε σήμερα ας πούμε, ένας κοινός παρονομαστής για όλα τα μνημόνια είναι να μειώσεις την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Το μάθημα που παίρνεις από όλες τις μεγάλες κρίσεις ξεκινώντας από το 1929 στις ΗΠΑ είναι ότι αν δεν δώσεις αγοραστική δύναμη στο κόσμο δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία

 `

Γ.Τράγκας: πέφτει η κατανάλωση, ισοπεδώνεται η οικονομία

Α. Αλαβάνος: Ακριβώς! Αυτό ας το καταλάβουμε Ας το πούμε. Γιατί λέει κανείς, πως εδώ που είναι η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει λεφτά, δεν μπορεί να δώσει τίποτα. Δεν μπορεί να δώσει λεφτά γιατί η ίδια δεν διαμορφώνει τη ρευστότητα της..

`

Γ.Τράγκας: Θέλω να σας ρωτήσω όμως κάτι άλλο.

Α. Αλαβάνος: Βεβαίως!

`

Γ.Τράγκας: Αισθάνεσθε εσείς έτσι και για ιστορικούς λόγους το ρωτάω. Αισθάνεσθε καμμιά ευθύνη , επειδή εσείς εισηγηθήκατε κάποια στιγμή να καταλάβει την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ ο νέος άνθρωπος που λέγεται Α. Τσίπρας; Και αυτή τη στιγμή ουσιαστικά σας απογοητεύει και σας με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Αισθάνεσθε εσείς κάποια ευθύνη;…

`

Α. Αλαβάνος: ..Εννοείτε!

`

Γ.Τράγκας: Αισθάνεσθε καμμιά ευθύνη εσείς που εισηγηθήκατε να καταλάβει την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Τσίπρας;

`
Α. Αλαβάνος: Εννοείτε!

`

Γ.Τράγκας:Τότε τι πιστεύατε στο πρόσωπο του και τον τοποθετήσατε στη θέση σας, ανοίγοντας του το δρόμο, γιατί ουσιαστικά κ. Αλαβάνε εσείς του ανοίξατε την πόρτα προς την εξουσία, πρώτα προς το κόμμα και στη συνέχεια δούλεψε και έφτασε και στην εξουσία, με βάση και τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν.

`

Α. Αλαβάνος: (…) Κοιτάξτε, τη πόρτα της εξουσίας, τότε όταν ήμουνα εγώ πρόεδρος του ΣΥΝ, δεν τη βλέπαμε ούτε με κυάλια,

Γ.Τράγκας:Καλά ήταν 3%

`

Α. Αλαβάνος: ..Είμασταν ένα κόμμα το οποίο έδινε τον αγώνα να μπει στη Βουλή.

Γ.Τράγκας:Εσείς τον βάλατε σαν νέο πρόσωπο ..

`

Α. Αλαβάνος: ..Κοιτάξτε, εγώ σκέφθηκα ότι αξίζει το κόπο να γίνει μία τομή από το κόμμα μας και να προχωρήσει γενικότερα στη κοινωνία και στη νέα γενιά. Θάλεγα ότι κινήθηκα με αφέλεια και χωρίς να το ψάξω ιδιαίτερα.

`

Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη, όμως θέλω να πω ότι λίγους μήνες, μόνο λίγους μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Α.Τσίπρα, όταν άρχισα να βλέπω

 • τους κώδικες με τους οποίους κινούνται,

 • τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούσαν,

 • την ευκολία με την οποία αλλάζανε τις θέσεις,

έχω διαφοροποιηθεί και θάλεγα ότι σε όλες τις εκλογές και ιδίως μετά τις ευρωεκλογές του 2009 ΠΟΤΕ δεν είχα καλέσει εγώ να ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα υπέδειχναν κάποιες άλλες επιλογές που έπρεπε να ακολουθήσουν. Αισθάνομαι τις ευθύνες μου,

αλλά μην ξεχνάμε τώρα ότι η διαφοροποίηση που συνέβη ήταν πολύχρονη..

