Η Ιρλανδία τυπώνει ευρώ για την στήριξη τραπεζών

`

…ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙ:

ΜΝΗΜΟΝΙΟ  ΚΑΙ «ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ»

25/01/2011

`

`

την ριζοσπαστική λύση της εκτύπωσης χρήματος φαίνεται πως έχει καταφύγει η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας προκειμένου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.Σύμφωνα με δημοσίευμα του Irish Independent, η Ιρλανδία έχει καταφύγει σε μία λύση που θεωρητικά είναι ανεπίτρεπτη στις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες έχουν παραχωρήσει την εκχώρηση αυτού του δικαιώματος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Η Ιρλανδία όμως, βρήκε διέξοδο σε ένα παραθυράκι, στην διαδικασία που επισήμως φέρει τον τίτλο «έκτακτη συνεισφορά ρευστότητας» και η οποία επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να παρέχουν δάνεια στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα σε έκτακτες καταστάσεις. 

Το δημοσίευμα του Irish Independent επικαλείται τα στοιχεία Δεκεμβρίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας τα οποία δείχνουν «ενώ μειώθηκε το ποσό που οι ιρλανδικές τράπεζες δανείστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 4,4 δισ. ευρώ στα 132 δισ. ευρώ τον τελευταίο μήνα του 2010, παράλληλα αυξήθηκε το ποσό που δανείστηκαν από την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας κατά 6,4 δισ. ευρώ στα 51 δισ. ευρώ». Αυτό φέρεται πως είναι και το ύψος των χρημάτων που έχει τυπώσει η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας

Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Με την ΕΚΤ να επιβεβαιώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας δημιουργεί αυτά τα κεφάλαια, τα οποία δεν δανείζεται από την ΕΚΤ, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας ουσιαστικά τυπώνει χρήμα» προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα φυγής καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα της χώρας

Αυτή η τυπικά νόμιμη διαδικασία πάντως, έχει προκαλέσει  αρκετά αρνητικά σχόλια στην blogοσφαιρα, με τον Mike “Mish” Shedlock, σύμβουλο επενδύσεων της Sitka Pacific Capital να κάνει μάλιστα λόγο για εκτύπωση πλαστού χρήματος.Το μείζον ερώτημα είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σημειωτέον διατυμπανίζει τον τελευταίο καιρό – δια στόματος του επικεφαλής της Jean Claude Trichet- ότι δεν μπορεί να σηκώνει μόνη  της το βάρος της στήριξης των κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών.Πώς γίνεται, όμως, νομότυπη η εκτύπωση χρήματος; Το 

blog των FT, Alphaville, δίνει ορισμένες διευκρινιστικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα λοιπόν με το Αρθρο 123 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, όπως και η κεντρική τράπεζα κάθε μέλους της ευρωζώνης, έχει κάθε δυνατότητα να αγοράζει ομολογίες ή να δημιουργεί μηχανισμούς υπερανάληψης, αρκεί να μην αγοράζει απευθείας ομόλογα από την κυβέρνηση ή από κρατικές υπηρεσίες.Οι εξελίξεις δείχνουν κατ’αρχάς ότι η ευθύνη της χρηματοδότησης των προβληματικών ιρλανδικών τραπεζών επιστρέφει και πάλι στις πλάτες του Ιρλανδού φορολογούμενου πολίτη. Η Τράπεζα του Δουβλίνου κατατάσσει τα δάνεια υπό την επικεφαλίδα «έταιρα ενεργητικά.»Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν διέψευσε προ ημερών το δημοσίευμα της Independent, παρά δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας δημιουργεί το χρήμα που δανείζει στις τράπεζες και δεν δανείζεται ρευστό από την ΕΚΤ για να χρηματοδοτήσει τις πληρωμές. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ευθαρσώς ότι η ιρλανδική τράπεζα έχει δικαίωμα να δημιουργεί ίδια κεφάλαια, εάν το κρίνει απαραίτητο. (ιδε και ερώτηση στη Βουλή ,  Π. Λαφαζάνη)

Αρκεί να έχει προηγουμένως ενημερώσει την ΕΚΤ. Το ζήτημα είναι ότι η φήμη της δημιουργίας χρήματος απειλεί να τινάξει στον αέρα την πληθωριστική πολιτική της ΕΚΤ, αυξάνοντας την κυκλοφορία χρήματος και ωθώντας υψηλότερα τις τιμές. Πηγές της ΕΚΤ φέρονται να δηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης δεν φοβάται, γιατί τα ποσά είναι πολύ μικρά για να έχουν βαρύτητα στο σύστημα.Ένα άλλο θέμα που τονίζουν οι αναλυτές είναι το πόσο «έξαλλοι» θα γίνουν οι Έλληνες, όταν μάθουν ότι οι ίδιοι πληρώνουν με μεγάλες οικονομικές θυσίες και λιτότητα για τα κεφάλαια βοήθειας που τους παρέχει η Ε.Ε., ενώ οι Ιρλανδοί απλώς… βάζουν μπρος τις μηχανές στο νομισματοκοπείο.

