Και στα δικά μας!

Luis Arce, νέος πρόεδρος της Βολιβίας:

«Θα βγούμε από αυτήν τη δικτατορία που δεν λέει το όνομά της»

υποψήφιος του κινήματος προς τον σοσιαλισμό και διάδοχος του πρώην Προέδρου Έβο Μοράλες, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βολιβία στον πρώτο γύρο με 52,4% των ψήφων, σύμφωνα με το μέσο όρο από τις δημοσκοπήσεις (σ.σ. ήδη αναμένεται πάνω από 57% ). Αυτό το αποτέλεσμα είναι μια πραγματική δικαίωση για όλους εκείνους που εργάζονται για ένα χρόνο για να εκδιώξει την αριστερά από την εξουσία. Οι προτεραιότητες του νέου αρχηγού κράτους: υγεία, εκπαίδευση, απασχόληση και αποκατάσταση των κοινωνικών πολιτικών υπό τις εντολές του Έβο Μοράλες, ο οποίος εκδιώχθηκε από την προεδρία με πραξικόπημα τον Νοέμβριο του 2019. Δόθηκε στην Humanité λίγο πριν τις εκλογές.

-Ήσουν σίγουρος στο τέλος της εκστρατείας, λόγω της ατμόσφαιράς της;

Luis Arce: Ακούγαμε προσεκτικά τις εργαζόμενες και φτωχές μεσαίες τάξεις, στις οποίες απευθυνόμασταν, και είχαμε δει μια αναζωπύρωση των κοινωνικών κινημάτων. Έχουμε εργαστεί για να ενισχύσουμε όλη αυτή τη διαδικασία, και αυτά τα κινήματα συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία, με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό. Όλοι οι σύντροφοι μας λένε, στα εννέα τμήματα της Βολιβίας, ότι υπάρχουν διπλάσιοι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτή την εκστρατεία από εκείνη που διεξήχθη πέρυσι. Είναι μια πολύτιμη δύναμη, αποφασιστική για το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS).

-Οι υποψήφιοι του MAS στις βουλευτικές εκλογές, όπως και εσείς, έρχονται επίσης αντιμέτωποι με το κλίμα βίας και έντασης που διατηρούν οι αντίπαλοί τους…

Luis Arce: Αντιμετωπίζουμε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζούμε εδώ και ένα χρόνο υπό την κυριαρχία μιας δικτατορίας, ακόμη και αν κρύβεται, δεν λέει το όνομά της. Διώκονται, διώκονται. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ένας από τους υποψηφίους μας συνελήφθη από την αστυ νομία στη μέση της εκλογικής διαδικασίας! Αυτές είναι θλιβερές διαδικασίες. Δεν υπάρχει δημοκρατία. Πώς μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία, όταν οι ακτιβιστές του ΜΑS εμποδίζονται να κάνουν εκστρατεία, ενημερώνοντας τους ψηφοφόρους για τις προτάσεις μας σε ορισμένες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο παραστρατιωτικών ομάδων, ένοπλων πολιτοφυλακών;

-Οι μάρτυρες πρέπει να δουν πώς διώκονται, εμποδίζονται από την εκστρατεία, ο στόχος της απίστευτης προπαγάνδας.

-Μετά από όλες τις προσπάθειες ακύρωσης της υποψηφιότητάς σας, μετά τα εμπόδια που θέτει σε εκείνη του Έβο Μοράλες για τη Γερουσία, τι μπορεί να εγγυηθεί τη διαφάνεια αυτής της εκλογής και να σεβαστεί την ετυμηγορία των καλπών σε περίπτωση νίκης του MAS;

Luis Arce: Ανησυχούμε πάρα πολύ για το τι συμβαίνει. Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο βρίσκεται στη διαδικασία πραγματοποίησης αλλαγών που επηρεάζουν τη διαφάνεια αυτής της διαδικασίας. Για παράδειγμα, σε προηγούμενες εκλογές, τα δικαστήρια των τμημάτων έκαναν δημόσια τα αποτελέσματα των γραφείων. Το θέμα τώρα είναι να δημοσιεύσουμε ενοποιημένα αποτελέσματα σε ομάδες δέκα έως δεκαπέντε γραφείων. Υπάρχει κάτι κρυμμένο εκεί που σπέρνει την αμφιβολία. Με μεγάλη ανυπομονησία, στείλαμε επιστολές στο Εκλογικό Δικαστήριο ζητώντας να μπορέσουν ξένοι παρατηρητές, δημοσιογράφοι, οργανώσεις, ιδρύματα που ενδιαφέρονται για το δημοκρατικό ζήτημα να έρθουν στη Βολιβία για να δουν τι συμβαίνει στη χώρα μας. Όχι μόνο την ημέρα της ψηφοφορίας: πρέπει να τηρείται ολόκληρη η εκλογική διαδικασία. Οι μάρτυρες πρέπει να δουν πώς διώκονται, εμποδίζονται από την εκστρατεία, ο στόχος της απίστευτης προπαγάνδας. Θέλουμε αυτοί οι παρατηρητές να παραμείνουν μετά τις εκλογές. Η δεξιά θα ηττηθεί, αυτό είναι μια βεβαιότητα, παρά τις εκκλήσεις της για μια «χρήσιμη ψηφοφορία». Ο φόβος μας είναι ότι, μόλις ηττηθεί, θα ανακηρύξει δεύτερο γύρο το βράδυ της Κυριακής. Ένας τέτοιος ελιγμός θα οδηγούσε σε διαταραχές που θέλουμε οπωσδήποτε να αποφύγουμε.