`
Γ.Τράγκας:: Γιατί λέτε ότι ήσασταν αφελής; Ένας μορφωμένος άνθρωπος , με την εμπειρία που είχατε στην πολιτική, γιατί νοιώσατε λίγο αργότερα ότι ήσασταν αφελής και κυρίως χρησιμοποιείτε μια λέξη που μούκανε εντύπωση, ότι είχαν κάποια εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούσαν και τα οποία εσάς σας προκαλούσαν έκπληξη και μια διαφοροποίηση άμεση . Τι ήταν αυτά τα εργαλεία και γιατί βρεθήκατε εσείς να είστε αφελείς;

`
Α. Αλαβάνος: Κοιτάξτε. Διότι όταν προτείνεις κάτι το ψάχνεις σε βάθος. Δεν κάνεις μια κίνηση απλώς για να εντυπωσιάσεις. Και πολλές φορές το ξέρετε εσείς κ.Τράγκα ως δημοσιογράφος, ο πολιτικός πέφτει, ας το πούμε, σ’αυτή την παγίδα να κάνει μιά κίνηση η οποία είναι εντυπωσιακή προκειμένου να έχει κάποια άμεσα αποτελέσματα, χωρίς να βλέπει μακρύτερα, βέβαια μακρύτερα στην ιστορία της Ελλάδος, την εξέλιξη της Ελλάδας δεν μπορούσε να τη δει κανείς.

`

Από κει και πέρα όταν λέω διαφορετικά εργαλεία, για μένα η αριστερά όπως τη νοιώθω εγώ, δεν είναι μόνο μία παράταξη ας το πούμε, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, απαλλαγμένο απ’τους ξένους που να προσβλέπει στην ανάπτυξη, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην απασχόληση,

 • αλλά και νάχει κάποιους κώδικες με τους οποίους λειτουργεί,

 • δηλαδή μια ειλικρίνεια απέναντι στο κόσμο,

 • μια συνέπεια απέναντι στις πράξεις της,

 • μια κίνηση μέσα από ανοιχτό τρόπο και όχι μέσα από ίντριγκες….

(Γ. Τράγκας: μια καθαρότητα δλδ, μια διαφάνεια),

`
Α. Αλαβάνος: «με καθαρότητα κλπ, αν θέλετε εκεί απέβλεπα κιόλας, στο λέω πως η νέα γενιά θα φέρει κάτι υγιές, που έχει χαθεί σε όλους αυτούς που έχουμε βρεθεί για χρόνια μέσα σε κόμματα κλπ, και με αυτή την έννοια ας το πούμε ένοιωσα την ανάγκη να διαφοροποιηθώ,
και έχω τη συνείδηση μου ήσυχη διότι σε όλες αυτές τις φάσεις, ας πούμε, επισήμανα τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν στο ΣΥΡΙΖΑ,

παρά το γεγονός ότι αυτά μου είχαν στοιχήσει μια τρομερή απομόνωση, ειδικά το πρώτο διάστημα της ανόδου ξέρετε και της ελπίδας, που δημιούργησε ο Σύριζα ανάμεσα στο κόσμο στον οποίο είχα βρεθεί.

`
(Γ. Τράγκας: Δηλαδή ο κόσμος, πείτε κάτι, τώρα που ο κόσμος βλέπει αυτό το ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος της αριστεράς, έρχεται σε σας και σας λέει “πω,πω τι έκανες”, ή “έπεσες έξω”, ή όπως είπατε σεις “λειτούργησε βρε άνθρωπε μου Αλέκο με αφέλεια δεν το ψαξες να δεις τι ρόλο παίζουν”;

`
Α. Αλαβάνος : Εντάξει διάφορα λέγονται, διάφορα σχόλια κάνει ο καθένας, φιλικά σχόλια θάλεγα, αλλά στον κόσμο της αριστεράς , ειδικά σ’αυτό το σεμνό και ανώνυμο κόσμο, υπάρχει μια αίσθηση, έτσι, απογοήτευσης και ντροπής.

`
-Να σας πω δύο περιστατικά: Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου , ομότιμος έχει πάρει σύνταξη, εξαιρετικός ας το πούμε, με πάρα καλή δουλειά, ο οποίος με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει, δεν ήταν στρατευμένος κομματικά, ήταν όμως κοντά, μου λέει: “για μένα η αριστερά ήταν ένα όνειρο και δεν τόχω πιά”…

`
-Κι’ένας άλλος, έμπορος ξύλων για το τζάκι κλπ. Τον οποίο έχω γνωρίσει χρόνια, αριστερός αυτός, στο ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιημένος, μου λέει: “φεύγω κι ‘έρχομαι στη μάντρα νωρίς ντρέπομαι τους γείτονες μου που τους είπα να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ” …

`

Τι θέλω να πω επομένως;

Θέλω να πω ότι αξίζει με κάθε τρόπο να επανορθώσουμε την αριστερά στις αξίες τις οποίες είχε μέχρι τώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την εικόνα ας πούμε του σκότους, της ντροπής και της προδοσίας θάλεγα των ιδανικών της, την οποία δίνει καθημερινά η κυβέρνηση, η οπαία ασκεί την ίδια ακριβώς πολιτική με τις προηγούμενες,