Αναλόγως και οι Γερμανοί, που διαμαρτύρονται για τους υψηλότερους φόρους που πληρώνουν για να βοηθήσουν στην διάσωση των προβληματικών κρατών της ευρωζώνης, πιθανότατα θα επαναστατήσουν όταν μάθουν ότι οι προβληματικές χώρες έχουν την δυνατότητα να τυπώνουν χρήματα κατά βούληση.Ιστορία τρόμου”

Από το euro2day
Νωρίτερα στο ίδιο το σάιτ είχε αναρτηθεί για το ίδιο θέμα το παρακάτω σχόλιο.

“Η είδηση ότι η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας άρχισε να τυπώνει χρήμα κρυφά, πέρασε στα ψιλά. Ωστόσο αποτελεί εφιαλτικό σενάριο αν βρει μιμητές και αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στην ΕΕ.
Η χρηματοπιστωτική κρίση που προκαλεί τριγμούς σε χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αποτελεί έναν φαύλο κύκλο που περιλαμβάνει υψηλά επιτόκια και αδυναμία των χωρών να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Το Βέλγιο και η Ισπανία αντιμετωπίζουν προβλήματα που συνεχώς διογκώνονται και ενδέχεται να χρειαστεί ακόμα και η διάσωσή τους από την ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα.

Τα δάνεια εκτάκτου ανάγκης προς τον ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα κρατάνε στη ζωή την “Κέλτικη Τίγρη”. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα το δάνειο μειώθηκε από 136,4 δις. ευρώ το Νοέμβριο σε 132 δισ. ευρώ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς αντέδρασε η κυβέρνηση σε αυτή τη μείωση;

Η απάντηση είναι η εξής: Aπλούστατα ξεκίνησε να τυπώνει χρήμα!

Συγκεκριμένα η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, άρχισε να τυπώνει ευρώ μόνη της. Ενώ το χειρότερο στην ιστορία αυτή, είναι ότι εκατομμύρια από αυτά τα ευρώ τα χρησιμοποίησε ως bonus στο προσωπικό της.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Tim Congdon μέλος της Διεθνούς Νομισματικής Έρευνας : “Πρόκειται για μια ιστορία…τρόμου! Δείχνει την πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα”.

Η κίνηση αυτή της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, αναμένεται να προκαλέσει βαθύ χάσμα μέσα στην Ευρωπαϊκή κοινότητα. Μπορεί να εξαγριώσει τους Έλληνες, που υπομένουν το ζυγό των αυστηρών μέτρων και της λιτότητας αλλά και τους Γερμανούς.

Η ιρλανδικές αυτές ενέργειες, θα δυσκολέψουν το έργο της ΕΕ να πραγματοποιήσει μια νέα διάσωση στο μέλλον. Παρά το γεγονός ότι μικρά κράτη προς το παρόν έχουν χρειαστεί βοήθεια (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία) τα επόμενα προβλήματα που αναμένεται να εμφανιστούν περιλαμβάνουν μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Αναμφίβολα οι διεθνείς δικηγόροι θα επανεξετάσουν την ορθότητα της κίνησης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας να τυπώσει χρήμα βάσει των δεδομένων συνθηκών.

Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί όμως, σε όσους ασχολούνται με τον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα είναι σαφής: Η ενέργεια αυτή, μοιάζει με κάποιας μορφής… επίσημης παραχάραξης του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σύμφωνα με τον Mike Shedlock της Trend Analysis: H Κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας παραχάραξε €51 δις. Το ποσό αυτό δεν υποστηρίζεται από κρατικά ομόλογα. Ούτε ήταν ένα δάνειο από την ΕΚΤ ή κάποιον άλλο. Τα χρήματα είναι πλαστά με κάθε έννοια της λέξης.

Σημειώνεται ότι εάν η Ιρλανδία είχε το δικαίωμα να τυπώσει ευρώ στο πλαίσιο της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα είναι εξίσου νόμιμο να τυπώσουν χρήμα και η Ελλάδα με την Πορτογαλία.

Ο μοναδικός περιορισμός θα είναι η αυτοσυγκράτηση των κυβερνήσεων να ενεργούν υπεύθυνα.

Ωστόσο… το παράδοξο είναι πως στη συγκεκριμένη στιγμή οι πιο πιθανές κυβερνήσεις που θα επιθυμούσαν να τυπώσουν ευρώ, θα ήταν οι…. λιγότερο υπεύθυνες!

Αν η ΕΕ γεμίσει με χρήμα που θα έχει τυπώσει η Ελλάδα, η Πορτογαλία και ίσως η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ιταλία, τότε όλη η δομή της ΕΕ θα αντιμετωπίσει θεμελιώδεις προκλήσεις, ακριβώς θα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.”

Επόμενο άρθρο
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.