Η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) το προηγούμενο έτος άνοιξε το δρόμο για πραξικόπημα, δημοσιεύοντας μια έκθεση βασισμένη σε νοθευμένα αποτελέσματα. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την επανάληψη αυτού του σεναρίου;

Αυτή η χειραγώγηση είναι πλέον γνωστή και καθιερωμένη. Αυτό δεν εμπόδισε τον OAS, σε μια ακατανόητη προσβολή προς τον λαό της Βολιβίας, να αποστείλει την ίδια αντιπροσωπεία με πέρυσι για την ψηφοφορία αυτής της Κυριακής. Ο OAS έχει επιδείξει κατάφωρη έλλειψη διαφάνειας και δέσμευσης για τη δημοκρατία στη Βολιβία.

-Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, ποιες επιφυλάξεις θα είχε η MAS, απέναντι σε μια ενωμένη δεξιά και άκρα δεξιά;

Luis Arce: Θα κερδίσουμε στον πρώτο γύρο, αυτό είναι σίγουρο!

-Λέτε ότι θέλετε να σχηματίσετε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας σε περίπτωση νίκης. Με ποια δυνατά σημεία ;

Luis Arce: Δεν σκεφτόμαστε τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά τους τομείς της βολιβιανής κοινωνίας. Μόλις βγήκα από μια συνάντηση με επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με όλους τους τομείς, για να μπορέσουμε πραγματικά να ηρεμήσουμε τη χώρα, να ακολουθήσουμε τον δρόμο της ανάπτυξης.

Γέλασε το χειλάκι μας: Ευχαριστούμε ηρωϊκέ Λαέ της Βολιβίας

Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα σχολεία έχουν κλείσει για ένα χρόνο!

-Πίσω στην εξουσία, ποιες θα ήταν οι προτεραιότητες του ΜΑS για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, αλλά και η πολιτική κρίση, η πόλωση που γεννήθηκε από το πραξικόπημα;

Luis Arce: Το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς αυτή τη στιγμή είναι η υγεία, στο πλαίσιο της πανδημίας, με τον κίνδυνο ενός νέου κύματος Covid-19. Πρέπει να βγούμε και από την εκπαιδευτική κρίση. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα σχολεία έχουν κλείσει για ένα χρόνο! Δεν ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση των Βολιβιανών, δεν μπόρεσαν να σκεφτούν λύσεις σε αυτόν τον τομέα. Πέρα από αυτές τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, θα επικεντρωθούμε στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην απασχόληση, στα εισοδήματα των Βολιβιανών, ανανεώνοντας τις κοινωνικές πολιτικές μας, με την υποστήριξη των φτωχότερων πληθυσμών. Έτσι θα διασφαλίσουμε την επιστροφή στην ειρήνη, ότι θα ξεπεράσουμε την πόλωση: με σαφείς, δίκαιες και αποφασιστικές πολιτικές για την υγεία, την εκπαίδευση, με πολιτικές οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής προόδου.

Ο πραγματικός λόγος αυτής της οικονομικής καταστροφής είναι η επιστροφή των νεοφιλελεύθερων επιλογών.

-Πώς θεωρείτε το οικονομικό ιστορικό της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων;

Luis Arce: Είναι πολύ κακός! Όταν ήμασταν στην κυβέρνηση, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 4,5%. Και το τελευταίο τρίμηνο, πέρυσι, μειώθηκε στο 1,1%· η χώρα βυθίστηκε σε ύφεση πριν από την πανδημία. Ο πραγματικός λόγος αυτής της οικονομικής καταστροφής είναι η επιστροφή των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Θα επανέλθουμε στο μοντέλο που κατέστησε δυνατή τόσο τα καλά οικονομικά αποτελέσματα όσο και την κοινωνική πρόοδο.

-Πώς βλέπετε τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Λατινική Αμερική;

Luis Arce: Τα τελευταία χρόνια ήταν η επιστροφή στην εξουσία μιας νεοφιλελεύθερης δεξιάς, με πολύ αρνητικές συνέπειες, μια εξαθλίωση των πληθυσμών. Κοίτα τι γίνεται στη Βραζιλία! Κοιτάξτε τα δεινά που υπέστη ο λαός της Χιλής. Αυτό μας απασχολεί. Είμαστε μάρτυρες αυτής της επιστροφής του νεοφιλελευθερισμού στη Λατινική Αμερική. Διαπιστώνουμε ότι δεν λειτουργεί. » εμπειρία μας είναι η εγκατάλειψη του νεοφιλελευθερισμού: αξιοποιώντας τους δικούς μας πόρους, κάνοντας τις δικές μας επιλογές ανεξάρτητα, τα πήγαμε πολύ καλύτερα από ό,τι με τη χρήση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

-Τι ρόλο θα παίξει ο Έβο Μοράλες αν κερδίσετε αυτές τις εκλογές;

Luis Arce: Ο Έβο Μοράλες παραμένει ο πρόεδρος του MAS. Εξαρτάται από την απόφασή του, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γι’ αυτό, είναι στο χέρι του να αποφασίσει, πρέπει να του θέσετε την ερώτηση. Θα δημιουργήσουμε ένα εκτελεστικό όργανο που θα είναι ανοικτό στη νεολαία. Θέλουμε να προωθήσουμε μια νέα γενιά, νέα πρόσωπα από την εργατική τάξη, να προετοιμαστούμε για το μέλλον, να προχωρήσουμε, να μεταδώσουμε και να διαιωνίσουμε την πολιτική μας εμπειρία.

Συνέντευξη από τη Ρόζα Μουσαουί

Πηγή

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.