και να προτείνουμε ένα δρόμο, που μπορεί να τρομάζει λίγο γιατί είναι καινοτόμος ας πούμε, αλλά που μπορεί να δώσει απάντηση στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα του ελληνικού λαού , που για μένα αν θέλετε αυτή η καταστροφή στις νέες γενιές, δεν μπορώ να δεχτώ εγώ για οποιαδήποτε Μέρκελ και για οποιονδήποτε Γιούνκερ, να καταστρέφουμε γενιές ανθρώπων, οι οποίοι σπουδάσανε, οι οποίοι δεν μπορούν να δουλέψουν, οι οποίοι δεν έχουν προοπτική, οι οποίοι έχουν αρχίσει να μην πιστεύουν σε τίποτε.

`
Γ. Τράγκας: Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο “Πιστεύετε ακόμη ότι αν στραφούμε στο χαλαρό νόμισμα έχουμε ελπίδες;”

`
Α. Αλαβάνος : Πιστεύω αυτό που πιστεύει ο Κρούγκμαν, άλλοι νομπελίστες, μεγάλοι οικονομολόγοι, οι αναλυτές ειδικά των διεθνών κρίσεων ότι:

 • μια χώρα για να βγεί από την κρίση χρειάζεται να διαμορφώσει στρατηγική,

 • να εξασφαλίσει ρευστότητα,

 • να επανακτήσει, να επαναφέρει σε υψηλότερα επίπεδα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων προκειμένου να αρχίσει να κινείται η οικονομία,

 • να έχει ένα νόμισμα (*Τράγκας: χαλαρό νόμισμα) που να βοηθάει τις εξαγωγές και να μειώνει τις εισαγωγές.

`
Α. Αλαβάνος : Εάν αυτά μας τα πρόσφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη δεν θα είχε κανείς πρόβλημα να πει όχι…

`
Γ.Τράγκας: δηλαδή εσείς πιστεύετε αυτό που λέει ο Σόϊμπλε, που έλεγε μάλλον, ότι πάρτε 50 δις και πηγαίνετε για ένα διάστημα εκτός σκληρού πυρήνα ευρωζώνης, θα ήταν λύση να φύγουμε σε ένα χαλαρό νόμισμα;

`
Α. Αλαβάνος: Ο Σόϊμπλε αντιλαμβάνεται μια Ελλάδα μνημονιακή και εκτός ευρωζώνης και μπορεί να γίνει και αυτό. Επομένως δεν έχω σχέση με στις σκέψεις του Σόϊμπλε.

Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια τομή, αντίστοιχη με αυτή που έγινε στις ΗΠΑ το 1929, όταν λέγανε το Ρούσβελτ κομμουνιστή , ο οποίος εφάρμοσε ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν εντελώς παράδοξο.

`

Δηλαδή για τον αμερικάνικο καπιταλισμό για παράδειγμα χρησιμοποίησε ως ατμομηχανή για να βγει τις επενδύσεις του δημόσιου τομέα, υποτίμησε το δολάριο, κυκλοφόρησε περισσότερο δολάριο, αύξησε τους μισθούς, δημιούργησε τα εργατικά συνδικάτα, επομένως

 • πιστεύω, παίρνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα είναι Ελλάδα και δεν είναι ΗΠΑ, και το 2015 δεν είναι 1934,

 • παίρνοντας υπόψη τας μαθήματα της παγκόσμιας κρίσης, είναι ο δρόμος μπροστά μας,

 • είναι δρόμος ο οποίος θάχει τη μεταβατική του περίοδο,

 • αλλά ο οποίος να δείχνει ότι υπάρχει ανοικτός ορίζοντας,

 • ν’ανεβάζει κάποιες δυνατότητες,

 • ειδικά στην αγοραστική δύναμη και στην απασχόληση στο κόσμο και να μπούμε σε μια άλλη φάση, δηλαδή

 • που θα πιστέψουμε πάλι στην πατρίδα μας και θα μπορέσουμε προχωρήσουμε πάλι μπροστά»

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 • NAOMI KLEIN Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΚΛΙΚ.

  Ολόκληρο το Βιβλίο Μπέστ-σέλλερ, προσφορά του συνεργάτη μας ftanei_pia στο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ. Για να μαθαίνουν νέοι και παληοί.

  Το βιβλίο της Νάομι Κλάιν συγκλονίζει με τις ομοιότητες που βιώνει το πειραματόζωο Ελλάς. Αφού πριν χρόνια η νεοφιλελεύθερη σχολή Φρίντμαν τα εφάρμοσε στη Λατ, Αμερική, Πολωνία, Μεγ. Βρεττανία, Ινδονησία, Ρωσία, Σρι Λάνκα, Ιράκ. κ.α

 • «Καλώς ήρθες» CIA #Twitter & # Facebook!

  Η CIA εισέρχεται στα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθεί, κατασκόπευει και να προβλέπει τις παγκόσμιες τάσεις.

 • Πακέτο!

  θα τους ταραξουμε στη νομιμότητα (κι'όσοι προκάνουμε..)

 • Μπορεί ο αστυνομικός να είναι χρυσαυγίτης;

  Δεν υποστηρίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ που ψηφίζουν τα αυγά είναι ναζιστές ή συνειδητοί αντι-δημοκράτες – αν και αυτή η επιλογή δεν έχει το παραμικρό ελαφρυντικό. Ωστόσο, τα μεγάλα ποσοστά που παίρνει η ΧΑ ξανά και ξανά εκεί που ψηφίζουν οι αστυνομικοί δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφέστατο και κανένας δε μπορεί να το αγνοεί.

  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ- http://wp.me/pVnfp-g9p

 • Σαν να μην πέρασε μιά μέρα…

  2400 Χρόνια Πίσω ;

 • Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

 • Πρόσφατα άρθρα

 • ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ε.ΥΔ.Α.Π

 • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

  Μας "πυροβολούν" εν ψυχρώ, μας γυρίζουν στην Γιούλεν των αμερικάνων και αυτοί αντί να ξεσηκώνονται και να τα κάνουν όλα λαμπόγιαλο, παρακολουθούν και μελετούν τις εξελίξεις, ψύχραιμοι και ωραίοι. Και οι "πέτρες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ίπτανται"..

  Εκείνα τα χρήματα του "κουμπαρά" Μπάρδη-Ομοσπονδίας που μας λέγατε πως πήγαιναν οι περικοπές των αποδοχών, εννοείτε πως θα είναι το ισοδύναμο από τις απώλειες στο εφάπαξ;

 • Μεταπληροφορίιες

 • Αγωνιστικο και Λυτρωτικό το 2014

 • Χάουαρντ Ζιν (1923-2010)

  ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΒΙΒΛΙΟ (1,2,3,4 Κεφάλαια)

 • ΑΝ ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ

  Οταν στην πρώτη σελίδα του blog υπάρχει η (μοναδική) παραπομπή σε παράταξη κόμματος; Και που έχει ζητηθεί η απομάκρυνση της πολλές φορές; Μετά απορούμε για την αναξιοπιστία-ανυποληψία του κομματικού συνδικαλισμού;

 • ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ…

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ > και αν δεν ανοίγει ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Δεκέμβριος 2015
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ.   Φεβ. »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • ΕΝΟΤΗΤΑ -ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙ’ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΠ΄ΤΗ ΠΕΙΝΑ

  Αυτοοργάνωση, επιτροπές εργαζομένων παντού, αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες

 • ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  protovoulia1.eydap@gmail.com
  ---------
  ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ.
  ---------
  -Μπορείτε να δημοσιεύσετε άρθρο σας -επώνυμα ή με τα αρχικά*.
  Παράκληση: Χωρίς ύβρεις και συκοφαντίες
  *Τα πλήρη στοιχεία στη διάθεση μας.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

 • «Έπεσε» στο μάτι μας

  και γελάσαμε ..πικρά

 • Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας". Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής; Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.(Από blog ΣΕΚΕΣ)

  ...και μετά μου λες "γιατί δε σου γράφω"; Πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: «η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα»... ,, Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας.!!! Περισσότερα ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ -ΛΙΝΚ //σε περίπτωση που δεν ανοίγει το προηγούμενοι ΚΛΙΚ ΕΔΩ---> : http://wp.me/pVnjk-eqb

 • Τα πάντα διαλύονται, ξεπουλιούνται..Η Α.Ε. εκποίησης δημόσιας περιουσίας δουλεύει! Εμείς? (ΚΛΙΚ ΦΩΤΟ)

  ...Εμείς οι χιλιάδες, οι εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια... τι κάνουμε, τι περιμένουμε για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας; Τιιιιιιιιιιιιι;

  ..και τα συνδικάτα, οι παρατάξεις, οι δεκάδες "συνδικαλιστές| (βάλτε όποια και όποιους φαντάζεστε) στη ..νιρβάνα τους?

 • ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  Πότε θα γυρίσουμε σελίδα; Δεν αρκούν 40 σχεδόν, χρόνια συναλλαγής, διαφθοράς, ιδιοτέλειας, πελατειακών σχέσεων; Θα πρέπει μήπως να τα ..κατοστήσουμε;

 • αν

 • Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: